Se pare ca totusi, undeva exista o solutie. Pe un alt forum am gasit o postare din octombrie 2008:
"Referior la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm următoarele:
Potrivit prevederilor art.207 lit.h) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt supuse accizelor armele şi armele de vânătoare, altele decât cele de uz militar, cu codurile NC 9302 00 00; 9303; 9304 00 00, cu excepţiile prevăzute în lege.
Având în vedere cele prezentate în solicitarea dumneavoastra, menţionăm că arbaletele nu intră în sfera de aplicare a accizelor.
De asemenea telefonul de la Autoritatea Naţională a Vamilor este : 021/ 315.65.78 "
Inca ceva:
nu contest faptul ca din punctul de vedere al legii armamentului arcul este considerat arma neletala (desi ajungem de rasul Europei la acest capitol). Problema e ca politistul se face expert fiscal si interpreteaza codul fiscal dupa plac. Atunci cand este cat se poate de clar ca arcul - strict din punct de vedere fiscal - nu este arma --> deci conform codului fiscal - nu ar trebui sa vorbim de accize. In rest ma conformez procedurii pentru obtinere certificatului de detinator...
Nu am intentia sa va contrazic. Imi expun parerile doar cu intentia de a convinge autoritatile daca vreodata vor binevoi sa revizuiasca pofta lui de a face legi :-) sa fie mai expliciti si mai in "tandem" cu legile europene
Stiti ce am gasit tot in nota explicativa la capitolul 95?
Iata: (fiti atent la punctul 11)
NOTE EXPLICATIVE LA SISTEMUL ARMONIZAT
Printre articolele clasificate la această poziţie, se pot menţiona:
A) Articole şi material de gimnastică sau de atletism, de exemplu :
Trapeze şi inele, bare fixe şi bare paralele, bârne, cai de lemn, cai cu mânere, trambuline, corzi netede sau cu noduri şi scări de coardă, spaliere, măciuci, gantere şi haltere, mingi medicinale, aparate pentru tras la rame, biciclete ergometrice şi alte aparate de exerciţii, extensoare, manete de strângere în pumn, blocstarturi, garduri pentru sărituri, portice, prăjini, saltele de aterizare la sărituri, suliţe, discuri, greutăţi şi ciocane de aruncat, mingi de ping-pong, ringuri de box sau de luptă, pereţi de escaladare.
B) Material pentru alte sporturi şi jocuri în aer liber (altele decât de tipul articole-jucării, prezentate sub forma panopliilor sau separat, de la poziţia 95.03), cum ar fi:
1) Schi pe zăpadă şi alt material pentru practicarea schiului pe zăpadă (de exemplu, legături şi dispozitive de frânare pentru schiuri, beţe de schi).
2) Schiuri nautice, planşe pentru surfing, planşe cu vele şi alt material pentru practicarea sporturilor nautice cum ar fi plonjoarele, toboganele, labele de cauciuc pentru înot şi măştile de respirat pentru înot subacvatic, de tipul celor utilizate fără oxigen sau buteliile de aer comprimat şi tuburile respiratorii (în general denumite tuburi) destinate celor pentru scăldat sau pentru scufundări.
3) Crose de golf şi alt material pentru golf cum ar fi mingile de golf, teurile.
4) Articole şi materiale pentru tenis de masă (ping-pong) cum ar fi mesele (cu sau fără picioare) rachetele, mingile şi fileurile.
5) Rachete de tenis, de badminton sau similare (de exemplu, rachete de squash), chiar neracordate.
6) Baloane şi mingi (altele decât mingile de golf sau de tenis de masă) cum ar fi mingile de tenis, mingile de fotbal, rugby, mingile similare inclusiv camerele pentru mingi; mingile pentru polo pe apă, baschet-ball şi cele de acelaşi tip fără cameră dar cu valvă; mingile de cricket.
7) Patine de gheaţă şi patinele cu rotile, inclusiv încălţămintea cu patine ataşate.
8) Crose de hochei, de cricket etc.; chisteras, pucuri de hochei, pietre de curling.
9) Fileuri pentru diferite jocuri (tenis, badminton, volei, baschet, porţi de fotbal etc.).
10) Materiale pentru scrimă cum ar fi floretele, săbiile şi părţile lor (de exemplu lame, gărzi, mânere, vârfuri de oprire) etc.
11) Articole pentru tir cu arbaleta şi cu arcul cum ar fi arbaletele, săgeţile şi ţintele.
