avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua,
Am o problema destul de delicata ,pe care nu o pot discuta cu nimeni.Asa cum spune si titlul subiectului este vb despre un divort .In cateva randuri , problema este urmatoarea :Sunt casatorita de 25 de ani , avem un fiu de 24 de ani (locuieste cu noi).Motivele divortului sunt numai doua:1/lipsa serviciului din partea sotului si incapatanarea lui de a se angaja(sub diverse pretexte) si 2/ bautura.
Detinem un apartament proprietate personala (in contract suntem amandoi trecuti) , un autoturism , un teren .Eu mai detin in urma succesiuni un apartament in care am locuit cu parintii.Momentan numai mama traieste .De-a lungul timpului , dar intotdeauna , de 26 de ani eu am fost cea care a sustinut din punct de vedere material familia , castigand intotdeauna mai mult decat sotul meu .In afara de asta , sotul mea are in 3 randuri periade de timp cuprinde intre 1-2 ani in care nu a avut servici .Si in acest moment se afla in aceasta situatie . Intrebarile sunt :
1/ Ce trebuie sa fac in primul rand pt. a inainta actiune de divort?
2/ Este bine sa-mi caut un avocat specializat in divorturi ? Daca -da - imi puteti recomanda?
3/ Apartamentul parintilor mei face obiectul partajului ?
4/ In definitivarea partajului se tine cont de aportul fiecarei parti la bunurile obtinute?
5/ Copilul (24 ani) intra in acest partaj ?
6/ Daca divortul si partajul se incheie in favoarea mea , il pot obliga pe sot sa paraseasca apartamentul in care locuim ?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: mamina , utilizator 14:04, 13 Aprilie 2010
1 sa discutati cu sotul, poate ca reusiti sa va intelegeti pe cale amiabila cu privire al procedura de divort si la partaj
2. e preferabil sa aveti un astfel de avocat
3.apartamantul parintilor nu face obiectu partajului
4.daca cereti si dovediti ca ati avut un aport mai mare la obtinerea bunurilor, da.. veti obtine un procent mai mare din acele bunuri
5. nu, copilul nu se imparte.. ramane intreg:rofl:.. am glumit.. el nu are treaba de partajul bunurilor
6.daca apartamentul va este atribuit, el este obligat sa il paraseasca daca-i platiti sulta la valoarea cuvenita partii sale.. pana atuncia re un de habitatie
in primul rind trebuie sa fiti sigura de ceea ce doriti sa faceti: divortati sau nu. daca doriti acest lucru trebuie sa formulati cererea, in contradictoriu cu sotul dv., si sa o introduceti la judecatoria in raza careia aveti domiciliul comun. partajul bunurilor dobindite in timpul casatoriei poate fi facut concomitent cu actiunea de divort sau separat. actiunea de partaj a bunurilor comune poate fi amiabila( va intelegeti cu sotul asupra bunurilor care revin fiecaruia si a cotelor) sau litigioasa(instanta stabilind cote, bunuri care revin fiecaruia din soti). bunurile comune, dobindite in timpul casatoriei sint numai cele achizitionate dupa data incheierii casatoriei. apartamentul de care vorbiti, a parintilor, este bunul acestora sau al dv. exclusiv, prin succesiune dupa decesul acestora. acesta nu face parte din bunurile supuse partajului in urma divortului. pentru delimitarea dreptului de proprietate, respectiv a cotelor de contributie adusa pentru achizitonarea bunurilor supuse partajului, trebuie sa aveti documente. copilul nu are nici un fel de rol, din punct de vedere juridic, in declansarea actiunii de divort si a actiunii privind partajarea bunurilor comune. in cazul in care instanta de judecata va atribuie beneficiul locuintei puteti solicita evacuarea sotului.
buna ziua .
copilul dvs. nu are calitate procesuala in acest proces.
bunurile care vor intra in masa partajabila, sunt doar bunurile comune . imobilul dobanidt prin mostenire nu va intra la partaj .
de regula, imobilul se atribuie sotului care face dovada contribuitie superioare la dobandirea bunurilor comune .
acesta va fi obligat la plata sultei catre celalalt sot .
Intrebarile sunt :
1/ Ce trebuie sa fac in primul rand pt. a inainta actiune de divort?
2/
Este bine sa-mi caut un avocat specializat in divorturi ? Daca -da - imi puteti recomanda?
3/ Apartamentul parintilor mei face obiectul partajului ?
4/ In definitivarea partajului se tine cont de aportul fiecarei parti la bunurile obtinute?
5/ Copilul (24 ani) intra in acest partaj ?
6/ Daca divortul si partajul se incheie in favoarea mea , il pot obliga pe sot sa paraseasca apartamentul in care locuim ?
Va multumesc .



Daca doriti sa optati pentru o modalitate rapida de desfacere a casatoriei , existand consimtamantul sotilor , optati pentru varianta prin acord.
(va fi pronuntata, dupa verificare vointei partilor , o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ).
In caz ca aceasta modalitate nu e posibila , din cauza opozitiei sotului, adoptati varianta desfacerii din culpa comuna, fara motivare a hotararii judecatoresi.

Pana la 26 de ani, copilului , daca solicita, si-si continua studiile, ii este datorata obligatia de intretinere (executata in natura sau in sume de bani ).
Asa incat, daca doriti atribuirea bunului, va fi avut in vedere si acest aspect, cu mentiunea ca acesta sa locuiasca cu dumneavoastra.( veti plati o sulta, o suma ce-l va despagubi pe fostul sot).
Apartamentul parintilor nu e cuprins in masa partajabila, insa imbunatatirile dau nastere unui drept de creanta (sume de bani investite pot fi recuperate in cel mult 3 ani de la desfacerea in mod irevocabil a casatoriei , intrucat prescriptia intre soti nu curge , e intrerupta ).

Plata pretului, veniturile realizate in timpul casatoriei , imbunatatire aduse bunului imobil sunt criterii avute in vedere de catre instanta pentru imparteala.

Succes.

In primul rand -va multumesc pentru raspunsul prompt.
Intrebarea legata de copil nu am formulat-o corespunzator . Vroiam sa stiu daca se tine cont la partaj ca , fiul nostru va continua sa locuiasca in acel apartament , momentan neavand o locuinta a lui . Ceva de genul - daca legea il protejeaza in vederea detinerii unui acoperis .Dar probabil , fiind major , nu mai intra in discutie .
Dovezile referitoare la aportul fiecaruia constau in : adeverinte salariale , martori ...?
Din experienta , putem avea un cuantum procentual de atribuire unuia din soti pentru apartament ? Sau se efectueaza un calcul foarte strans legat de aportul fiecaruia ? Practic , cam cat reprezinta acea sulta ?

Alte discuții în legătură

Divort-partaj auracata auracata buna ziua. sint casatorita din 2002 si locuiesc intr-un apartament cu 3 camere proprietate comuna.(cu toata ca , casa este cumparata numai din banii mei).sotul ... (vezi toată discuția)
Partaj balazs.gabi balazs.gabi dupa pronuntarea divortului am parasit domiciliul in alt judet,in momentul actual locuiesc in chirie,la momentul deschideri actiuni de partaj se tine cont de ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri comune  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Sunt in divort si dupa ce voi termina divortul voi deschide o actiune de partaj. Am discutat cu fosta sotie si aceasta sustine ca nu o poate da nimeni afara ... (vezi toată discuția)