avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Activitate vladk2k

Activitate vladk2k

Răspuns la discuția recuperare taxa poluare(auto)
Salutari

Am inceput si eu sa ma interesez despre recuperarea acestei taxe. Am achizitionat un autoturism Dacia Logan in luna Septembrie a acestui an, pentru care am achitat taxa de poluare (nu puteam inmatricula masina altfel).

Din pacate, nu am facut copii dupa decizia de calcul si chitanta pentru suma platita (3288 lei), intrucat am fost presat de timp (in aceeasi zi am fost sa iau decizia de calcul, sa platesc taxa si sa depun actele la Politie). Teoretic aceste acte sunt la Politie. Pot intra din nou in posesia lor, sau obtine copii?
Salut

Am mai scris la www.avocatnet.ro/content/for... .

Nu stiu cum sa procedez cu corespondenta - am adunat o gramada de hartii destinate companiei respective si administratorului ei, nu am cum s-o dau mai departe. Conform legii, distrugerea se considera a fi tot o violare a corespondentei, lucru care contravine constitutiei Romaniei.

Totusi, din ce am citit, sesizarea de violare a corespondentei nu poate fi facuta decat de catre entitatea vatamata.

Cum imi recomandati sa procedez?
Multumesc pentru informatie.
Am verificat pe site-ul ONRC (ReCom online) si scrie despre firma "sediu expirat". Pe aplicatia de la mfinante.ro este trecuta intr-adevar adresa mea.
Salutari.
In apartamentul in care stau (proprietate a tatalui meu) a fost infiintata in urma cu 6 ani o firma, persoana care a infiintat firma avand un contract de comodat cu tatal meu.
In august 2008 respectivii au eliberat apartamentul si l-am renovat pentru a sta in el. Problema este ca nu au binevoit sa schimbe si inregistrarea de la Registrul Comertului cu sediul cel nou, asa ca toata corsepondenta lor ajunge la mine. Aceasta corespondenta inseamna inclusiv citatii, popriri sau recomandate, pe care eu nu am cum sa le transmit mai departe destinatarilor (nu imi mai raspund la telefon, iar adresa actuala imi este necunoscuta).

Am incercat sa trimit e-mail-uri pe la toate institutiile care trimit corespondenta (ANAF, tribunal, ITM, BancPost) cat si la ONRC. Acestia din urma mi-au raspuns ca, conform art. 6 din legea 26/1990, trebuie sa obtin o hotarare judecatoreasca pentru a schimba inregistrarea sediului, si astfel sa opresc corespondenta
(Tribunalul Bucuresti mi-a recomandat sa ma adresez la ONRC).

Pe de o parte ar trebui sa ma apuc sa platesc diverse taxe si probabil consiliere juridica pentru a ma putea obtine acea hotarare judecatoreasca.
Pe de alta parte as putea, ca pana acum, sa arunc confirmarile de primire si sa pastrez corespondenta mai importanta (sau sa incep sa o arunc si pe aceasta, avand in vedere ca nu va mai ajunge vreodata la destinatar).

Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
Presedintele a scris:

NU EXISTA LEGAL UN PROGRAM DE LINISTE! In legea 61/1991 programul face referire, exact cum ati remarcat, DOAR la ag. economici care au sediul si/sau isi desfasoara activitatea "în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora".
DAR in temeiul legii 230/2007 Adunarea Generala poate stabili intern un program de liniste (deh... sechelele trecutului) si deasemenea sanctiuni pentru nerespectare.

Multumesc de confirmare. Am citit legea numarul 230/2007, dar nu am gasit nimic in ea legat de programul de liniste. Cel mai elcovent pasaj mi s-a parut a fi alineatul 2 al articolului 31:
(2) Preşedintele asociaţiei de proprietari supraveghează şi urmăreşte aplicarea hotărârilor adunării generale, respectarea prevederilor statutului şi acordului de asociere, precum şi aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, în funcţie de situaţie, poate propune comitetului executiv sau adunării generale, după caz, măsuri împotriva celor care nu respectă regulile, regulamentele, hotărârile şi deciziile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale şi statutare.

