avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Activitate 441529

Activitate 441529

Pentru Dana Marin:

Vorbesc mult, atunci cand este cazul, pentru ca am ce sa spun in domeniul asta si ca lumea ma intreaba. Si pentru ca oamenii sa inteleaga ce se intampla cu blocul in care locuiesc si pentru care platesc, este nevoie de explicatii clare si la obiect.
Pentru dvs e mai usor sa aruncati 2 vorbe din care 3 prostii. Daca nu aveti argumente... #-o

Dle Marius Cioca,

Daca macar 5 oameni din toti cei care citesc aici inteleg despre ce este vorba, inseamna ca nu imi racesc gura degeaba sau in cazul de fata nu imi tocesc tastatura de pomana.
Stimate domnule proprietaru,

1. Eu nu am spus nici o clipa ca este mai bine in asociatiile mamut. Sincer sa fiu, nici nu prea mai stiu sa existe asa ceva, cel putin in Bucuresti. Bineinteles ca statul pune piedici, va pune mereu. Problema ar fi nu ca se cer autorizatii si aprobari, ci modul in care acestea se obtin. Va dati seama ce s-ar intampla daca acestea nu ar mai fi necesare? Ar face fiecare ce il taie capul, mai mult decat acum, pe principiul " e casa mea, sunt proprietar, fac ce vreau" .
Din pacate, nu traim intr-o tara unde libera initiativa sa fie pe deplin sustinuta. Traim intr-o tara in care, in mare parte, legile sunt facute de prosti sau de hoti. Majoritatea populatiei inca simte nevoia de a fi sustinuta de cineva de la spate, chiar daca acum ne numim cu totii proprietari. Si in calitatea nostra de proprietari ar trebui sa ne ingrjim noi insine de ceea ce avem.
Pentru mine sunt mai convenabile asociatiile mai mici, de 30-50 apartamente. tocmai pentru a nu fi devalmasie. Si v-as ruga sa imi explicati o afirmatie facuta de dvs: "stiti ca si in societatea dvs se fura de la ceilalti? doriti exemple va pot da..legale.." Stiti cumva mai multe decat mine despre societatea mea?

2. Desigur ca hotaririle importante sunt luate in adunarea generala. Numai ca aceeasi adunare generala mandateaza comitetul executiv pentru a duce la indeplinire aceste hotarari. Si este foarte posibil ca sa fie nevoie pentru aceasta de luarea altor hotarari, subsecvente. Acum ati inteles ideea? Ca exemplu: AG hotaraste sa se repare terasa si mandateaza comitetul sa duca la indeplinire hotararea. Comitetul, prin presedinte, da dispozitie administratorului sa ia legatura cu minim 3 ofertanti, din care va alege oferta cea mai convenabila pentru asociatie. Deja aici, decizia o ia comitetul, pentru ca are mandat.
Ce legatura are statutul cu niste hotarari luate de-a lungul timpului in adunarea generala? De exemplu, lucrarile de raparatii trebuiesc sa fie in statut? Sunteti sigur ca nu faceti vreo confuzie?

Spuneti ca ati fost in conducerea asociatiei pe cand erati elev, in anii 70... si stiti cum este... Stimate domn, inca va mai aduceti aminte cum era atunci, nu stiti cum este acum foarte bine. Pe vremea aceea exista ICRAL-ul. Comitetul era doar o chestie de forma, nu avea ce mari hotarari sa ia, atat timp cat in 98% din cazuri, toti eram LOCATARI, nu proprietari. Statul se ocupa de lucrari de reparatii ale imobilului, statul era proprietar. Acum s-a schimbat situatia si fiecare trebuie sa contribuie. Acum daca va pica fatada blocului, sau pe vecinul de la ultimul etaj il ploua in casa, sau daca va explodeaza coloanele de apa etc. , nu mai vine statul sa repare. Vedeti, aici este diferenta.

