Raspuns : Nu mai exista protectie timp de 6 luni de la revenirea din CCC, astfel , imediat la revenire se poate decide concedierea .
Va rog , daca pueti sa ma ajutati cu legilstia in acest sens, si eu stiam ca nu exista posibilitatea sa o dau afara 6 luni pe o angajata care revine din concediu crestere copil.
BRATU ALINA
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
art.47 alin.4 din OUG 74/30 iunie 2021 :
(4) Constituie contravenție desfășurarea activității de către persoanele prevăzute la art. 33 la unul dintre angajatori în perioada în care la celălalt/ceilalți angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical.
art.33 :Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanțe de urgență, indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare.
Avand in vedere
-HOTĂRÂRE nr. 4 din 13 ianuarie 2021pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, art.(1)” (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri ( 13.01.2021), salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.”
- Codul Muncii art 49 alin. (2): suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat și a plății drepturilor de natură salarială de către angajator.
- Codul Muncii art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.
Pentru Contractele de munca ale salariatilor cu salariu minmim pe economie (2.230 lei) din cadrul companiei care sunt suspendate in baza art.52 alin(1) lit.c) /Legea 53/2003/Codul muncii va rugam sa ne comunicati daca se va aplica majorarea salariului brut al acestora incepand cu data de 13.01.2021 si daca da, care este procedura de operare a acestora in Registrul Unic de Evidenta al Salariatilor ( REVISAL).
Buna ziua , avand in vedere legea 298/2020 pot suspenda in continuare contractele de munca conform art 52 alin 2 (c) in baza prelungirii starii de alerta, (si sa beneficiez de somajul tehnic subventionat de stat)
Legea 298/2020 modifica si completeaza Codul Muncii , 2. După articolul 53 se introduce un nou articol, articolul 531, cu următorul cuprins:
"
Art. 531. -
(1) În cazul suspendării temporare a activității și/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgență potrivit art. 93 alin. (1) din Constituția României, republicată, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menținerii stării de asediu sau stării de urgență, după caz.
Intrebarea mea este: in situatia in care eu angajatii ii am suspendati in baza art.52 alin.2 litc pentru ca autoritatile locare si anume prefectura a emis hotarari in baza carora mi-au suspendat activtatea ( acum fiind stare de alerta nu de asediu sau urgenta cum apare in modificare) eu mai pot solicita somaj tehnic de a stat pentru ei ?
Buna ziua, daca firma se inchide ce se intampla cu salariatele care sunt in concediu crestere copil ( CIM suspendat 2 ani) ?
Care este procedura in momentul in care se intorc la servici si firma nu mai functioneaza ?
In cadrul companiei este angajat un pensionar ( are dreptul sa cumuleze pensia cu salariul - pensionar limita de varsta).
Intrebarea mea este : atata timp cat toti angajatii companiei vor beneficia de somaj tehnic , va beneficia si pensionarul nostru ?
Multumesc pentru raspuns, sa inteleg ca in baza Ordonantei militare privind adoptarea masurilor prevazute in Decretul Prezidential 195/2020 la anexa 2 , contractele de munca putem sa le suspendam in baza art.5 lit f) din Codul Muncii.
Pentru contractele comerciale trebuie demarata toata procedura cu Camera de Comert?
Inca nu a celor care sunt in concedii de odihna si concedii medicale.
Decizia colectiva de suspendare cim conf. art50 lit f) inca nu s-a emis, sunt inca discutii la nivel de itm daca se poate folosii in acest caz forta majora ( conform ordonantei militare emise ieri se suspenda mai multe activitati , noi ne incadram in ele). Nu poate sa ne spuna nimeni exact daca acesta este un caz de forta majora. Inca asteptam.
Buna ziua , in situatia in care un angajat este in concediu legal, dar in cadrul companiei s-a dispus suspendarea contractelor de munca in baza art.50 litf) din codul muncii, ce se intampla?
Se suspenda si contractele salariatilor care sunt in concediu de odihna ?