Aceste reguli, regulamente, hotarari si decizii sunt inregistrate undeva? Sunt tinute de catre cenzor sau presedintele asociatiei?

Presedintele a scris:

Art. 28 este destul de vag si lasa muuuult loc de interpretare. Pentru a zugravi in casa nu iti trebuie aprobare speciala ci titlul de proprietate iti da acest drept. Insa, pentru a darama un perete ai intr-adevar nevoie de avizul unei comisii specializate(din cadrul Disciplinei in constructii).

Exact de acest lucru m-am lovit si eu, si anume ambiguitate exprimarii "fara drept". Cum am scris intr-un mesaj anterior, nu am executat lucrari de modificare a cadastrului, dar am fost nevoit, de exemplu, sa sparg cimentul mozaicat si sa creez noi santuri pentru instalatia electrica, gauri pentru doze de aparat, taiat gresie si faianta, montat parchet etc. (lucrari care, din cate cunosc, nu necesita avizul comisiei mentionate de dvs.)

Presedintele a scris:

Intrebarea dlui. vladk2k era una tehnica nu una morala.

Ati inteles perfect
adriantot a scris:

Sigur ca fiecare dintre noi mai renovam , mai reparam dar nu trebuie sa ne terorizam . De aceea in cadrul asociatiilor de proprietari se poate stabili un program de liniste intre ora 13 si 17 pentru a mai adormi copii si nu numai. Adunarea generala poate sa adopte , sa modifice acest interval. Pentru a afla , participati la adunarea generala, la viata asociatiei.


Nu vreau sa fiu scortos, dar intrebarea este: conform carei legi se poate aplica acest "program de liniste" si se poate sanctiona nerespectarea lui? Nu am intrebat "care e intervalul de bun simt", intrucat nu exista o lege a bunului simt.

P.S.: De bun simt ar fi si ca vecinii mei sa nu isi mai lase punga de gunoi pe scara, sa fumeze si sa arunce chistoacele in scara, sa-si lase pisica sa urineze si sa-si lase excrementele pe covorul meu etc.

annajanette a scris:

nu aveti nevoie asa e de hotarare judecatoreasca, insa din ce stiu intre 2-5 pm si dupa orele 22 -8 nu aveti voie. Am avut si eu niste conflicte cu politia in sensul ca eu eram victima si mi-au spus ce v-am scris eu mai sus

Eu nu am gasit nicio lege care sa specifice intervalul orar 14 - 17, iar intervalul 22 - 8 se refera la persoanele juridice (vedeti punctul 29 citat la primul mesaj, cu sublinierile facute). Cu alte cuvinte, pasibilitatea mea de a primi amenda atarna in cele doua cuvinte subliniate de la punctul 28: fara drept.
Am explicat acest lucru si politiei, motiv pentru care nu am primit amenda cand au venit (chiar daca primeam, as fi contestat-o). Din acest motiv, as vrea sa stiu cine sau ce anume stabileste dreptul, sau lipsa acestuia, referitoare la punctul 28 al articolului 2 din legea 61/1991.

elga50 a scris:

Intr-un an de zile n-ati reusit sa va fixati galeriile si mobila in pereti? Scuzati-ma, dar vecinii Dv. s-or fi saturat sa tot auda bormasina, omorandu-le creierii. Daca ne spuneati de o perioada de 2-3 saptamani ...mai mergea.

A durat atat intrucat am renovat absolut tot (balcon, instalatie electrica, de apa, usa de la intrare, usi interioare, ferestre etc.) si nu am avut resursele financiare sa fac totul odata. Mai mult, fiind angajat, nu pot lucra in timpul saptamanii, asa ca majoritatea lucrarilor s-au facut in weekend, exceptand, desigur, cazul in care am angajat muncitori, care au lucrat in timpul saptamanii.

