Din punct de vedere comercial nici un furnizor nu este motivat de marja mica si munca enorma care ar depune-o pentru a lua un consumator casnic de la un alt furnizor specializat care are in cadrul aceluiasi grup o firma sora de distributie. E vorba de separarea activitatilor de productie distributie si furnizare ceruta prin legea romana si prin legislatia europeana in vigoare.
Revenind prin miorita
E vorba aici de faptul ca spre exemplu CEZ Distributie si CEZ Furnizare nu o sa fie usor de batut de alt furnizor care nu este din cadrul aceluiasi grup si care ar dori sa "fure" un consumator din reteaua sorii CEZ Distributie. Acest lucru se intimple mai tot timpul ca o alta firma sa preia un consumator mare aflat chiar in parohia unei firme surori. Spre exemplu Metrorex nu este clientul ENEL Muntenia ci al altui furnizor de energie electrica care plateste ENEL Distributie tariful de distributie si a oferit un pret mai bun decat ENEL Furnizare. SI aceste exemple concrete pot continua si in sector angro al pietei de energie sau gaze naturale.
Dnul care este electrician stie foarte bine ca pentru fiecare loc de consum exista un parametru tehnic care trebuie indeplinit si pe care orice distribuitor de energie electrica trebuie sa-l elibereze pentru un loc de consum (avizul tehnic).
Nici un furnizor de energie electrica nu poate furnizare energie electrica la un prey negociat (nu reglementat) fara a avea un aviz tehnic de racordare eliberat de proprietarul retelei de distributie/transport a energiei electrice.
In cadrul condominiilor (blocuri) exista situatia instalatiilor comune si a celor individuale (loc de consum si puncte de masura individuale) care ca si asociatie de proprietari si-ar putea negocia pretul la energie electrica cu un alt furnizor sau cu acelais furnizor functie de nivelul de energie pe care o asemenea asociatie l-ar consuma. Limita de la care s-ar incepe negocierea ar fi pretul reglementat care este acum platit. Discutia despre preturi reglementate si piata liberalizata o putem dezbate cu alta ocazie.
Revenind la posibilitatea unui condominiu cu o asociatie de proprietari legal constituita (pers juridica) si care are un consum frumusel de energie electrica,
aceasta problema ar merita ridicata de zone rezidentiale noi administrate de companii private si care in sine ca si punct de consum poate trece frumos de un prag comercial interesant pentru un potential furnizor de energie electrica.
Asadar din nou situatia cu modificarea furnizorului nu este un moft ci tine de modul cum dorim sa vedem lucrurile si cu aderat dorim sa avem un pret mai bun.
Numai bine!
Ionut
schimbarea funizorului se poate realiza din punct de vedere legal si in acest sens exista legislatie in vigoare suficienta chiar armonizata cu directivele in vigoare din EU.
Am urmarit discutia pana acum si as dori sa va precizez urmatoarele:
- distinctia dintre furnizor si distribuitor de de utilitati
- posibilitatea livrarii la consumator folosing capacitati si infrastructura existenta
- notiuni comerciale
IN domeniul energiei electrice/gazelor naturale sunt licentiati de ANRE mai multi operatori de distributie (fostele companii distribuitoare properietare ale infrastructurilor respective) si mult mai multi furnizori de energie electrica/gaze naturale. Energia electrica care ajunge la casele noastre ale consumatorilor casnici este de fapt un mix de energie provenind din diferite surse (hidro, nuclear, carbune, etc). Gazele naturale la fel ajung ca si un mix (productia interna 60-80% si import 40-20%) functie de cererea sezoniera.
Operatorii de distributie prin definitia termenului in sine sunt concesionarii unor servicii de distributie (gaze/energie electrica - 40-50 ani) pe care le administreaza, dezvolta, etc. conform contractelor proprii de privatizare, licentei de distributie si legislatiei secundare si primara in domeniu.
Acesti operatori pentru serviciile prestate percep tarife de distributie specifice fiecarei infrastructuri operata (tarife de distributie diferite) pe care le revizuiesc la anumite perioade/intervale de timp cu lueare in calcul a anumitor parametrii definiti prin legislatie secundara si le supun spre aprobarea ANRE.
Revenind la furnizorii acestia sunt asa numitii middle-man adica intermediari de energie electrica si gaze naturale care iau resursa de la un producator sau chiar alt furnizor si o livreaza (sub conditia respectarii mixului la gaze) consumatorilor sau altor furnizori.
Acuma ca sa simplificam un pic ecuatia spre exemplu sa luam in calcul doar un consumator casnic, doi furnizori (unul existent) un distribuitor.
Mai trebuie sa facem distinctia comerciala intre tarif (perceput de un operator pentru faptul ca ii este folosita reteaua) si cea de pret care este cel care il platim fiecare din noi.
Mai departe furnizorul actual sa zicem ENEL Muntenia are un pret reglementat care apare in factura de energie electrica si care cuprinde:
- cval energiei electrice (mix) achizitionata de ENEL de la prodcatori (mixul e aprobat de ANRE)
- cval tarifelor de transport (Transelectrica - injectie/extractie, etc - ruta producator distribuitor)
- cval tarifului de distributie(mai sus descris si apartinand ENEL ca si distribuitor)
- cval certificatelor de CO2
- marja ENEL Muntenia care are un dublu rol (atat de distribuitor cat si de furnizor).
Ei ca sa se schimbe furnizorul acel furnizor interesat care sa preia un consumator de la ENEL Muntenia de exemplu are posibilitatea ca oferta lui sa fie mai buna ca cea existenta (pret) si in acelasi timp marja lui comerciala sa-i permita sa se intinda atita cat sa-i asigura si lui un profit.
Din experienta personala nici un furnizor de energie electrica nu face fix atata munca (hartii) pentru un casnic cu un consum de 100 KWh ca si pentru un consumator industrial 1MWh. Aici e problema consumatorii casnici nu reprezinta nici un interes economic pentru un alt furnizor.
In alte tari orasele/cartierele sunt organizate in consumatori eligibili de sine statatori cu putere de negociere mai mare (colectivitati) si in acest caz s-ar putea schimba furnizorul.
Si la gaze e cam aceeasi mincare de peste in linii foarte foarte mari.
Concluzia personala este ca teoretic se poate insa comercial nu are nici un sens in primul rand pentru acel furnizor.
Numai bine!
Ionut