avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Activitate serbanimvest

Activitate serbanimvest

Referitor la reabilitarea termica a blocurilor, am citit toate discutiile din forum, dar nu am gasit nici o situatie ca a mea.
Blocul in care sunt proprietarul unui apartament de 2 camere, este in sectorul 6 si dupa 3 ani pe lista de asteptare, pe 30 octombrie ne-am pomenit cu firma care a "castigat" contractul, ca monteaza schela pe bloc. Trec peste faptul ca nu a venit nimeni inainte sa vada situatia existenta, sa faca expertizarea tehnica si energetica si propunerea de proiect, dar nici proiectul avizat nu a fost prezentat si explicat membrilor asociatiei. Au discutat decat cu presedintele asociatiei(pensionar de meserie sofer). Ulterior acesta a venit la fiecare apartament, cu lista apartamentelor pe care proprietarul trebuia sa specifice si sa semneze, la care camere doreste schimbarea ferestrelor, inchiderea balcoanelor. Mentionez ca 30% din proprietari, printre care ma aflu si eu, am schimpat tamplaria de lemn si am inchis si balcoanele cu tamplarie PVC cu geam termopan si am semnat ca nu doresc sa schimb nici ferestrele nici balconul, mai ales ca sunt in concediu medical dupa a doua operatie de hernie de disc si nu i-mi permit sa fac santier in casa.
Unii proprietari(majoritatea fara autorizatie de construire) la balcoane au demolat parapetul le-au facut de sus pana jos din profil PVC, iar partea de parapet cu placa opaca.
In anul 2007, firma cu care am inchis balconul mi-a spus ca daca vreau sa-l fac si eu de sus pana jos, trebuie autorizatie, daca se pastreaza parapetul(nu se modofica arhitectura) nu e nevoie de autorizatie. Pentru a nu avea probleme cu primaria, am hotarat sa pastrez parapetul si sa inchid de la parapet in sus. La acea vreme balconul din profil Rehau mahon, cu jaluzele de aluminiu, gresie, dulapuri, m-a costat aproape 10.000 lei.
Acum sunt in situatia disperata ca presedintele asociatiei a venit sa-mi spuna ca trebuie toate balcoanele date jos si refacute, ca trebuie sa fie toate la fel, "fiindca sunt facute gratuit cu fonduri europene". Initial a spus ca se fac de sus pana jos din PVC si parapetul din placa opaca se izoleaza pe exterior cu polistiren, dar discutand cu inginerul care executa balcoanele, am aflat ca se refac stalpii si balustrada din teava rectangulara metalica. Stalpii se sudeaza pe placi de otel de 200x150x14mm grosime, incastrate in sapa si prinse in placa de beton cu 4 dibluri metalice de 100x10mm. Pe stalpi se monteaza la exterior placocem si se izoleaza cu polisteren.
L-am chemat in casa pe inginer si cand a vazut cum arata balconul, a recunoscut ca intr-adevar e pacat sa distrug asa ceva, dar ca el trebuie sa respecte proiectul. I-am spus ca eu nu sunt de acord sa demolez balconul, ca nu se poate sa distrugi proprietatea cuiva de dragul de a face gratuit pentru altii. Tehnic se poate sa dea jos lambrul de PVC al parapetului de la exterior, sa-l inlocuiasca cu placocem, sa-l izoleze cu polistiren, si asa va fi la fel cu celelalte balcoane. A spus ca vom vedea ce se intampla dupa ce face celelalte balcoane care nu erau inchise, sau inchise cu cornier, mai ales ca la scara cealalta sunt 8 proprietari in aceasi situatie cu a mea, care nu vor sa darame balconul.
De atunci, de 3 saptamani, nu mai dorm nici noaptea, si nu-mi iese din cap gandul ca in Romania anului 2014, poate fi calcat in picioare dreptul de proprietate, cu justificarea ca "sunt fonduri europene si asa cere UE"
Va rog din suflet, daca a mai fost cineva in aceasta situatie, sau daca a-ti auzit de asa ceva, sa-mi spuneti cui trebuie sa ma adresez pentru rezolvarea problemei, sau daca trebuie sa ajung in instanta de judecata.
Multumesc anticipat.

Multumesc pt. promptitudine,
O zi buna
Un SA cu capital privat, a cumparat in 1995, un sopron cu terenul aferent, numai pe baza de factura fiscala intre societati. Nici pana in acest moment nu s-a facut contract de vanzare-cumparare si cumparatorul nu a putut face cartea funciara. Acum, cumparatorul a solicitat vanzatorului incheierea unui act de vanzare-cumparare pentru a putea face cartea funciara, dar acesta refuza si pretinde o suma exorbitanta pe motiv ca el a platit impozitul pe teren in toata aceasta perioada.
Cum putem rezolva problema?
Un notar poate incheia in 2013 un contract de vanzare-cumparare la pretul din factura din 1995?
Daca actionam in justitie vanzatorul, instanta ne poate recunoaste dreptul de proprietate asupra terenului in baza facturii de cumparare din 1995?