Adaugare: Nu am facut schimbari structurale (daramat pereti, inchis balcon etc.) care sa necesite o autorizatie de executie.

elga50 a scris:

Cred ca nu e nevoie sa va intrebati asupra vreunei legi care sa spuna cand si cum ai voie sa faci zgomot. Tine mai mult de "simtul" omului. Respectati ceea ce va cer vecinii Dv. si nu veti mai avea probleme.

"Vecinii" au venit la 6 seara sa nu fac zgomot (desi tot ce faceam era sa racai peretii de vopsea cu spaclul), mi-au oprit si mai apoi furat siguranta din cofret, si pe deasupra sunt si ipocriti (unul dintre ei, cand si-a pus ferestre noi, a stat pana la 1 noaptea sa le monteze).
De bun simt este sa lasi pe cineva care vine dintr-o strada laturalnica sa intre in coloana, dar nu e reglementat de nicio lege, asa ca intre ce tine de "simt" si ce tine de lege sunt doua lucruri diferite.

elga50 a scris:

Cand veti termina lucrarea, va veti muta in casa si va veti dori sa traiti linistit si fericit ca aveti o casa frumoasa....din senin se va gasi, poate, cineva sa inceapa sa-si renoveze casa si sa dea cu bormasina si flexul taman cand vreti Dv. sa va uitati la tv sau sa dormiti. Cu siguranta nu va va placea.....dar sa va tina si un an de zile in tensiunea asta cu zgomotul?..... V-ati gandit?

Majoritatea vecinilor si-au renovat deja casele. Au usi metalice, gresie, termopane, lucruri care, cu siguranta, au facut zgomot la vremea lor, dar acum au pretentie la liniste. Eu m-am dus la vecinele de sub mine (am avut de spart cimentul mozaicat) si am vorbit cu ele, au fost foarte mirate, intrucat nimeni din bloc nu a facut acest lucru. Vecinii de pe palier nu spun nimic, rafuieli am cu, culmea, vecini care nu impart niciun perete sau plafon cu mine (inclusiv o doamna in varsta de la etajul 1, eu stand la 4).
Buna ziua
De aproape un an ma chinui sa renovez un apartament, iar zi de zi am certuri cu unii dintre vecini. Motivul este ca nu respect programul de liniste. Am cautat zile in sir legislatia relativa la acest "program de liniste" si nu am gasit nimic mai mult decat Legea 61/1991 (revizuita) care pomeneste la Art.2 urmatoarele paragrafe:
28) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora;

Din aceste doua paragrafe am inteles ca nu pot face zgomot nicicand, fara drept (programul 22 - 8, desi nu mi se aplica, il respect, ca nu sunt nebun sa lucrez noaptea). Intrebarea numarul 1 este
Cine poate stabili daca sunt sau nu indreptatit in a face zgomot?
Nu cred ca este necesara o hotarare judecatoreasca pentru a face gauri pentru fixarea galeriilor sau asamblarea mobilei, mai ales ca nu se specifica niciun interval orar, ceea ce inseamna ca fara drept nu am voie sa "tulbur linistea" sub nicio forma, nicicand, niciunde (adica nu am voie nici sa merg prin casa, daca vecinii mei considera ca le-am tulburat linistea).

Am mai citit pe acest forum [0] ca Adunarea Generala a Asociatiilor de Proprietari poate stabili un program. Intrebarile 2 si 3 sunt, dupa cum urmeaza
Ce este aceasta entitate (AGAP) si cum pot afla ce decizie s-a luat in acest sens?
In baza carei legi sunt obligat sa respect aceasta decizie?

M-am saturat sa port discutii cu cei de la politia comunitara relativ la motivul pentru care au fost chemati.

P.S.: Locuiesc in Bucuresti, sectorul 1.

[0] www.avocatnet.ro/content/for...