avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Poate intrerupe sau suspenda cursul prescriptiei ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Poate intrerupe sau suspenda cursul prescriptiei exctinctive o actiune in somatie de plata?

In cadrul unei societati comerciale unde activez, am intampinat urmatoarea problema:
-creditoarea avea de recuperat o datorie de aproximativ 5.000 Euro;
-am depus o actiune in somatie de plata prevazuta de OG5/2001, care insa dupa mai multe termene si tergiversari din partea avocatului debitoarei (pe nume Catalin Popescu din cadrul Baroului Tulcea), a fost respinsa irevocabil;
-mentionez ca ma aflu inlauntrul termenul de prescriptie general de 3 ani;
-trebuie sa merg pe o actiune in pretentii prevazuta de Codul Civil la art. 1068?
-pot depune si o cerere de deschidere a procedurii insolventei prevazuta de art. 31 din Legea 85/2006?
-mai exista o alta cale prin care pot recupera debitul?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Diana Gratianu , Avocat 00:20, 25 Aprilie 2010
Conform art. 16 (b) din decretul 167/1958 :
Prescriptia se intrerupe: b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare,chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent.
Actiunea o puteti introduce pe calea dreptului comun, dar atentie la taxa de timbru.
In legatura cu deschiderea insolventei debitorului, nu puteti, pentru ca dupa ultimele modificari ale legii 85/2006 pragul limita la care se poate solicita insolventa cuiva este de 30.000 lei, ori 5000 euro sunt putin peste 20.000.
da ,puteti merge si pe un proces in pretentii , dar cheltuielile de judecata sunt mult mai mari , probabil ati pierdut ca nu ati avut un contract facut foarte bine sau deloc cu debitorul(area) , aveti grija insa si la motivarea instantei in procesul care tocmai s-a incheiat , sa nu ceara avocatul apararii puterea lucrului deja judecat si sa pierdeti din start si in pretentii
felicitarii domnului avocat care a castigat ptr debitoare , nu multi reusesc inseamna ca este un avocat foarte bun
zxf a scris:

aveti grija insa si la motivarea instantei in procesul care tocmai s-a incheiat , sa nu ceara avocatul apararii puterea lucrului deja judecat si sa pierdeti din start si in pretentii

Total gresit, ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul raporturilor juridice dintre parti, acestea putand alege oricand calea dreptului comun.
"D-nul avocat" asa cum il numiti Dvs. are sprijinul autoritatilor din C-ta si a mafiei locale conduse de baronul local nr. 1 de care nici nu mai trebuie sa amintesc...
Firma pe care o reprezinta are lucrari importante la un program de construire a locuintelor pentru tinerii din C-ta.
Pe de alta parte insa, nici probatoriul nu era complet si desi nu am fost ascultat in legatura cu anumite clauze, acum tot mie mi se "sparge in cap" problema, stiti cum e ..."seful e sef si in pielea goala"!
Din cate stiu eu la art. Art. 111. - (1) Ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul raporturilor juridice dintre parti.
Intrebarea din topic era daca intrerupe sau suspenda prescriptia exctinctiva depunea cererii in somatie de plata daca a fost respinsa irevocabil?
Intrebarea era cumva separata restul problemei.
Vroiam sa stiu raspunsul la intrebare pentru a ma incadra termenul de prescriptie.
Va multumesc pentru amabilitate!

Daca urmereati cu atentie toate raspunsurile, erati deja edificat.

Alte discuții în legătură

Intrerupere termen prescriere adrian22 adrian22 Exista o creanta de aprox. 2 ani de zile. Creditorul cheama in judecata pe debitor pe procedura insolventei, dar cererea ii este respinsa in urma intampinarii ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie adriannn adriannn Buna ziua. Termenul de prescriptie de 3 ani poate fi intrerupt doar prin introducerea unei cereri de chemare in judecata, sau este necesar ca cererea sa fie ... (vezi toată discuția)
In cat timp se prescrie o factura ?? seller seller Avem d eplatit o factura , dar nu suntem de acord cu acest lucru . Exista posibilitate asa nu o platim daca cel care a emis-o nu ne da in judecata? cat timp ... (vezi toată discuția)