Si, in lipsa unei asociatii cine va face aceste lucrari ACUM daca este nevoie? Despre asta este vorba si acest lucru nu il inteleg cei care doresc desfiintarea asociatiilor. Pe care oricum o doresc degeaba, ca nu se va intampla acest lucru. Nici eu nu sunt foarte fericit ca trebuie sa stau sub acelasi acoperis cu tot felul de oameni dar, daca nu am alta solutie, inseamna ca asta pe care o am este cea mai buna.
Stimata Ana Anane,

Va asigur ca din ce am citit pana acum din mesajele dvs, persoana care este in conflict sunteti dvs. Sunteti intr-un mare conflict cu logica si cu intelegerea limbii romane.

Ce conflict de interese vedeti dvs in faptul ca am o societate de administrare imobile si ca, in acelasi timp, sunt presedinte al asociatiei unde locuiesc? Asociatie pe care nu o administrez. Care este conflictul?

Eu sunt sigur ca dvs nu aveti nici cea mai mica legatura cu ceea ce inseamna administrarea unui imobil.
Probabil ca v-ati fi dorit cumva sa fiti administrator sau presedinte si nu v-a iesit treaba.
Cine nu va lasa in momentul de fata sa formati un grup de initiativa in cadrul asociatiei dvs mamut si sa formati o noua asociatie mai mica si mai usor de administrat cum spuneti? Aveti posibilitatea de a forma, cu acordul furnizorilor de utilitati desigur si al autoritatilor fiscale locale, cate asociatii doriti dvs. Numai ca trebuie sa indepliniti si niste conditii. Eu cunosc situatia unui bloc care avand 15 scari a ajuns sa aiba 15 asociatii distincte. Si care, stiti ce? Dupa o perioada au realizat ca le era mai bine cand erau o asociatie mare si au inceput sa se comaseze.

In Bucuresti sunt peste 12000 de blocuri si mult mai multe asociatii. S-au faramitat intr-atat de mult incat au ajuns sa fie pe fiecare scara cate o asociatie, in multe cazuri. Cum ar trebui sa fie? Cate o asociatie pe fiecare etaj?

Ce atata ii dati inainte cu nu stiu ce institutii care sa va sprijine? Cine sa va mai sprijine? Statul? De ce?
Incercati sa intelegeti altfel situatia. Priviti blocul dvs ca pe o societate pe actiuni, in care fiecare proprietar are atatea actiuni cata cota indiviza are. Daca va implicati fiecare acolo unde stati, in sensul pozitiv, aveti toate sansele ca actiunile acelea sa aiba o cotatie mai buna in viitor. Daca nu, probabil ca nu veti putea tine pasul.

Nu mai asteptati sa vina nu stiu cine si sa va calauzeasca pasii, sa va zica ce si cum sa faceti sau sa va dea si ceva moca. Acele vremuri au trecut, de aproape 20 de ani.

Persoanele acestea care doriti sa se desfiinteze asociatiile de proprietari... ati dat macar o singura alternativa? Cum trebuie sa fie administrat un bloc in lipsa unei asociatii si a unei forme de reprezentare?

Spuneam cu vreo cateva posturi inainte ca am facut un mic sondaj pe la asociatiile pe care le administrez eu. Majoritatea proprietarilor au fost ferm impotriva (de fapt nici nu intelegeau logica acestui lucru) dar, au fost si cativa care au fost de acord si chiar foarte bucurosi in prima faza. Acestia erau restantierii sau cei care ar avea tendinta de a ramane restantier. In mintea lor, desfiintarea asociatiei insemna ca ei nu mai platesc intretinerea.

Eu nu pun "la zid" nici un proprietar si nici nu este nevoie. Si nu eu iau hotararile in nici o administratie. Nici in cele pe care le administrez si nici acolo unde sunt presedinte. Hotararile le ia COMITETUL EXECUTIV. Eu doar le pun in practica. Bineinteles, ca se tine cont si de parerea mea dar, nu eu decid. Si nu pun pe nimeni la zid. Fiecare poate sa vina cu idei, argumente, pro sau contra. In urma discutiilor si a votului se ia decizia.
Puneti mana pe legea aia si pe urma emiteti judecati.

