avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Activitate MMCAM

Activitate MMCAM

Răspuns la discuția Retinere din salariu
Va multumesc
In cazul in care totusi patronul firmei va transmite Compartimentului financiar o comunicare interna prin care decide retinerea din salariu (lucru care s-a mai intamplat de cateva ori, mizand pe intimidare si lipsa de informare a angajatilor) acest lucru incalca legea, cu atat mai mult cu cat nu exista niciun accept scris din partea angajatului.
Da, aveti dreptate, intrebarea se referea la raspunderea patrimoniala, nu la sanctiuni -raspundere disciplinara. Deci daca am inteles bine angajatorul poate sa retina celor pe care ii considera vinovati contravaloarea produselor(rebuturilor) doar cu hotarare judecatoreasca, nicidecum cu o decizie arbitrara, proprie, scrisa de mana pe o nota informativa interna. Deci o decizie interna a angajatorului, plus trecerea acestei decizii prin Consiliu de Administratie si aprobarea ei de catre membrii consiliului poate avea ca efect totusi obligativitatea suportarii daunelor? Sau in caz contrar doar o decizie judecatoreasca poate avea ca efect retinerea pe salariu pentru ca firma sa recupereze pagubele produse, nu? Nu stiu daca am reusit sa exprim clar problema pe care mi-o pun.
Problema in care doresc o lamurire este urmatoarea: o firma a dat spre executare o comanda unor laboratoare care au facut niste greseli ce au compromis unele produse. Patronul a amenintat ca celor vinovati de acest lucru li se va retine contravaloarea acestor produse, pe motiv ca cei care au fost implicati in relatia cu acele laboratoare nu si-au facut treaba bine, adica nu au dat explicatiile necesare, s.a.m.d. In situatia in care patronul va decide sa impute acele sume, sa le retina angajatilor, exista posibilitatea pentru angajat sa ceara desfacerea contractului de munca lichidarea pentru a nu plati acele penalitati? Poate fi obligat angajatul sa plateasca daune ? Poate fi retinut impotriva vointei lui? In cazul in care angajatul doreste sa plece ce i se poate imtampla?