avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Activitate JANCSCI

Activitate JANCSCI

Răspuns la discuția donatie de casa.
vreau sa fiu mai clar. in actul de donatie scrie asa. subsenatul donatordeclar ca sunt proprietarul cotei de 12 din imobil dobindita prin mostenire [certificat de mostenire] donez cota de 12 ficei mele cu scutire de raport, noi partile solicitam si consimtim la intabularea--- a dreptului de proprietate asupra cotei de 12 din imobilul descris pe numele donatarei, cu notarea interdictiei de instrainare si grevare in favoarea donatorului,in baza acestui act si fara alta interventie din partea noastra. subsemnatul donator declar ca predau cu ziua de azi in deplina posesie si proprietate cota de 12 din imobilul descris, in starea care se afla, liber de sarcini si procese POATE FI ATACAT SAU ANULAT? ASTEPT RASPUNS. VA MULTUMESC MULT
2007_rozi a scris:

Acea parte din mostenire care, in puterea legii, se cuvine anumitor mostenitori legali si de care cel ce lasa mostenirea nu poate dispune prin acte cu titlu gratuit. Prin reglementarea rezervei, legiuitorul apara pe mostenitorii rezervatari [descendentii, parintii si sotul supravietuitor al defunctului] impotriva donatiilor si legatelor testamentare facute de defunct, asigurandu-le primirea cel putin a unei parti din mostenirea ce li se cuvine potrivit legii, chiar impotriva vointei [tacite sau exprese] a defunctului. Astfel, in toate cazurile in care o persoana are mostenitori rezervatari, averea acestei persoane se imparte, teoretic, in doua parti valoric distincte: - rezerva [de care nu se poate dispune cu titlu gratuit in favoarea altor persoane], si - cotitatea disponibila [de care poate dispune]. Actele cu titlu gratuit prin care defunctul ar dispune si de rezerva [sau de o parte a ei] sunt supuse reductiunii, putand fi - la cererea mostenitorilor rezervatari - desfiintate in tot sau in parte [cu consecinta revenirii bunurilor respective in masa succesorala], in masura necesara intregirii rezervei.
mostenitorii legali sunt numai socrul meu si fratele dinsului cota 12 fiecare parintii lor fiind decedati mai bine de 15 ani
2007_rozi a scris:

Daca donatia facuta a incalcat rezerva succesorala ....aceasta poate sa fie atacata de catre frati.
Cel mai bine se facea un contract de vanzare -cumparare cu intretinere si drept de abitatie.
ce inseamna rezerva succesorala? multumesc.
ce inseamna rezerva succesorala?
socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ataca aceasta donatie de catre fratii sotiei sau socrul meu poate anula donatia?