Ca ultima intrebare, pot sau nu scapa fara cazier patat (sa nu fie nevoie nici de reabilitare)? Luni am intalnire cu avocatul; poate face astfel incat sa se transforme fapta in contraventie? Sa nu apara administrativa pe cazier?
Ma numesc "Pop Ion", student al facultatii de Automatica si Calculatoare, anul II.
Am sa trec direct la subiect, rugandu-va sa va spuneti parerea despre repercusiunile si desfasurarea urmatorului caz, ajutandu-ma eventual cu un sfat despre cum ar trebui sa procedez in continuare.
In noaptea zilei de 11/12 martie, impreuna cu un grup de colegi ne indreptam inspre complexul studentesc in care locuim dupa ce, in prealabil, am fost intr-un club. Bineinteles, eram in stare de ebrietate destul de avansata, si dintr-o idee boema (a se citi stupida), am decis sa sustragem un semn "Rezervat" din parcarea unui anume hotel (semn din fier forjat, aprox 30kg), cu scopul de a-l duce in camera de camin pe post de trofeu/ornament. Bineinteles, am fost surprinsi de o patrula de politisti, care ne-au dus in 2 sectii pentru declaratii, procese verbale si alte alea. Mentionez ca atat eu cat si colegul ce suntem in 'belea' am fost deosebit de cooperanti, declarand exact ce s-a intamplat, recunoscand faptele si stipuland in declaratii starea de ebrietate, recunoasterea faptei si faptul ca o regretam. Pana la urma discutiilor s-a calificat cazul drept 'furt calificat', dandu-ni-se cate o citatie ce stipuleaza ca suntem chemati pe data de 24 la audiere, intr-un birou al politiei judetene(deci nu la judecatorie sau procuratura), in calitate de "faptuitor". Dupa 7 ore de asteptare si frig am fost eliberati, buletinele inapoiate si ne-am intors cu cozile intre picioare inspre casa.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Cu cat ma/ne ajuta circumstantele atenuante? Mai precis: comportament bun inainte de savarsirea faptei (fara dosare sau cazier), starea de ebrietate destul de avansata, recunoasterea si cooperarea totala cu politia si, desi nu cred ca am fost consemnat in declaratii (desi stiu ca exista un articol pe tema asta), dorinta de a duce bunul inapoi, oferindu-ne sa il ducem personal la locul faptei. Faptul ca suntem studenti integralisti, cu rezultate bune la scoala poate constitui un avantaj?
Doi la mana. In ziua citatiei ar fi recomandat sa merg impreuna cu un avocat? Cel mai inalt in grad politist cu care am discutat in acea seara ne-a spus ca probabil vom lua o amenda administrativa si nu se va pata cazierul. Este asta o contradictie?. Nu as vrea sa risc un cazier patat doar pentru comoditatea de a nu angaja un avocat si mai ales pentru o prostie minora(zic eu).
Trei la mana. In caz ca vom primi consemnare in cazier, in cat timp se poate radia acesta? Trei ani sunt ficsi sau se poate face cerere(prin prisma circumstantelor) pentru o perioada mai scurta? Mai avem nevoie de pasapoarte pentru burse in strainatate, master etc.
Faptul ca astazi am fost la managerul hotelului sa ne cerem scuze pentru deranj si sa ne asiguram ca nu va dori despagubiri constituie un avantaj?
In litere mari: cam cum ar trebui sa procedez in momentul de fata, avand in vedere cele de mai sus, si la ce ar trebui sa ma astept pe data de 24 ?