avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Activitate drc

Activitate drc

Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
t.simona a scris:

Va intreb inca o data: ce se intimpla daca tva-ul crestea? Erati obligat in calitate de cumparator, in cazul in care pretul includea tva, sa platiti diferenta de tva? Eu cred ca nu.

1.daca TVA crestea nu se aplica contractelor incheiate inainte modificarii cotelor.
2.daca ar fi crescut si am fi intrat sub incidenta lui atunci cu siguranta vanzatorul ne-ar fi informat despre aceasta majorare.(eu unul am platit inclusiv cadastrul, constructia tevei de gaz si apa in complex reprezentand un procent din totalul costurilor suportate de constructor)

t.simona a scris:

Daca pretul contractual include tva nu va poate obliga nimeni sa platiti ceva in plus, dar nici dvoastra nu puteti obliga pe nimeni sa va reduca pretul, decit daca este si dorinta celeilalte parti contractuale.

Ok.aveti dreptate aici.dar eu pot sa cer vanzatorului o facilitate in schimbul acestei declaratii.
sa facem un calcul simplu si sa imi spuneti daca gresec cu ceva:
daca eu am platit 60,000euro (considerat in conditiile de fata cu tva inclus) inseamna ca ei trebuie sa platesca TVA catre stat in valoare de 9580Euro(TVA 19%).
in noile conditii, daca eu dau acea declaratie si el trebuie sa platesca doar 5% TVA suma va fi de 2857Euro.
inseamna ca acea declaratie este un profit in plus de 6723euro.

atunci cum sa nu fim indreptatiti sa cerem anumite privilegii atata timp cat acest lucru nu s+a discutat la semnarea contractului?
t.simona a scris:

[Parerea mea este ca nu va poate obliga nimeni sa dati acea declaratie chiar daca ar fi fost in avantajul dvoastra. Legea spune numai ca acea declaratie este obligatorie pentru a beneficia de cota redusa de TVA. Puteti verbal argumenta ca ati mai beneficiat de facilitatile acestei cote reduse sau ca doriti sa beneficiati de ea in viitor (cit o mai tine legea), facilitatile se acorda numai pentru o singura locuinta.

cand am vb cu reprezentantul lor de la juridic despre acest lucru le-am explicat ca pot sa zic ca am mai beneficiat sau ca vreau sa imi pastrez acest drept in viitor intrucat nu s-a discutat despre acest lucru de la inceputul negocierilor. mi s-a raspuns ca sa merg sa dau o declaratie pe proprie raspundere ca am mai beneficiat de acest tva pentru a o avea ei la dosar. asta iar nu mi-a palcut intrucat legea nu prevede acest lucru.
deci, in contract scrie: "pretul vanzarii imobilului stabilit de noi partile, de comun acord, este 60.000Euro".

si mai scrie undeva ca "impozitele si taxele sunt achitate de vanzator la zi"

"Daca pretul contractual include tva nu va poate obliga nimeni sa platiti ceva in plus, dar nici dvoastra nu puteti obliga pe nimeni sa va reduca pretul, decit daca este si dorinta celeilalte parti contractuale."
eu nu vreau bani inapoi dar nici nu vreau sa fiu obligat de ei sa dau acea declaratie. daca ei vor sa castige o suma mai mare datorita diminuarii TVA ului trebuie sa fiu si eu de acord cu asta,nu?
nelamurirerea mea era urmatoarea: se poate sa ma oblige sa platesc eu TVA ul daca nu le dau aceea declaratie?

cand am semnat contractul nici ei nici noi nu stiam ca persoanele fizice platesc TVA. acum ca se stie ei sunt obligati sa platesca TVA 19% si, bineinteles ca acum trag de noi sa le semnam declarata ca sa reduca TVA ul doar la 5%.

dar datorita relatiilor proste dintre cumparator si vanzator noi nu vrem sa le acordam acesta facilitate si vrem sa ne pastram dreptul de a achizitiona o alta casa cu TVA 5% .de ce sa castige ei cand putem castiga noi in viitor!!!!!
va multumesc.

si eu cred ca e doar o incercare de intimidare intrucat fraza cu pricina nu face referire la niciun paragraf din vreo lege.

revin: am discutat cu cei de la juridic (reprezentantii vanzatorului) si ei mi-au zis ca este de datoria mea(ceva de genul ca "asa prevede legea") sa merg la notar si sa dau aceasta declaratie cum ca ma incadrez sau nu in paragraful mai sus mentionat. daca nu le dau acesta declaratie TVA ul va cadea in sarcina mea.
idee e ca , conform Normelor Metodologice ale codului fiscal ei pot aplica cota de TVA de 5% doar daca le duc eu declaratia.Deci nu sunt obligat sa le dau declaratie si pentru TVA ul de 19%.
da.aveti dreptate.vanzatorul are construit un ansamblu de 1600 apartamente.iar ele sunt vandute de o persoana fizca (in speta mandatarul unuia dintre fratii negoita). nu am primit factura ci doar contractul de vanzare cumparare.

ce vreu eu sa stiu se refera la formularea cu :"in caz contrar vanzatorul isi declina orice obligatie fiscala cu privire la plata cuantumului TVA ului acesta cazand in sarcina cumparatorului".

ma poate afecta in vreun mod pe mine ca si cumparator acesta imputarea a TVA ului?
sunt obligat sa ii dau acesta declaratie chiar daca ma incadrez articolul mai sus mentionat sau imi pot pastra acest drept pentru o viitoare achzitie cu TVA ul redus la 5%?
am si eu o intrebare:
am cumparat in martie 2009 o locuinta de la constructor persoana fizica.In contract nu scrie nimic de TVA pretul achizitiei fiind cel final.

acum mi-au trimis o citatie prin birou executor judecatoresc sa merg pana la sf lunii august la 2 notari agreati de ei sa semnez o declaratie pe proprie raspundere ca ma incadrez conform art140. la TVA de 5% in caz contrar "vanzatorul isi declina orice obligatie fiscala cu privire la plata cuantumului TVA ului acesta cazand in sarcina cumparatorului".

ce se intampla daca eu nu ma prezint pana la 31.august sa dau aceasta declaratie?