avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Activitate Joo

Activitate Joo

Dumneavoastra puteti scoate din evidentele fiscale mijlocul de transport instrainat in baza oricarui act translativ de proprietate, incheiat in forma legala (contract de vanzare-cumparare de autovehicul folosit, act notarial, sentinta civila, etc.).

Conditia este aceea, ca la data la care solicitati scoaterea din evidentele fiscale a mijlocului de transport respectiv, ORICE debite sau creante bugetare ati avea, ACESTEA TREBUIESC ACHITATE (cf. art.264 alin.(5) din Legea nr.571/2003, modificata, care prevede: "(5) Instrainarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creante fiscale locale, cu exceptia obligatiilor fiscale aflate in litigiu, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde este inregistrat mijlocul de transport, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale.
Actele prin care se instraineaza mijloace de transport cu incalcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule
de drept.").

DECI, procedura prevede eliberarea unui certificat de atestare fiscala pentru bunul tranzactionat si aplicarea unei vize de radiere pe fisa de inmatriculare (in ceea ce va priveste pe dumneavoastra, ca vanzator). Aceste doua documente ii vor folosi cumparatorului atat la declararea bunului respectiv la Directia de Impozite si Taxe Locale de pe raza administrativ-teritorială de domiciliu, cat si la inmatricularea in circulatie in localitatea in care domiciliaza.

Daca nu ati facut acest demers pana la data curenta, mai trebuie sa luati in calcul un aspect: TERMENUL DE DECLARARE atat pentru dobandirea bunurilor impozabile, cat si pentru INSTRAINAREA acestora, care este de 30 zile (in cazul dumneavoastra, art.264 alin.(4) din Legea nr.571/2003, modificata, care prevede: "(4) Orice persoana care dobandeste/instraineaza un mijloc de transport sau isi schimba domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligatia de a depune o declaratie fiscala cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale pe a carei raza teritoriala isi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, in termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenita.")

Consecinta faptului ca ati intarziat depunerea declaratiilor (numai daca este cazul), este sanctionarea in baza art.294 alin.(2) lit.a) din Legea nr.571/2003, modificata, care prevede: "[...] (2) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) depunerea peste termen a declaratiilor de impunere prevazute la art. 254 alin. (5) si (6), art. 259 alin. (6)
si (7), art. 264 alin. (4), art. 267 alin. (14) lit. b), art. 277 alin. (2), art. 281 alin. (2) si art. 290;", precum si a HCGMB nr.227/2008 privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale in municipiul Bucuresti, pentru anul 2009 (daca domiciliati in Bucuresti), care stabileste o amenda cuprinsa intre 50,00 ron si 200,00 ron cu posibilitatea achitarii a jumatate din minim in termen de 2 (doua) zile lucratoare.

Concluziile ce le puteti trage si actiunea pe care urmeaza sa o intreprindeti depind doar de situatia reala in care va aflati la acesta data.