avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Farmacia - Este contractul cadru CNAS - Farmacii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Farmacia - Este contractul cadru CNAS - Farmacii legal? Cum putem negocia cu CNAS modificarea lui?

Hotararea Guvernului 1088/2009 a ingreunat si ingreuneaza prin termenele de plata deosebit de lungi semnificativ situatia farmaciilor independente, acestea fiind nevoite sa sustina din punct de vedere financiar eliberarea medicamentelor compensate si gratuite, reusind sa recupereze banii abia dupa 7 luni de la inregistrarea facturilor. Acest fapt prezinta un important grad de risc pentru aparitia unor situatii precum blocajul financiar, incapacitatea de plata a furnizorilor, insolventa si faliment.
Acum Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nici nu a semnat inca noul contract cadru cu farmaciile fiind de fapt in incapacitate de plata si in imposibilitatea de a acorda orice fel de termene de plata, iar acolo unde au semnat contractul cadru si pentru anul 2010 au impus un contract absolut nelegal care priveaza farmaciile inclusiv de dreptul fundamental la actiune in caz de nerespectare a contractului de catre CNAS.

Prin sentinta pronuntata pe 9 aprilie 2010, Curtea de Apel Brasov ( Dosar 76/64/2010) a admis actiunea reclamantei si, constatand nelegalitatea masurii Guvernului, a dispus anularea actului atacat. Sentinta este executorie de la data pronuntarii, astfel incat facturile inregistrate de farmacii pana la data intrarii in vigoare a modificarii nelegale redevin scadente in termen de 2 luni de la data depunerii la casele judetene de asigurari de sanatate.

Platile insa intarzie sa se apara si asa cum am mentionat mai sus inoficial reprezentanii Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate au recunoscut deja in mai multe judete ca sunt de fapt in incapacitate de plata deoarece la nici 5 luni de la inceputul anului bugetul pentru medicamente compensate pentru anul 2010 a fost deja epuizat.

In aceste conditii farmaciile sunt practic puse in imposibilitatea de a mai furniza medicamente pe baza de retete gratuite si compensate pentru ca de fapt nu ar face alceva de cat sa plateasca din propiul buzunar banii pe care Guvernul refuza sa inteleaga ca trebuie sa ii puna la dispozitie in cel mai scurt timp, fiind deja in anumite judete cu peste 7 luni in urma cu platile pentru a nu bloca sistemul sanitar din romania respectiv accesul cetatenilor la medicamente si sanatate.
Pozitia Guvernului este absurda si inconstienta daca considera ca farmaciile vor putea sustine in continuare sistemul din propriile venituri...care venituri ca peste 80 din farmaciile indpendente sunt deja in pragul falimentului datorita sumelor imense datorate deja fata de furnizorii de medicamente, iar unele au si intrad deja in procedura insolventei !
Probabil insa ca aceasta se si urmareste, astfel incat marile lanturi de firme controlate in cea mai mare parte de companii straine sa preia controlul total asupra sistemului medical din Romania. Exista deja informatii are confirma faptul ca Romania este de fapt controlata de anumite intelegeri monopoliste intre marile lanturi de farmacii sustinute de cei mai importanti furnizori de medicamente in timp ce micile farmacii independente si producatorii autohtoni de medicamente sunt treptat eliminati de pe piata.

Am facut mai sus doar cateva enunturi si am prezntat realitati aflate de la reprezentanti ai Patronatelor Farmaciilor Independente din Tara , pentru a se intelege situatia grava in care acestea se afla si pentru ca acei dintre dumneavoastra care cunosc vreo modalitate prin care am putea sa demaram o negociere reala si care sa aiba sanse de schimbare a acestui sistem falimentar cat mai curand, sa ne contacteze si sa ne ajute astfel incat sa putem ajuta si noi reprezentantii farmacistilor care ne-au contactat.

Nu vrem sa se intepreteze c o lupta impotriva lanturilor de farmacii, in nici un caz , este o lupta de supravietuire a farmaciilor independente, a acelor farmacisti care cunosc in primul rand pacientul si omul, care sunt in cartiere si la sate de zeci de ani si nu a acelora care au doar angajati si vad doar profitul. Din pacate insa lanturile de farmacii nu intelg momentan ca pe termen lung aceste practici ale Guvernului de a nu achita la anumite termene bine stabilite de toate partile serviciile prestate de farmacii le va afecta si pe acestea ducand probabil si la falimentul acelora dintre ele care nu sunt atat de rezistente financiar cum probabil se considera.






Alte discuții în legătură

Ce se modifica in sistemul de sanatate? si ce ar trebui sa se modifice?! AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER \"Totodata, in noua lege se prevede posibilitatea ca toate costurile generate de coplata sa fie suportate de asigurarile voluntare de sanatate de tip ... (vezi toată discuția)
Somatii de plata primite de la furnizorii de medicamente, in situatia acoperirii sumei totale datorate, cu contracte de cesiune incheiate cu casa asigurari sanatate , in favoarea furnizorilor. luciali luciali Buna ziua, Subiect: Somatii de plata primite de la furnizorii de medicamente, in situatia acoperirii sumei totale datorate, cu contracte de cesiune ... (vezi toată discuția)
Alp-asistenti farmacie mnd mnd Buna ziua, Daca o persoana eu sunt incadrata Asistent de Farmacie, dar printr-o decizie interna el fac cu totul altceva, de exemplu operator introducere ... (vezi toată discuția)