avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... greseala mare la cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

greseala mare la cartea funciara

am cumparat o casa in 1996 ,si am inregistrat-o la fosta judecatorie a sect 2 in registrul de transcriptiuni cu uzufruct viager.In iunie 2006 propietara s-a dus cu actele de la icral si a facut cadastru pe numele ei, dupa care a facut contract de intretinere cu presedinta blocului.Intre timp ,la 5-6 luni dupa asta propietara a murit si presedinta blocului s-a intabulat definitiv.Mentionez ca la administratia financiara figura tot ea.Este obligatoriu ca atunci cand intabulezi drept de propietate cuiva sa verifici registrele?E normal ca sa figureze 2 propietari unul in registre si unul in calculator? am facut plangere penala si s-a dat nup pt cadastru si pt batrana cu motivarea ca cadastru nu era obligat sa verifice si batrana era dreptul ei sa dispuna de propietate cum vrea , desii a declarat in actul de intretinere in fata notarului pe propie raspundere ca nu a mai vandut casa nimanui si ca este unica propietara. Enormal ca o propietate inregistrata in registre sa-ti fie luata in modul acesta si sa nu fie nimeni vinovat?
Ba mai mult , presedinta blocului stiind ca batrana nu mai este propietara , aratandui-se actul de vanzare chiar de rudele acesteia , care au declarat la pol ca le-a invatat sa mearga si sa faca ele ce-a facut ea, adica sa faca actul de intretinere.
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 11:11, 13 Aprilie 2010
Contractul prin care ai dobandit apartamentul a fost facut la notar sau a fost doar un act sub semnatura privata ?
a fost facut la notariatul de stat , cum era la vremea aceea,si pe actul de vanzare cumparare exista nr de inregistrare in registrul de transcriptiuni si stampilat de jud sect 2
Trebuia sa atacati actul de intretinere al presedintei de bloc deoarece doamna de la care ati cumparat casa nu putea sa transmita prin contract de intretinere ceea ce nu mai detinea legal si apoi sa cereti rectificarea cartii funciare (Art. 36. - Orice persoană interesată poate cere rectificarea înscrierilor din cartea funciară, dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă s-a constatat că:
1. înscrierea sau actul în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil;
2. dreptul înscris a fost greşit calificat;
3. nu mai sunt întrunite condiţiile de existenţă a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea;
4. înscrierea din cartea funciară nu mai este în concordanţă cu situaţia reală actuală a imobilului. -Legea 7/1996 legea cadastrului si publicitatii imobiliare modificata )
Daca nu desfiintati actul in baza caruia presedinta de bloc a dobandit apartamentul nu puteti sa obtineti rectificarea CF si, in consecinta inscrierea apartamentului pe numele dvs .

Va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat si sa demarati actiunea.
am deschis si proces civil pe anulare act din lipsa de obiect si mi-a fost respins , in acelasi timp plangere penala si nu e nimeni vinovat.La cel civil am cerut copie dupa cererea mea si dupa registru de transcriptiuni de la cadastru unde s-a vazut clar ca era inregistrat pe numele meu si ca la data intocmirii actului de intretinere batrana nu mai era propietara, am adus martori care au comfirmat ca presedinta stia, chiar rudele batranei, care au povestit ca i-au arata actul meu, cu un an inainte sa faca intretinerea si ca le-a invatat sa umble sa rastoarne actul dar ele au refuzat stiind ca e o vanzare corecta si ca ar face un fals .Am cerut o copie dupa toate actele care au stat la baza radierii uzufructului si este o cerere facuta chiar de presedinta pt radierea uzufructului desi ea nu avea o asemenea clauza, ba mai mult administratorul care era martorul ei a declarat in instanta ca vazuse actul meu de vanzare, ca i l-a aratat batrana mai demult , si la pol a declarat ca n-a stiut niciodata de un asemenea act.Nici pe el nu l-a gasit vinovat de marturie mincinoasa.Un amanunt....avocatul ei este tipul de la otv care a aparut si in apararea celor implicati cu Voicu.Alt amanunt ,eu n-am primit nici pana azi solutia data de parchet la inceputul lui ianuarie , dar pe 10 martie la pr civil presedinta o avea.Am facut copie si am ramas muta la motivarea NUP.Cadastru nu era obligat sa verifice, batrana avea dreptul sa vanda cui vrea comform principiului disponibilitatii propietatii cu toate ca nu mai era propietara din 1996 , avea drept doar viager . ca administratorul nu a facut marturie mincinoasa cu toate ca a declarat una in civil si alta la politie, ca presedinta nu a stiut cu toate ca sunt martori care o acuza si ca noi am fi fost obligati sa intretinem batrana datorita uzufructului. Cu alte cuvinte raman fara casa si nu e nimeni vinovat!!!! Mai ramane sa deschid proces pe comparare de titluri , dupa care daca pierd sa dau statul in judecata pt nerespectarea dreptului de propietate. Vroiam sa stiu daca exita vreun ordin in iunie 2006 care sa oblige cadastru sa verifice registrele inaintea elibararii certificatului de sarcini,ca sa pot face plangere contra procurorului care a dat aceasta motivare incorecta.
Promit ca o sa ma interesez si o sa revin cu un mesaj.
Apropo ati epuizat si caile de atac sau v-ati oprit la prima instanta ? Trebuia sa luptati pana la capat ! Pana la CEDO !

Alte discuții în legătură

Rectificare cadastru si act de proprietate cyan cyan 1. In cazul rectificarii unei schite cadastrale cauzata de pozarea in oglinda a apartamentului se refac masuratorile sau se modifica doar schita cadastrala ... (vezi toată discuția)
Intabulare = inscriere cartea funciara? kamellya kamellya Vreau sa vand un teren si doresc sa stiu daca inscrierea in cartea funciara este acelasi lucru cu intabularea.Cumparatorul vrea sa-mi achite terenul si toate ... (vezi toată discuția)
Ce e de facut cand schita rlv de cadastru arata cu 10% suprafata lipsa charisma charisma am un apartament la care am calculat foarte concret suprafata utila, cu 2 rulete diferite, si mi-au dat dimnesiunile celor 2 camere 4.00 x 6.60 respectiv ... (vezi toată discuția)