12) Echipament de tipul utilizat în terenurile de joc ale copiilor cum ar fi balansoare sau leagăne, tobogane, pas de gigant.
13) Echipament de protecţie pentru jocuri şi sporturi cum ar fi măşti şi plastroane pentru practicarea scrimei, cotiere şi genunchiere, jambiere, protecţii pentru tibie şi similare.
14) Alte articole şi echipamente cum ar fi inelele pentru deck-tenis, sfere şi bule, planşe cu roţi (skate boards), dispozitivele de menţinere a formei rachetelor, plasele pentru polo şi pentru crichet, bumeranguri, piolete, porumbei de argilă şi lansatori de porumbei artificiali, boburi, sănii şi maşini similare nemotorizate concepute pentru a aluneca pe zăpadă sau pe gheaţă.
a) capsulele şi capsele detonante, detonatoarele, rachetele luminoase sau contra grindinei şi alte articole de la Capitolul 36;
b) părţile şi accesoriile de uz general, în sensul Notei 2 de la Secţiunea XV, din metale comune (Secţiunea XV), şi articolele similare din material plastic (Capitolul 39);
c) carele de luptă şi automobilele blindate (poziţia 87.10);
d) lunetele de ochire şi alte dispozitive optice, cu excepţia cazului în care sunt montate pe arme, sau nemontate, dar prezentate cu armele cărora le sunt destinate (Capitolul 90);
e) arbaletele, arcurile şi săgeţile pentru tir, armele pentru scrimă şi armele care au caracterul de jucării (Capitolul 95);
f) armele şi muniţiile care au caracterul de obiect de colecţie sau de antichitate (poziţia 97.05 sau 97.06).
2.- În sensul poziţiei 93.06, expresia părţi nu cuprinde aparatele de radio sau de radar de la poziţia 85.26.
Buna!
Eu nu neg dreptul politiei de a ma obliga sa declar arcul ca arma neletala si obtin certificat de detinator. Cred insa ca ar fi vorba de doua (sau trei) legi care sunt aplicabile in cazul acesta. Legea armelor conform careia am obligatia sa declar arma si sa obtin licentele necesare si codul fiscal (si cel vamal) care spune clar ce am de facut din punct de vedere fiscal si ce datorez sau nu datorez Statului Roman. Politia nu are dreptul sa se exprime in aceasta privinta. Ea ar trebui sa urmareasca in mod strict daca m-am conformat sau nu legi armelor si in consecinta sa urmareasca strict procedura si sa nu aiba drept de veto asupra codului fiscal.
Sunt o persoana fizica, care recent a achizitionat un arc de agrement din UE. Am aplicat pentru certificate de detinator la Politie unde am fost informat ca datorez acciza 100% din valoarea facturii de achizitie.
Consultand Codul fiscal si Tariful Vamal Integral (TARIC) am constatat urmatoarele:
1. Codul fiscal prevede plata accizelor la armele de foc si de vanatoare care se incadreaza la codurile tarifare NC 9302000; 9303000 si 9304000. (Codul fiscal: art 207, lit. h)
2. Arcul de agrement, conform TARIC nu intra sub codul tarifar 93… ci sub 95…, deci in interpretarea codului fiscal si al tarifului vamal nu intra sub categoria produselor accizabile. Nota explicativa la codul vamal exclude in mod expres arcurile din randul armelor si il incadreaza la codul tarifar 95… . (Capitolul 93, nota de capitol, litera e.)
3. Chiar daca acest capitol ar fi discutabil (desi nota explicativa exclude arcul din randul armelor sau armelor albe – din punct de vedere fiscal), arcul ar putea fi incadrat in cel mai rau caz la codul tarifar 9307, care conform codului fiscal nu este accizabil.
4. Am fost la Administratia Financiara Judeteana unde au fost de acord cu mine si mi-au promis o adeverinta in 2 ore. Cand m-am intors, functionara mi-a zis ca a vorbit intre timp cu politia care a informat-o ca arcul de tir nu se incadreaza la 95... ci la 93... Adica nea Politistul s-a facut expert fiscal mai mare decat doamna de la fisc. Rezultatul: am plecat cu buza umflata de la fisc si astept o solutie. Oare doamna a procedat corect cand nu a aplicat legea sub forma ei - zic eu - destul de clara ci a apelat la un "politist expert"?
Intrebare: Avand in vedere continutul codului fiscal si al codului vamal datorez accize statului Roman? Daca da, care este cuantumul acestuia? Ma poate ajuta cineva?