avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Activitate lefterica mihai

Activitate lefterica mihai

Răspuns la discuția amenajari interioare legale
De acord cu principiile de respectare a legilor si normelor pana la ultima virgula.
Dar "masura lucrurilor" tocmai aici e: sa nu trebuiasca sa alergi pt. un perete de debara un an de zile pt. a-l da jos sau muta legal, cand si un student de anul 2 la constructii ne poate zice ca peretii despartitori subtiri (sub 11 cm) sunt trecuti in calculele de rezistenta la "sarcini", sau "incarcari", adica cu "minus" la rezistenta !
Actele cerute sunt aceleasi ca atunci cand vrei sa-ti construiesti o vila ! #-o , iar din cauza asta in realitate majoritatea fac aceste modificari ilegal iar amploarea modificarilor tine doar de (i)responsabilitatea autorilor si nu de nivelul la care locuieste.
De altfel, poate ca si cei care proceseaza zecile de mii de proiecte mici de genul asta din primarii ar putea face ceva mai util cu timpul lor pe banii nostri, adica avizarea proiectelor de constructii adevarate, nu pt. un perete de debara...
Pe principiul ca cine se crede curat sa arunce primul piatra, daca am modificat un perete de debara ilegal nu ma mai pot lua de patronul de la parter care si-a deschis farmacie sau frizerie cu intrarea separata la parter spargand un perete ce-mi pare mie ca nespecialist ca fiind de rezistenta...
De-asta cautam un pic de adecvare in lege, si pentru a separa putin apele... B-)
Amenajarile interioare presupun in ultima vreme si modificari ai peretilor interiori (doar cei care nu sunt de rezistenta). Totusi si pentru acestia trebuie proiect facut de arhitecti, avizat de primarie, dar si acordul vecinilor. Nu stiu cum sunt normativele in prezent, dar ideal ar fi ca aceste modificari sa fie cat mai putin permise pe masura ce coboram etajele si cat mai permisive pe masura ce urcam etajele, fiindca daca si peretii din caramida sau cei din beton subtire de 5 sau 7 cm, au o oarecare rezistenta care abia daca compenseaza cu sarcina suplimentara proprie, la ultimul etaj de exemplu ar fi chiar inutili, fiindca nu mai au ce sa sustina (plafonul e deja sustinut de peretii de rezistenta - la blocurile din diafragme si placi), in schimb incarcarea suplimentara solicita peretii de la etajele inferioare.
Deci logic ar fi ca pt. asemenea lucrari sa se ceara intotdeauna acordul vecinilor de deasupra (nu de desupt) astfel incat cei de la ultimul etaj sa poata face aceste modificari fara a mai cere acordul nimanui, iar cei de la parter sa ceara acordul tuturor vecinilor de deasupra lor pana la ultimul etaj ! Altfel - asa cum am citit pe un forum - ca se cere acordul vecinilor din lateral si de desupt este cu adevarat aberant, ilogic daca nu chiar periculos de eronat, lasand libertatea celor de la parter sa faca astfel de modificari (fiindca ei nu au vecini dedesupt), tocmai celor care ar trebui de fapt sa li se interzica aproape orice astfel de modificare.