avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Activitate boerica

Activitate boerica

Răspuns la discuția Retinere impozit si sanatate
Da, este corect sa vi se retina contributia la sanatate de 5.5% si impozit pe venit de 16%.
Dvs. prestati un serviciu pentru care sunteti remunerata.
Intradevar Nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în natură, sub valoarea sumei neimpozabile stabilită în sumă de 600 lei
Buna ziua,

Un salariat (cetatean ue) care a obtinut certificatul de inregistrare de la ORI are drepul la deducere personala de baza ?

Multumesc
Multumesc frumos pentru ajutor!
Buna ziua,

Administratorul unei societati doreste schimbarea sediulului social al societatii din Bucuresti in alta localitate. Stiti cumva care este procedura pe care trebuie sa o urmez pentru a fi in regula cu Revisal-ul si cu ITM-ul ?

Multumesc frumos pentru ajutor!
Multumesc.
Inteleg ca salariatele care au un program de lucru mai mic de 6 ore/zi nu beneficiaza de reducerea timpului de lucru. Corect ?
Am precizat ca salariata lucreaza cu un program de 7 ore/zi.
Buna ziua,

In Art. 13 din OUG96/2003 se mentioneaza ca:
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Intrebarea mea este: pentru gravidele care au durata programului de 7 ore/zi, 35 ore/saptamana cum se procedeaza?
Multumesc
Buna ziua,

Acelasi raspuns am primit si eu de la ANAF - declaratii rectificative, bifa de hot. judecatoreasca, si astfel, nu ar trebui sa se calculeze dobanzi si penalitati de intarziere pentru platile respective.

Numai bine
Buna ziua,

Aceasi speta am si eu si nu stiu cum sa procedez. Reintegrare in cadrul societatii in perioada martie 2012 - mai 2013.
Astept opinia si celor de la ANAF.
Iata ce prevede Codul Fiscal:
Art. 57
(2^1) În cazul veniturilor din salarii şi/sau al diferenţelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare privind veniturile realizate în afara funcţiei de bază la data plăţii, şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit.
(2^2) În cazul veniturilor reprezentând salarii, diferenţe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii pentru veniturile realizate în afara funcţiei de bază, şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite.
Norme metodologice(5^1) În cazul în care au fost acordate sume reprezentând salarii sau diferenţe de salarii stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii acestora, contribuţiile sociale datorate potrivit legii se calculează şi se reţin la data efectuării plăţii şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite aceste sume.

Daca se depun declaratii 112 rectificative (cu bifa la Declaraţie rectificativă ca urmare a acordării unor drepturi bănesti în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile), nu se vor calcula dobanzi si penalitati de intarziere pentru perioada mentionata ?

Multumesc


Da, se vor datora pentru ambele remuneratii.
Taxe administrator: 5.5% contributia la sanatate,10.5% contrib. pensii, impozit pe venit 16%;
Taxe societate: 5.2% contrib. sanatate, 0.85% contrib. concedii si indemnizatii, 20.8% contrib. la pensii.
Nu se datoreaza contrib la somaj, fd. accidente, fond garantare ( art.296 ^ 16).