avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Activitate puiutu

Activitate puiutu

Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
In plus au aparut deja normele metodologice de aplicare a legii
[ link extern ]
Aceste citate sunt din raspunsul prinit de o persoana aflata in situatia noastra de la ministerul de finante. Daca doriti va pot trimite tot documentul
Cota de TVA aplicabilă unei livrari de bunuri sau prestari de servicii este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal, pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilităţii taxei, conform alin. (3) al art. 140 din Codul fiscal.
Alin. (4) al aceluiasi articol prevede ca in cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 1342 alin. (2).

Faptul generator in cazul livrarii de bunuri imobile intervine la data la care sunt îndeplinite formalităţile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.La art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal se precizeaza ca exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora.

Astfel, in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate asupra apartamentului, furnizorul va storna factura de avans emisa in anul 2008 cu TVA de 19% si va factura intreaga contravaloare a apartamentului respectiv cu TVA de 5% beneficiarului, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal.
Multumesc mult!
Imi cer scuze ca sunt pisaloaga si pun aceeasi intrebare de 2 ori. Deci chiar daca am platit integral apartamentul anul trecut ,dar contractul de vinzare cumparare se incheie in februarie anul acesta beneficiez de aceea cota de 5% tva? Imi puteti spune si ce pasi trebuie facuti pentru a obtine aceasta reducere si ce trebuie sa cer constructorului.?
Va multumesc din suflet pentru promptitudine in raspunsuri si pentru bunavointa.
Multumesc mult de raspuns, dar nu inteleg de ce daca nu au nimik de pierdut nu vor sa acorde aceea reducere de tva.
Buna seara,
Sunt in situatia de a receptiona luna aceasta un apartament si de a incheia contractul de vinzare-cumparare ,mentionez ca ma incadrez in conditiile impuse pt a beneficia de cota redusa de 5% tva si ca am platit integral apartamentul .Am fost azi la constructor si mi-a spus ca nu stie nimik de aceasta reducere a cotei tva si ca in cazul ca s-ar aplica ar fi foarte greu sa primeasca banii inapoi de la stat si in plus din acei 19 % trebuie sa scada tva-ul platit de dinsii pt materiale si ca vor ramine de fapt doar 5-6% din care POATE se va restitui o parte.
Intrebarea mea este daca intr-adevar din acei 19% trebuie scazut tva-ul platit pt materiale si daca in conditiile in care am platit integral apartamentul anul trecut ,dar abia acum voi semna contractul de v-c beneficiez de reducerea de tva.
Multumesc mult.