Buna ziua,
Problema mea se refera la cazul unui divort, pornind de la initierea actiunii pana la partaj. Va rog, daca se poate, sa imi expuneti parerile Dumneavoastra, intrucat, fiind personal implicata si fara experienta in Dreptul Familiei, nu sunt sigura ca gandesc corect. Situatia de fapt este urmatoarea:
-persoane implicate: parintii mei, respectiv Francisc si Valeria Kudler
-durata casatoriei35 de ani
-reclamant: Francisc Kudler
-copii: fiica Francisca Adela Kudler, 34 de ani
-motivul: nu are
- starea de fapt: Francisc Kudler, in urma unui lung sir de infidelitati care nu au fost niciodata reclamate de catre sotia Valeria Kudler, a parasit domiciliul conjugal la inceputul lunii noiembrie 2007. Sotia Valeria Kudler, impreuna cu fiica, Francisca Adela Kudler (eu, in varsta de 34 de ani), au ramas in domiciliul conjugal. Francisc Kudler locuieste din momentul parasirii domiciliului conjugal in Cugir, in casa d-rei Marilena Sirbu, impreuna cu care traieste in concubinaj. Francisc Kudler doreste pronuntarea divortului si doreste sa deschida actiunea, insa Valeria Kudler nu doreste acest lucru. In cazul in care divortul nu este solicitat de comun acord, este posibil ca Francisc Kudler sa inainteze actiunea, desi prin aceasta ar invoca propria culpa?
- situatia bunurilor: niciuna din partile in cauza nu detin bunuri imobile. Domiciliul conjugal este proprietatea tatalui lui Francisc Kudler. Alte bunuri imobile nu exista. Valeria Kudler, de profesie farmacista, detine 40% din partile sociale ale farmaciei in care lucreaza. Francisc Kudler, de profesie inginer, director al S.C. Fabrica de Arme Cugir S.A., este actionar la mai multe societati comerciale, insa prin interpusi, fapt care nu poate fi dovedit (eu stiu acest lucru pentru ca Francisc Kudler, tatal meu, mi le-a declarat in decursul anilor). In plus, dupa parasirea domiciliului, Francisc Kudler si-a lichidat polita de asigurare de viata al carei beneficiar era Valeria Kudler (si ale carei prime aceasta le si platise) si a vandut autoturismul familiei.
- intrebari:
1. Poate fi inaintata o actiune de divort in care reclamantul sa invoce propria culpa?
2. In cazul in care parata nu poate fi invinuita de deteriorarea situatiei casniciei, si nu doreste divortul, poate fi divortul pronuntat?
3. In cazul unui partaj judiciar, farmacia Valeriei Kudler face obiect al partajului?
4. Exista vreo sansa de recuperare a sumelor platite de Valeria Kudler ca prime ale asigurarii lui Francisc Kudler, respectiv a unei parti din valoarea autoturismului vandut de Francisc Kudler?(Personal nu cred ca exista vreo sansa, deoarece sumele de bani cu care s-au platit primele de asigurare constituie bun comun, la fel si creditul cu care initial s-a achizitionat autoturismul, iar valoarea asigurarii de viata precum si suma de bani obtinuta in cazul vanzarii autoturismului au facut obiectul comunitatii de bunuri, intrucat faptele s-au petrecut cat timp casatoria era inca valabila).
5. Poate Francisc Kudler sa le solicite Valeriei Kudler si fiicei Francisca Adela Kudler sa paraseasca locuinta familiei? (Nu cred ca poate face acest lucru, deoarece nu este proprietar al imobilului; in momentul in care va deveni proprietar, dupa decesul tatalui sau-actualul proprietar- poate, intr-adevar, sa faca acest lucru).
Va multumesc pentru atentie si pentru timpul acordat,
Francisca Adela Kudler
Buna ziua,
Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie:
Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de activitate in campul muncii, ulterior casnica, sotul
decedat in urma cu 4 ani, durata casatoriei 28 de ani
- d-ra Simona Deleanu, 21 de ani, fiica d-nei Angela Deleanu, absolventa a Facultatii de Istorie din
cadrul Universitatii Bucuresti, isi va continua studiile la aceeasi facultate urmand un program de
masterat
Intrebari: - din ce moment beneficiaza d-na Angela Deleanu de pensie de urmas?
- d-na Angela Deleanu beneficiaza de vreun drept de pensie potrivit activitatii sale in campul muncii?
- d-ra Simona Deleanu mai beneficiaza de pensie de urmas pe durata studiilor de masterat (ulterior
doctorat), daca respecta conditia de a nu depasi varsta de 26 de ani ?
Va multumesc pentru atentie si pentru sprijinul acordat!