avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters96853

Activitate ContSters96853

Răspuns la discuția nelamurire
mihaelaiulia a scris:

as mai avea ceva daca se poate sa ma lamuriti..este corecta sintagma ''jurisdictia revine instantelor de contencios administrativ/instantelor de drept comun''? vreau sa spun ca litigiile aparute intre doua parti contractante revin instantelor de drept comun/sau de contencios...#-o

Contencios administrativ, atunci cand litigiul se iveste cu o institutie publica (orice persoana ce se simte vatamata intr-un drept al ori intr-un interes legitim de catre o autoritate publica printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri se poate adresa instantei de contencios administrativ) . Instanta de drept comun conform competentei functionale a instantelor judecatoresti este judecatoria, atat in materia civila cat si penala, judecatoria este instanta de drept comun. Daca legea nu specifica o alta instanta competenta in rezolvarea unei anumite cauze, atunci ea va reveni spre solutionare judecatoriei. Normele de drept procesual mentin pentru aceasta instanta, plenitudinea de jurisdictie in materia civila si penala. Sper ca ti-am fost de folos .Bafta!
Răspuns la discuția nelamurire
Institutiile publice , fiind finantate in principal de la buget, nu vor putea pastra fructele civile percepute ( chiriile de ex.) decat in mod exceptional, atunci cand legea sau actul de infiintare le permite sa utilizeze veniturile produse de bunurile aflate in administrarea lor, ca surse extrabugetare de finantare. In toate celelelte cazuri, institutiile au obligatia de a varsa veniturile astfel realizate, la bugetul de stat sau la bugetele locale.
Răspuns la discuția nelamurire
,,Titularul dreptului de administrare poate sa posede, sa foloseasca bunul si sa dispuna de acest, in conditiile actului prin care i-a fost dat bunul in administrare" Legea 213/1998. Folosinta bunului primit in administrare confera titularului acestuia posibilitatea dar si obligatia de a-l utiliza pentru realizarea scopului activitatii sale, cu respectarea uzului si interesului public.