Dar, degeaba scriu chestiile astea. Imi mai si uzez tastatura de pomana.
Ana Anane a scris:

Pentru bunul samarinean "fara nume". Firma de administrare pe care am angajat-o mai are in administrare inca 25 de asociatii. Cand am angajat-o ne-a promis ca vor face si citirea semestriala a apometrelor individuale, dar dupa aceea s-au scuzat ca au multe asociatii si nu fac fata. Au refuzat sa plateasca garantii, sunt coplesiti de probleme si vorbesc ff urat cu proprietarii. Puteti sa-mi spuneti, mie babei nebune sau femeii nemultumite, ce garantii ati depus si ce tarife practicati? Tocmai pentru ca suntem implicati pana peste cap avem curajul sa vorbim. Altfel acum stateam relaxati la o cafea si nu intram in polemica cu cei care vor "binele " asociatiilor.


Stimata doamna,
1. Nu este problema dvs si nici a altei persoane de pe aici ca eu folosesc niste numere, in loc de numele real pe un forum. Puteam sa imi aleg ca user un sir de caractere de genul ~!@#$%^&*(). V-ar fi placut mai mult? Daca imi dadeam numele adevarat sau numele firmei s-ar fi putut considera reclama. Daca imi alegeam un alt nume, dar fals, nu mi-ar fi placut. Asa ca, va rog, impacati-va cu ideea ca, pe acest forum, username-ul meu este 441529.

2. Nu sunt nici un bun samaritean. Bine cu forta nu se poate face. Motivul pentru care am intrat si scriu pe acest forum se poate lega cumva de dubla mea calitate, presedinte de asociatie, pe de o parte si proprietar de firma de administrare imobile (si alte servicii legate de imobile, ca hidroizolatii, termoizolatii etc) pe de alta parte. Astfel, fiind implicat direct si cunoscand problemele generale ale asociatiilor mult mai bine decat majoritatea celor de pe aici, cred ca pot sa imi exprim o parere destul de avizata.

3. In al treilea rand, nu prea mai inteleg de ce parte a baricadei sunteti. Pe de o parte, daca am inteles eu bine, doriti desfiintarea asociatiilor cu tot ce inseamna structura de personal, iar pe de alta parte, sunteti nemultumita de firma de administrare care se ocupa de blocul dvs. Pai, daca asociatie nu, firma nu, cine ar trebui sa administreze blocul dvs? Nu mai spun ca mesajul dvs este putin incoerent: de la nemultumirea legata de acea firma sariti sa ma intrebati pe mine ce garantii am depus si ce tarife practic. Hai sa va raspund.

Nemultumirea pe care dvs o aveti fata de firma respectiva, o am si eu. In ultima perioada de timp, au tot aparut diverse firme, nou infiintate, care sa se ocupe de administrare de blocuri. Vin cu tarife foarte mici, de genul 8,99 lei/ap sau 3-400 lei pe asociatie si lumea, in goana ei dupa lucruri ieftine, este foarte incantata. Nimeni nu se gandeste, ca o firma daca lucreaza corect si la vedere, da la stat cam jumatate din ce incaseaza (TVA, impozit, taxe etc). Si atunci, cand profitul este de 150-200 lei, de ce sa se agite? Normal ca sunt coplesiti de probleme, ca toata treaba asta nu e chiar asa de simpla cum pare, iar daca te mai si intinzi mai mult decat poti duce, s-a rupt filmul. Ulterior, TOATE firmele de administrare sunt blamate, din cauza unor incompetenti. Si, mie acest lucru nu imi convine.
Daca sunteti nemultumiti de acea firma, de ce nu o schimbati? A, alte firme au tarife mai mari... ma scuzati atunci.

