avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Activitate lumifatu

Activitate lumifatu

Multumesc, voi merge la Comisia de expertiza!
Multumesc mult!
Sper sa rezolv cu bine aceasta situatie.
Multă sănătate vă doresc!
Cornel Vasile, multumesc frumos pentru toate informatiile dv! Ceea ce nu stiu este, cum revin la pensia de invaliditate.?!! Care este procedura? Mi e teama ca cei de la casa de pensii, nu ma vor ajuta.
Asa este, se suspenda. Nu se anuleaza! Ceea ce ma face sa gandesc ca voi revenii la pensia de invaliditate dupa cele 6 luni pensie de urmas. Chiar si prin comisie medicala. Sunt programata la comisia medicala in 15 iunie acest an.
Dar in lege scrie ca pot opta pt pensia de urmas doar 6 luni daca nu sunt la limita de varsta pt pensionare! Am 56 de ani.. totusi pensia de invaliditate imi este acordata in baza unor boli cronice, reale! Nu stiu cum mi s ar putea anula aceasta pensie de boala, doar o comisie medicala ar putea decide asta si doar daca nu as mai avea bolile cronice care m au adus intrun astfel de punct.
Domnulu Cornel Vasile, sa inteleg ca avand deja pensie de invaliditate nu pot obține pensie de urmas dar pot opta pt pensia de urmas renuntand la pensia mea pe perioada de 6 luni in care obtin pensia de urmas? Dar dupa trecerea celor 6 luni pot primii in continuare pensia de invaliditate? Cum trebuie sa procedez pentru a nu mi pierde drepturile?
Multumesc mult!
Dar renuntand la pensia mea, chiar si pt o perioada limitata de timp, nu risc sa raman fara ea? Oricum trec prin comisie medicala in fiecare an.
Multumesc.
Mi as dori un raspuns din partea unui avocat deoarece ceea ce dv ati scris nu este mentionat in lege. Nu scrie nicaieri ca, daca esti pensionat medical, nu ai dreptul la 6 luni pensie de urmas!! Eu nu realizez venituri din nicio activitate profesionala dar am sub 35% din salariul mediu brut!!
Buna seara!
Sunt pensionata medical gr lll si nu am inca varsta standard de pensionare limita de varsta.
In urma cu 6 saptamani mi a decedat sotul care era pensionar la limita de varsta dar era totodata si angajat cu CIM. A lucrat pana a decedat, asa i s a desfacut de fapt contractul de munca, avand in total 68 ani de munca, legal.
Cf legii 263/2010 legea pensiilor, sotul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmas pe 6 luni de zile, daca nu are varsta standard de pensionare si daca are un venit mai mic de 35% din salariul mediu brut! Si in acest caz, tot legea spune, ca sotul supravietuitor are dreptul la 50% din cuantumul pensiei in plata a sotului decedat sau la care ar fi avut dreptul sotul decedat.
In acest sens am depus o cerere la Casa de Pensii solicitand totodata sa i fie recalculata pensia sotului, tinandu se seama de anii munciti in plus fata de cei 40 de ani pt care i s a calculat initial pensia atunci cand a iesit la pensie, la 60 de ani.
Va rog frumos, imi puteti spune daca am inteles corect ceea ce este mentionat in lege?
Multumesc mult!
Dar daca sotul recasatorit si cu un copil si din a doua casatorie, vinde cat este in viata, casa lui copilului din a doua casatorie, copilul din prima casatorie ar mai avea vreun drept la acea casa? Multumesc frumos!