avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Activitate nana_dlc2

Activitate nana_dlc2

Buna ziua, va solicit ajutorul pentru urmatoarea problema: Aici la societatea unde lucrez, sunt Sef birou urmarire contracte reparatii . La inceputul fiecarei luni, primesc facturi pentru plata serviciilor efectuate de societatile reparatoare cu care exista contracte in derulare. Dupa verificarea realizarii prestatiilor din punct de vedere tehnic, acord viza "bun de plata pentru suma de....." pe originalul facturilor si semnez alaturi de persoanele ierarhic superioare responsabile pentru derularea contractelor (Seful de serviciu si Directorul de specialitate), iar dupa acordarea vizei de Control Financiar Preventiv, inaintez factura insotita de documentele justificative catre Serviciul CONTABILITATE. Pentru plata facturii, Serviciul FINANCIAR solicita o copie a acestui document sub urmatoarea forma: pe o copie xerox a facturii originale sa inscriu cu pix de culoare albastra mentiunea "bun de plata pentru suma de....." si sa semnez in original, atat eu cat si celelalte persoane cosemnatare. Suplimentar fata de aceasta solicitare, trebuie sa fac si mentiunea "copie conform cu originalul", si sa semnez pentru valabilitatea inscrisului. De asemenea, aceasta copie trebuie sa contina viza de Control Financiar Preventiv in original. Mentionez ca Serviciul Financiar a emis o reglementare interna prin care a solicitat emiterea acestor "documente" pe baza carora efectueaza plata catre furnizori. Consider ca nu este legal sa acord pe o copie xerox a unei facturi viza "bun de plata pentru suma de....." in original, pentru ca prin acest inscris acord valoare de ORIGINAL unei COPII de document ORIGINAL, eu nefiind o persoana autorizata din punct de vedere legal.Pana la acest moment am refuzat sa transmit documentele in forma solicitata de reglementarile interne, si am transmis o copie XEROX a facturii asa cum a fost ea inaintata la Serviciul CONTABILITATE (cu viza "buna de plata", semnaturi, viza CFP) la care am aplicat stampila "Copie conform cu originalul, Sef Birou.......numele....." si am semnat, in acest fel autentificand faptul ca documentul prezentat este o copie fidela a celui inaintat in serviciul CONTABILITATE. Pana acum Serviciul FINANCIAR mi-a primit documentele in forma pe care v-am descris-o mai sus, insa acum, sefa Serviciului FINANCIAR m-a atentionat ca daca nu ii aduc "documentul" in forma impusa de reglementari, refuza sa il primeasca si nu va efectua platile catre furnizori. Va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. Exista o norma de aplicare a unei legi contabile care sa descrie modul de acordare a vizei "buna de plata" pe o factura si de asemenea, destinatia ei dupa acordarea vizei? 2. Legislatia contabila in vigoare impune tipul categoria (original sau copie) din care fac parte documentele dupa care se pot efectua plati? 3. Este corect din punct de vedere legal sa acord viza "bun de plata" in ORIGINAL pe doua inscrisuri pentru care s-ar putea efectua plata de doua ori pentru aceleasi servicii efectuate? 4. In cazul in care suplimentar completarii facturii ORIGINALE, emit si "documentul" asa cum solicita Serviciul FINANCIAR prin reglementare, pot fi sanctionata din punct de vedere legal? 5.Daca cele mentionate la punctele 3 si 4 NU SUNT CORECTE DIN PUNCT DE VEDERE LEGAL, va rog sa imi indicati legislatia care precizeaza cum este incadrata o asemenea fapta, precum si sanctiunile ce se pot aplica. In speranta unui raspuns cat mai complet, va multumesc anticipat tuturor celor care imi acorda sprijin.