avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Activitate vioavram

Activitate vioavram

cum se calculeaza impozitul pe venit din chirii si care sunt dobanzile si penalizarile aplicate pe an daca nu s-a mai platit impozit de doi ani? cum se calculeaza? am banuiala ca s-a pus dobanda la dobanda...
multumesc.
Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Exista o singura situatie in care salariatul poate demisiona fara a fi tinut de acest preaviz, si anume: cand angajatorul isi incalca obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Potrivit dispozitiilor art. 79 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Codul muncii nu distinge in privinta obligatiilor prevazute in contractul individual de munca in sarcina angajatorului. Drept urmare, salariatul va putea demisiona fara preaviz in oricare situatie in care angajatorul isi incalca una dintre obligatiile prevazute in contractul individual de munca.
Desi Codul muncii nu prevede ca o astfel de demisie trebuie motivata de salariat, este recomandabil sa contina si mentiunea expresa a clauzelor incalcate de catre angajator din contractul individual de munca.
O alta posibilitate acordata de lege de a demisiona fara preaviz este in situatia salariatului care se afla in perioada de proba.
Astfel, conform prevederilor art. 31 alin. (4) indice 1 din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
Nu inteleg de ce ati semnat cererea de demisie pe care v-a obligat angajatorul sa o semnati, puteati foarte bine sa refuzati semnarea ei.
Daca angajatorul renunta din proprie initiativa la perioada de preaviz are obligatia de a va plati integral aceasta perioada, daca dvs refuzati si cereti in scris acordul angajatorului de a renunta la perioada de preaviz aceasta nu va fi platita.
Asadar, concret, puteti merge la ITM sa depuneti o plangere in care prezentati situatia dvs, cum ati fost fortat sa semnati acea hartie, faptul ca doriti sa vi se plateasca orele suplimentare efectuate si cereti ca dovada casetele cu inregistrarile in care dvs prestati ore suplimentare si perioadele in care ati prestat.
Dati angajatorul in judecata si va angajati un avocat bun care sa va reprezinte, cereti punerea in situatia anterioara starii conflictuale aparute si despagubiri pentru perioada in care ati fost obligat sa va dati demisia. E sensibil subiectul cu obigativitatea deoarece trebuie sa aduceti argumente solide care sa demonstreze faptul ca ati fost fortat intr-un fel sau altul sa semnati cererea de demisie.
Bafta! Nu e prima oara cand spun dar e bine sa cititi si sa cunoasteti drepturile pe care le aveti ca si angajat al unei societati pt ca ignoranta se poate intoarce impotriva dvs. Ideal ar fi fost sa nu semnati demisia si erau nevoiti sa va dea afara cu alt articol din codul muncii.
Nici nu iti trebuie o copie a demisiei si cum adica una tipizata in care se specifica fara preaviz. fii, te rog, mai explicita. Demisia fara preaviz implica anumite conditii.
Răspuns la discuția Vreau sa supravietuiesc - ca SRL
"Prima solutie -inchideti urgent firm si deveniti BUGETAR-oriunde ca salariile lor nu constituie o problema pentru guvernanti,gasesc bani sa le plateasaca"
Sa devenim bugetari??????????? nu stiti ca un post de bugetar costa o multime de bani si tb neaparat sa faci parte din partidul sau paritdele aflate la guvernare si peste tot in sistem iti trebuie pile si pentru un post de femeie de serviciu la primarie?!
In tara asta nu poti decat sa faci afaceri ilegale sau sa pleci spre alte zari.
Alta solutie nu exista!
Devii pupcurist cu acte in regula si asta e destul de dificil pentru ca e greu sa prinzi un post de pupat in fund acum ca in disperarea actuala toate fundurile sus puse sunt deja ocupate iar tu trebuie sa faci coada la celalalt fund de pupat si aici iti trebuie pile...
Sa fim sanatosi ca sincera sa fiu ne meritam soarta atata vreme cat stam cu mainile incrucisate si ne plangem de mila pe net fara sa actionam in masa si sa terminam cu jecmaneala si talharia mascata de legi!
Răspuns la discuția Vreau sa supravietuiesc - ca SRL
credeti ca n-am incercat? cui sa vand? am vandut cat a mers la mult subpretul de achizitie dar tot am ramas cu o multime de marfa. Si nu pot sa nu o pastrez ca apoi daca ma baga in faliment un furnizor tb sa am marfa sa o pot da inapoi sa scap de datoriile catre ei. Altfel se considera rea credinta si cer tragerea la raspundere a administratorului ca persoana fizica.:(
Răspuns la discuția Vreau sa supravietuiesc - ca SRL
