Buna seara,
Am primit raspuns din partea angajatorului, citez:
"
Avand in vedere obiectiile formulate de d-voastra in scris prin Memo-ul inregistrat sub
numarul 310 din 11.03.2009, cu privire la decizia societatii noastre nr 303 din 09.03.2009 de
restructurare a activitalii si de desfintare a postului ocupat de dumneavoastra va aducem la
cunostinta urmatoarele:
- avand in vedere data comunicarii scrise cu privire la desfintarea postului, si prevederile
articolului L, din contractul lndividual de munca nr ...., salariatul
beneficiaza de un preaviz de 30 de zile lucratoare, contractul de munca inceteaza
incepand cu data de 18.04.2009.Decizia sus mentionata se va anula si va fi inlocuita cu o
decizie care sa corespunda noilor coordonate.
Art. 78 - (l), din contractul colectiv de munca la nivel national nu prevede
obligativitatea acordarii de plati compensatorii, iar situalia finaniciara a companiei din
acest moment nu ofera posibiliatea acordarii unor compensatii materiale angajatilor
disponibilizali.
Situalia drepturilor banesti aferente perioadei de preaviz se va comunica in scris, la data
stabilita pentru calculul salariilor, iar sumele se vor vira prin transfer bancar.
Departamentul de resort se va ocupa de aducerea la indeplinire a obligaliilor societatii
noastre cu privire la incetarea raporturilor de munca in termenele prevazute de lege.
Prezenta decizie a fost intocmita in 2 exemplare, cate unul pentru fiecare parte ."
Raspunsul l-am primit prin posta in data de 16.03.2009
Astazi am primit mail prin care , citez:
"Buna
Ai reusit sa te uiti pe raspunsul nostru? Este ok? Mai sunt obiectii?
Trebuie sa modific instiintarea si decizia de inchidere a contractului.
Esti de accord cu termenele?
Astept raspuns"
Sincer nu stiu ce sa mai raspund.
Cum ar trebui sa procedez?Sa imi mentin pozitia sau sa renunt?
Va multumesc anticipat.
Buna dimineata,
Vreau sa supun atentiei dumneavoastra urmatorul caz, si in limita competentelor sa-mi furnizati si un raspuns.
Va multumesc
In data de 01.11.2008 am fost incadrat cu contract individual de munca, pe perioada nedeterminata, in functia...( post de conducere).
La capitolul alte clauze, citez:
"-perioada de preaviz in cazul demisiei este de 30 zile calendaristice , conform Legii nr 53/2003-Codul muncii sau contractului colectiv de munca;
-perioada de preaviz in cazul concedierii este de 30 zile lucratoare, conform Legii nr 53/2003-Codul muncii sau contractului colectiv de munca;"
In data de 09.03.2009 am fost chemat in biroul superiorilor, si am fost informat ca din motive economice, si situatia actuala "nu-si mai pot permite mentinerea cheltuielilor actuale, cu salariul, si celelalte ...", drept urmare mi-au inmanat o instiintare , citez:
" va aducem la cunostinta ca incepand cu data de 20.03.2009 compartimentul unde sunteti incadrat isi restrange activitatea.
Conform cu prevederile Art 65/1 din Codul Muncii incepand cu data de 01.03.2009 vi se acorda un preaviz de 15 zile lucratoare , dupa expirarea caruia, respectiv la data de 20.03.2009 contractul de munca va inceta"
La data de 09.03.2009, am semnat aceasta instiintare de luare la cunostinta. Fac o mentiune care l-a momentul respectiv mi s-a parut "suspecta", d-ra de la RU, a completat si decizia de incetare a activitatii, nu mi-a prezentat-o spre luare la cunostinta, in schimb a inregistrat-o in registrul de intrari/ iesiri.
Tot la data respectiva am formulat o cerere prin care solicitam aprobarea unui program de lucru de 4(patru) ore , pentru a putea sa-mi caut un alt job.Aceasta mi-a fost aprobata fara nici o problema.
Problema a aparut pe urma.
A doua zi, m-am documentat si consiliat pe aceasta problema, si am formulat un memo, in care am facut referire la art de lege si la drepturile care imi revin de drept.
Rezumez :
"Fata de cele mentionate mai sus concluzionez si argumentez :
1)D-l Liviu Matei, prin luarea la cunostinta, in data de 09.03.2009, se supune deciziei de incetare a activitatii in conformitate cu art. 65/1 CM
2)In conformitate cu Contractul individual de munca (alin L, punctul b), coroborat cu art.75 CM, D-l Liviu Matei, beneficiaza de dreptul la preaviz, in speta 30 zile lucratoare, incepand de la data comunicarii, respectiv 09.03.2009 si se incheie la data de 18.04.2009.
3)In conformitate cu art. 65/1 si art. 67 CM coroborat cu art. 3 si art 78 din contractul colectiv de munca, D-l Liviu Matei beneficiaza conform legii de plati compensatorii.
In consecinta prin articolele de lege mentionate mai sus precum si prin argumentele sustinute va rog sa dispuneti prin persoanele responsabile din departamentul de resort, aplicarea normelor legale in vigoare in ceea ce priveste incetarea raporturilor de munca.
Va multumesc "
Tot acum am formulat o cerere prin care solicitam efectuarea platilor compensatorii.
Acestea( memo-ul si cerearea) au fost inregistrate in registrul intrari/iesiri.
Raspunsul a fost unul pe masura, parafrazez :
"- te rog sa vii sa predai telefonul, laptopul, si tot ce mai ai de la firma....."
"-cu tine nu se poate discuta, esti un om nedemn, de joasa speta..." ( oare ce o fi vrut a spuna cu asta???)
M-am conformat, am predat, tot ce aveam in dotare( o mentiune, nimic nu mi-a fost predat in baza vreunui PV si nici eu nu am formulat vreun PV la predare)
La plecare mi-a fost inmanata o " comunicare" din care citez:
"Va aducem la cunostinta ca incepand cu data de 11.03.2009, renuntam la obligativitatea prezentei dvs. zilnice la sediul firmei.
Acest lucru nu influenteaza drepturile dvs. pentru perioada de preaviz conform Legii 53/2003.
Am luat la cunostinta de contestatia( n.r. -memo-ul facut de mine) dvs. inregistrata la nr. 310/ 11.03.2009 si veti primi un raspuns in termenul legal."
Acum ca sa ma edific pe deplin, va adresez urmatoarele intrebari :
1) Fata de memo-ul formulat de mine ( completat in 3 exemplare, si inregistrat), au spus ca voi primi raspuns, care este termenul in care ar trebui sa primesc acest raspuns?
2) Acest memo( sesizare, contestatie) trebuia sa o depun si la ITM ?
3) Cum vedeti solutionarea acestui caz?
4) Ce sau cum trebuie sa procedez mai departe?
Va multumesc anticipat.