avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Activitate pyter2009

Activitate pyter2009

Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Andreea Lisievici a scris:

pyter2009 a scris:
SA FIE CLAR ODATA PENTRU TOTDEAUNA.[...]

Da, sa fie: conform regulamentului de postare postarile trebuie bazate pe argumente. Nu ati adus niciun argument in sprijinul celor afirmate, asa incat va rog sa ne explicati (i) cum se poate calcula TVA cu un curs diferit de cel de la momentul aplicarii cotei si (ii) pe ce baza e vanzatorul obligat sa restituie vreun TVA.

pyter2009 a scris:
Nu te intereseaza ca el a platit deja TVA de 19% statului deoarece el isi va recupera acea diferenta.

Cum? Nu de alta dar decontul functioneaza pe principiul TVA incasat - TVA platit . Daca vanzatorul a incasat 19% la avans si i-a decontat cu TVA-ul aferent cheltuielilor sale, cum face acum decont astfel incat sa recupereze o suma pe care a primit-o cu mult inainte de perioada fiscala?

Mami, in tot ceea ce am spus pe forum ma bazez pe experienta mea personala si am mari dubii in privinta calitatii tale de avocat (sau jurist). Daca doresti putem discuta mai multe intr-un cadru mai intim unde sunt convins ca te descurci mult mai bine.
Angelinne a scris:

Si eu inclin sa cred ca vinzatorul ar trebui sa poata recupera banii de la stat./..nu stiu cum am putea noi ca persoane fizice sa facem acest lucru...cui ar trebui sa ne adresam???

Si eu anul acesta in vara ar trebui sa merg la notar....nu stiu insa daca vinzatorul deja a apucat sa platesca TVA-ul de anul trecut la stat cind practic am incheiat eu integral contravaloarea ap ....cum va fi...oare el isi va putea recupera de la stat inapoi banii ca sa mi dea mie in momentul semnarii la notar???

Tot ce trebuie sa faci ca persoana fizica este sa soliciti vanzatorului recalcularea cu noul TVA de 5%. Nu te intereseaza ca el a platit deja TVA de 19% statului deoarece el isi va recupera acea diferenta. Tu vei plati la semnarea contractului de vanzare-cumparare doar diferenta de bani rezultata dupa recalcularea cu noul TVA de 5%.
SA FIE CLAR ODATA PENTRU TOTDEAUNA.

Cursul euro la care se va face recalcularea va fi cel la care ati achitat, atata timp cat acest lucru este precizat in precontract (datele din trecut, pentru trecut, si cele din prezent pentru platile actuale). Vanzatorul este obligat sa va restituie TVA conform modificarilor legislative, maii ales daca vanzarea-cumpararea se face anul acesta (ordonanta a intrat in vigoare in decembrie 2008). Daca nu este de acord, sa se consemneze in fata notarului refuzul si il dati in judecata pentru recuperare TVA si imbogatire fara justa cauza.