Asa e.... Eu am suspendat activitatea firmei din luna august, am datorii la stat de vreo 1000 ron si ceva datorii la furnizori care nu vor sa-si ia marfa inapoi si stau blocata cu ea pentru ca ei vor banii si uite asa ma cert cu ei de cateva luni pentru ca in vremuir de criza fiecare incearca sa-si salveze pielea si sa il calce in picioare pe celalalt mai slab...
Mi-am gasit un job dar din pacate am fost pusa pe lista de disponibilizati, am urmat toti pasii descrisi mai sus care m-ar ajuta sa supravietuiesc, sperand zilnic ca nu poate fi mai rau de atat dar din pacate cele mai negre previziuni sau adeverit, am ajuns la fundul sacului, am ramas in urma cu creditele la banca, toti ma preseaza sa le platesc facturile, sunt in preaviz, am datorii si nu vad nici o solutie.
Am deja solutionat un dosar pentru emiterea unui cec fara sa am lichiditati, sunt la pamant si pentru asta multumesc desteptilor care ne conduc...
Stau ca proasta la televizor si ma uit la toate pipitele care isi etaleaza nurii si "realizarile" la emisiuni iar eu stau cu doua facultati si imi plang de mila, mi-am scos la vanzare si casa in care stau la sugestia camatarilor de la banca si o sa ajung in strada alaturi de toti cei care au avut nesabuinta de a incerca sa faca ceva in tara asta de rahat!
Răspuns la discuția demisie = renuntare drepturi ???
Daca spuneti ca sunteti 4-500 angajati care aveti aceeasi problema mergeti si faceti plangere la ITM si dati firma in judecata sa va plateasca drepturile din urma.
Deocamdata nu va dati demisia, faceti plangere si asteptati rapunsul organelor in drept, cereti informatii cu privire la situatia posturilor pe care sunteti angajati.
Răspuns la discuția somaj tehnic
da
puteti beneficia de indemnizatie.
In aprilie 2006 am incheiat o declaratie de asigurare la casa de pensii ca asociat unic pt suma de 1000 ron suma pe care am schimbat-o ulterior la salariul minim pe economie din perioada respectiva. In luna oct.2007 m-am angajat cu contract de munca si m-am dus sa anulez declaratia de asigurare si sa-mi restitue carnetul de munca. Deoarece inregistram debite la plata contributiilor functionarii au refuzat sa-mi restitue carnetul de munca cu toate inscrisurile la zi asa cum cere legea. Am fost si le-am explicat ca eu ca asociat unic am alt regim de calcul al obligatiilor catre cas si anume se ia in calcul venitul obtinut in anul respectiv pe firma mea si daca nu inregistram venit nu aveam nici o obligatie de plata si era valabila in perioada respectiva cumulul de 3 salarii medii pe economie conform caruia se calcula suma de plata pt cas. in anul 2007 am avut pe firma un profit de 746 ron pe tot anul care a acoperit o parte din pierderile suferite in anii precedenti si nu cumula nici intr-un caz 3 salarii medii pe economie.
La sfarsitul anului 2007 s-a dat o OUG 91, parca/2007 conform caruia se lua in calcul suma declarata in declaratia de asigurare sau daca aveai profit oricat de mic esti obligat sa platesti contributii la CAS. Ordonanta a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008. Eu m-am angajat in oct 2007 cand conform legii Casa de Pensii trebuia sa-mi restituie carnetul inchis.
De atunci mi se trimit somatii de plata acasa cu sume exorbitante pt bugetul meu si mi s-a dat carnetul de munca fara sa fie inchis cum ar trebui, eu intre timp mi-am schimbat locul de munca si am mare nevoie de carnet.
Daca dau in judecata Casa de Pensii ce sanse de castig am in conditiile in care in decretul 92.1976 prevede clar ca nu se poate opri carnetul de munca decat de organul de urmarire penala si numai in legatura cu datele pe care le cuprinde.
Am fost la ei de nenumarate ori si de la director pana la functionar o tin pe a lor ca eu sunt institutie de stat autonoma si au dreptul sa nu imi inchida carnetul de munca, mi-l dau dar fara sa opereze in el modificarile adica imi este inutil.
Am redactat plangerea pt Tribunal dar contabila de la Casa de Pensii sustine ca eu intru sub incidenta OUG 91.2007 SI CA PE ANUL 2007 INREGISTREZ DEBITE LA EI si pana nu le achit nu imi pot elibera carnetul de munca!
Răspuns la discuția 15 sau zile preaviz
Perioada de preaviz este cea prevazuta in Cim.
Cim prevede specificarea locului de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;daca nu aveti un loc de munca fix acest lucru este specificat in Cim sau adaugat prin clauze specifice-clauza de mobilitate.

Art. 73. Codul muncii- (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
Art 79.4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Beneficiati de concediu de odihna sau de plata zilelor la incetarea cim.