Sunt Presedintele unei Asociatii de Proprietari de foarte putin timp si (deja) ma confrunt cu urmatoarea problema:
Un proprietar de la ultimul etaj al unui bloc are probleme cu infiltratiile de la ploaie prin terasa blocului. Am fost si am vazut problemele, cunosc faptul ca reparatia trebuie facuta de asociatie ramanand ca ulterior sa recuperam banii de la toti proprietarii de sub acea terasa bun comun. Insa, din primele discutii cu proprietarii implicati am ajuns la concluzia ca nu toti sunt de buna credinta si nu vor sa participe financiar la reparatia hidroizolatiei pe urmatorul motiv:
- blocul a fost construit initial cu terasa acoperita cu membrana bituminoasa;
- acum cativa ani s-a construit o sarpanta cu o inclinatie mai mare (structura de lemn + invelitoare tabla);
- lucrarea au facut-o toti proprietarii implicati de acord comun dar fara a avea aviz din partea asociatiei sau de la Inspectoratul in Constructii;
- acum 3 din cei 5 proprietari vor sa participe financiar la reparatie dar 2 nu sunt de acord pe motiv ca nu au posibilitati.
Putem noi ca asociatie sa incepem demersurile pentru reparatia acoperisului construit ilegal fara a avea probleme in recuperarea sumelor de la persoanele care nu vor sa participe? Pot aceste persoane, in cazul unui proces sa invoce ca nu participa financiar datorita faptului ca este o constructie ilegala?
Mentionez, ca Asociatia este de buna credinta si doreste sa sprijine pe cai legale rezolvarea problemei, dar mi-e teama ca nu putem. Ma gandesc ca solutia ar fi sesizarea de catre Asociatie a Inspectoratului de Stat in Constructii care vor amenda toti proprietarii implicati (toti 5), vor impune demolarea acoperisului si abia pe urma noi ca Asociatie putem incepe demersurile efectuarii lucrarii pastrand forma si materialele prevazute initial in Fisa tehnica a imobilului. In acest caz cheltuielile proprietarilor implicati vor creste semnificativ si vor avea de suferit si cei de buna credinta.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Multumesc anticipat!