Referitor la intrebarea dvs legata de garantiile depuse. Daca ati fi citit mai cu atentie Legea 230, la Cap V, art. 35 alin 2-3, ati fi inteles ca depunerea de "garantii profesionale si materiale prevazute de lege si trebuie sa nu fi suferit nici o condamnare" se refera la persoane fizice. In cazul unui litigiu intre o asociatie (care are personalitate juridica) si o societate comerciala, solutionarea se face amiabil sau prin instanta de judecata.

Legat de tarifele pe care le practic eu, de ce nu ati mai fost directa? Puteati sa imi cereti o oferta de pret pe privat, nu era cazul sa mascati asta. Dar, asa pentru informarea dvs, pot sa va spun ca, probabil, tarifele mele sunt mai mari decat cele ale firmei care va administreaza acum blocul. Si asta pentru ca si pretul este o modalitate de a selecta clientii. Imi asum dreptul acesta si nu administrez blocuri ghetou. Si nu fac nici munca voluntara. Nu tin neaparat sa am in administrare nenumarate blocuri (probabil, daca vroiam asta, acum aveam undeva intre 200 si 300). Daca las preturile jos, la cate solicitari primesc, cred ca as face 4-5 contracte pe saptamana. Dar, nu aceasta este ideea. Prefer sa ma ocup de mai putine asociatii, dar sa se faca treaba cum trebuie. Cand se face calculul final, eu castig la fel de mult ca cei care merg pe minipreturi, dar am avantajul ca nu ma injura lumea. Majoritatea, ca asa cum am spus intr-un post anterior, in orice bloc exista ...

Sper ca am lamurit problemele.
Dar de ce nu spuneti si care ar fi acele solutii viabile? Cum ar trebui procedat, de exemplu, atunci cand trebuiesc schimbate tevi pe la subsol? Dar atunci cand trebuie reparata terasa? Aceste lucruri nu va privesc? Sau, sa zicem, ca este nevoie de o reparatie a fatadei blocului (doar o portiune). Cine ar trebui sa se implice si sa faca demersurile pentru reparatii, atunci cand toate acestea privesc cladirea ca ansamblu si fiecare proprietar contribuie corespunzator cu cota parte indiviza? Daca asociatia nu va mai exista, altcineva sau altceva va trebui sa ii ia locul, nu?
Preferati sa va administreze cu totul cineva din afara fara a avea nici un cuvand de spus? Pentru ca daca asociatia nu mai exista, implicit nu mai exista comitet, presedinte, nimic. Veti fi doar o multime de proprietari sau locatari, fiecare cu interesele lui. Nu va mai exista un interes comun, decat poate in cazul catorva vecini care mai au si relatii de prietenie si mai discuta una alta. Credeti ca "altceva"-ul acela care va va administra blocul, va sta sa intrebe pe fiecare in parte ce preferinte are, sa faca statistici si alte chestii de astea? Ar insemna ca ar fi o alta asociatie, dar una in care cuvantul fiecaruia va avea o pondere mult mai mica decat inainte.

Repet, eu am propria firma de administrare de imobile (infiintata cand foarte multa lume habar nu avea ce inseamna asta) si mie mi-ar conveni aceasta desfiintare a asociatiilor. Va dati seama ce de reparatii vor trece si pe la mine? Terasa, instalatiile electrice, sanitare si de incalzire, reparatii diverse, zugraveli de scari etc (trebuie sa ma gandesc ce se mai poate face mai mult). Aveti sau nu aveti probleme cu astea, nu conteaza, ele vor trebui reparate ca asa vreau eu, la preturile la care vreau eu si atunci cand vreau eu. Pentru ca dumneavoastra si vecinii dvs nu sunteti decat o masa de manevra, dar care nu contati prea mult. Tot ce va trebui sa faceti va fi sa platiti. Iar si iar, de cate ori va fi nevoie. Si daca nu veti plati, veti suporta penalizari, va voi da in judecata si dupa ce voi castiga, dvs veti fi obligati sa platiti sau sa vindeti casa in cazul in care nu puteti plati.

