avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Activitate monica_ela

Activitate monica_ela

ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ Nr. 148 din 3 noiembrie 2005, privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

ART. 18
(5) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.
(6) În situaţia prevăzută la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se ia în calcul valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Contributia angajatorului privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale nu se datoreaza pentru concediile medicale suportate de casele de asigurari de sanatate .
Din discutiile purtate cu cei de la casa de asigurari de sanatate, am inteles ca salariata trebuie sa aduca o adeverinta din care sa reiasa veniturile obtinute pe perioada CIC, iar in baza acelei adeverinte se calculeaza media veniturilor si se aplica procentul de 85% .
crimson a scris:

Dati un telefon doamnei pentru a afla daca a nascut. Dati si un telefon la casa de sanatate pentru a le explica situatia si-a vedea ce va indruma dansii (practic din fondul FNUASS recupereaza angajatorul banii pentru indemnizatia de maternitate platita iar daca angajata nu indeplinea conditiile, casa de sanatate nu deconteaza).

Interesant in cazul acesta cum medicul a eliberat certificatul medical cu codul 08 stiind conditiile de acordare.


Am studiat legislatia in vigoare si am gasit raspunsul la problema mea .
LEGEA Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii :
ART. 213
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
c) se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;

Se pare ca medicul ia acordat corect concediul medical cu codul 08 .
Procentul de 85% se calculeaza la media veniturilor lunare (indemnizatia CIC) din ultimile 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
crimson a scris:

Nu mai putin de 600 lei se aplica la concediul parental, nu la cel de maternitate.
Pentru a se acorda indemnizatia de maternitate (care se acorda in baza unui certificat medical) trebuie sa existe minim o luna stagiu de cotizare. Daca spuneti ca a revenit din CIC la data de 15 martie si este foarte posibil sa nasca la inceputul lunii aprilie, nu indeplineste minim o luna pentru acordarea indemnizatiei de maternitate.


Este posibil ca la ora asta sa fi nascut deja .
Trebuie sa fac salariile si sunt presata de timp .
Am o salariata care pana la data de 15 martie 2009 a fost in concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani .
Intre timp a ramas insarcinata din nou, urmand sa nasca in perioada 20-30 martie 2009, poate la inceputul lunii aprilie 2009 .
Cum procedez cu calcularea concediului prenatal ?
Conform Ordonantei nr.158/2005 ar trebuie sa-i calculez 85 % din media veniturilor lunare din ultimile 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare .
Ce venituri trebuiesc luate in calcul pt. a putea aplica procentul de 85%, daca salariata in ultimele 24 de luni a fost in CIC ?
Este prima oara cand ma lovesc de un asemea caz si nu stiu cum trebuie procedat .
Va multumesc anticipat pentru raspuns !