avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Activitate mmazilu

Activitate mmazilu

Răspuns la discuția SOMAJ TEHNIC...AJUTOR!!!
Am fost la ITM Arges. Este nevoie doar de o decizie cu toti angajatii care sunt in somaj tehnic, cu perioada in care fiecare este suspendat, cu specificatia ca acestia vor primi 75% indemnizatie, si art din Codul muncii, 52 alin 1 litera d). Mai mult mi s-a spus ca aceasta decizie este pur informativa, si ca nu se vor opera aceste suspendari in carnetul de munca.
grace_r a scris:

Revin adaugand ca o varianta corecta de inregistrare in cartile de munca (daca se solicita de ITM sa se inregistreze) ar fi atunci sa se faca inca o inregistrare dupa cea de suspendare care sa mentioneze "acordat indemnizatie 75% din salariu de baza" on drpetul careia poate fi trecuta valoarea bruta a indemnizatiei.
Asa se poate acoperi si aceasta cerinta.

Insa mai este o nedumerire. Salariul minim pe economie este la ora actuala 600lei. Majoritatea salariatilor au peste 600 de lei salariul de baza. Contributiile se calculeaza la 600 lei/luna, si se retine restul? Sau plata contributiilor este scutita la intregul salariu de baza? Legea este foarte ambigua... Dupa ce regula sa ne luam?
Multumesc pentru raspuns. Dar exista un model de decizie de suspendare?
Astfel de decizie se face individual sau colectiv?
tudorvaleriu a scris:

Daca s-ar incsrie toate suspendarile de CIM in carnetul de munca ar fi jale. Concediile medicale, absentele de orice fel, concediile fara plata etc. cate mii de file sa aiba un carnet de munca?

As mai dori sa pun o intrebare, referitor la acest subiect. Avand in vedere ca a aparut Oug 28/2009 privind facilitatile acordate atat angajatilor cat si angajatorului, atunci cand salariatii se afla in somaj tehnic, este obligatoriu sa mergem la ITM cu deciziile individuale de suspendare a CIM, daca acestea nu se completeaza cu suspendarile? Nu se pot completa numai declaratiile de CAS, Somaj, CASS, si totusi sa se beneficieze de aprobarea neplatii contributiilor? Stie cineva, cum se procedeaza, pentru ca atunci cand vine Garda, control de la Inspectia Muncii sau inspectorii ANAF sa nu fim descoperiti? Ar trebui totusi sa existe niste norme. La Administratia Financiara se spune, dar ca si parere personala a doamnei de la Consultanta Contribuabili, ca ar trebui ca toata firma, toti salariatii sa isi intrerupa activitatea... Si atunci cine mai tine evidenta financiara, cine se mai ocupa de comezi, nu se poate sista in totalitate activitatea firmei. Eu cred ca daca vrem sa solicitam aceasta facilitate, vom fi nevoiti, la un eventual viitor control sa platim acele contributii, ca nu stiu cui nu i-a convenit nu stiu ce, dintre aceste trei organisme "binevoitoare"...:stunned: Asa ca mai bine platim... Desi suntem in criza, nu ne permitem si amenzi si penalitati samd...