prima zi de infatisare este primul termen de judecata la care partile legal citate pot pune concluzii. mai exact ,,prima zi de infatisare este ulterioara etapei scrise pregatitoare. etapa scrisa pregatitoare este etapa in care, dupa depunerea cererii de chemare in judecata de catre reclamant, paratul depune ( sub sanctiunea decaderii ) intampinare, cerere reconventionala, cerere de chemare in garantie, etc. la prima zi de infatisare partile discuta oral si in contradictoriu exceptiile invocate si se cere incuviintare de probe. sub aspectul declansarii procedurii de fals, aceasta se poate face oral in sedinta publica sau prin cerere scrisa. sunt necesare un minimum de dovezi, adica indicii care pot duce la convingerea judecatorului ca inscrisul ar putea fi fals. inscrisul defaimat trebuie sa fie infatisat in original. de aceea, cand ai intentia de a declansa o astfel de procedura, premergator ceri ca inscrisul sa fie depus la grefa instantei. judecatorul poate proceda la ,,verificarea de scripte,,. daca partea care detine inscrisul declara ca nu intelege sa se mai foloseasca de inscris, judecata se va continua fara a se mai tine seama de acesta, adica nu va fi folosit ca proba.
exista posibilitatea sa va folositi de probele din procesul penal in cauza civila, dar trebuie sa stiti cu exactitate fazele in care se afla cele doua ,,procese,, . astfel, este important daca s-a inceput urmarirea penala impotriva invinuitului, daca s-a pus in miscare actiunea penala....impotriva persoanei respective, a capatat calitate de inculpat......aveti sanse de a obtine suspendarea cauzei civile. Atentie la ,,prima zi de infatisare,, dupa aceea probele in civil se admit numai in anumite conditii. de asemenea va recomand posibilitatea declansarii procedurii inscierii ,,in fals,, , in cauza civila......defaimati inscrisul si cauza va fi inaintata procurorului.
si eu ma chinui cu aceasta speta, daca nu iti da nimeni nici o solutie si o voi termina eu intre timp, am sa-ti dau cateva idei