Nu prea va place situatia asta, nu-i asa? Mie imi place, chiar foarte mult. Dar, prefer sa nu se desfiinteze asociatiile pentru ca vreau sa lucrez cinstit si corect pentru asociatii care chiar doresc sa lucreze cu firma mea si nu pentru asociatii luate la numar printr-o eventuala licitatie.

Si apropo de desfiintare. Am facut un mic sondaj pe la asociatiile pe care le administrez si oamenii nici nu vor sa auda de asa ceva. Stiti de ce? Pentru ca sunt oameni care se implica si treaba functioneaza. Normal, ca peste tot mai sunt si mici probleme, pentru ca in fiecare bloc exista unul care le stie pe toate, un gica contra, o baba nebuna (nu ma refer neaparat la varsta aici) si o femeie vesnic nemultumita.

In alta ordine de idei, m-am interesat si eu peste tot pe unde puteam si nimeni nu a auzit de aceasta initiativa de desfiintare a asociatiilor. Asa ca, relaxiti-va, mai cititi Legea 230 / 2007 si normele de aplicare, dupa care inarmati cu aceste noi cunostinte, implicati-va. Si, o sa vedeti minunea. Cand exista implicare, totul este posibil.
Sa inteleg ca va simtiti vizata, stimata forumista?
Se pot simti jigniti de ce am spus eu doar cei care se simt cu musca pe caciuala.
Eu, tampenie mai mare ca asta nu am auzit. Este vorba de ASOCIATII DE PROPRIETARI, adica niste persoane juridice de drept, care s-au constituit in baza unui acord de asociere si a unui statut. Cine vine acum si zice ca aceste asociatii trebuiesc desfiintate? Si de ce? Ca sa fie inlocuite de ce anume?

Sunt reprezentantul unei firme specializate, care este printre cele mai vechi de pe piata. Pentru cei care au ceva impotriva administratorilor, mentionez ca am venerabila varsta de 35 de ani si 2 licente obtinute (economia serviciilor si administratie publica) iar a treia este in curs. Experienta in domeniul administrarii de imobile diverse cam 14-15 ani (adica toata activitatea profesionala). In blocul in care locuiesc sunt presedintele asociatiei.

Probabil, ca aceasta bazaconie, daca va fi vreodata pusa in practica (desi la momentul de fata mi se pare imposibil si fara rost) ar putea sa ma avantajeze cumva. Dar, sunt total impotriva unei astfel de initiative si sper ca este doar un zvon lansat de niste persoane cu chef de glume.

Intr-adevar, la momentul actual este in lucru o noua lege care sa inlocuiasca legea 230/2007. Acesta noua lege doreste sa repare scaparile din 230 si sa completeze niste lucruri care nu au fost prevazute atunci. Plus ca 230 mai are un mare dezavantaj acum: cei care au realizat-o nu mai sunt la putere, deci legea nu mai este buna. Trebuie facuta una noua de cei care sunt la putere acum. Macar sa o termine pana la alegerile anticipate din primavara viitoare.

Pentru cei care va bucurati nespus de "desfiintarea asociatiilor de proprietari" : cine nu va lasa acum sa va implicati? Aveti toate parghiile in baza corora puteti actiona in legea 230 si in HG 1588. Participati la sedinte, spuneti-va punctul de vedere, intrati in comitet, faceti ceva si lucrurile se pot schimba.

Dar, daca tot ce stiti sa faceti este sa spargeti seminte in fata blocului pe gard, sa aruncati de la etaj cu mucuri de tigari sau cu tampoane folosite si resturi de mancare si sa tipati cat va tin plamanii ca toti fura, inseamna ca sunteti foarte limitati. Ma mir ca stiti sa folositi calculatorul si sa aruncati cu veninul vostru pe forumuri.