avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme grupa de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme grupa de munca

Buna seara,

In cazul in care o persoana care este acum iesita la pensie si care conform ord 50/1990, anexa 2, pct 197 se incadreaza prin activitatea desfasurata in grupa a II a de munca, iar societatea angajatoare nu a nominalizat-o pentru a putea primi grupa de munca, ce ar trebui sa faca?
Sunt intr-o astfel de situatie prin activitatea defasurata intre anii 1975-1984.

Potrivit ord 590/2008 angajatorii nu mai au voie sa nominalizeze noi persoane, iar pentru completarea adeverintei trebuie sa aibe aceasta nominalizare.
Este posibil ca adeverinta sa fie eliberata pe baza unor documentte din arhiva, respectiv pontaje? Daca arhiva nu mai exista, si cred ca asa se si intampla, este posibil sa se elibereze adeverinta pe baza inscrisului din cartea de munca?

Societatea angajatoare nu a vrut sa ii elibereze adeverinta motivand ca nu l-a nominalizat si din aceasta cauza nu ii poate elibera adeverinta. Eu banuiesc ca ei nici macar nu mai au arhive. In anul 1984 am trecut in subordinea altei societati, prima societate nu a mai avut activite in zona mea si pur si simplu au uitat, au neglijat in momentul aparitiei ord 50/1990 sa nominalizeze persoanele care in per 75-84 le-au fost subordonate.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elena_1234 , utilizator 23:47, 8 Iunie 2010
O solutie ar fi sa deschideti o actiune in instanta ... eliberarea adeverinţelor privind atestarea faptului că, în anumite perioade anterioare datei de 01.04.2001, o persoană şi-a desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, se va face numai pe baza documentelor întocmite la acea vreme, verificabile, aflate în evidenţa angajatorilor sau deţinătorilor de arhive (proces verbal, decizie, tabel, hotărârea consiliului de administraţie şi a sindicatului privind nominalizarea persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă, pontajele lunare, registrul de evidenţă a intrărilor în subteran etc.). Altfel spus, în prezent, angajatorii şi, cu atât mai mult, deţinătorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza noi persoane ori pentru a încadra activităţi desfăşurate anterior datei de 01.04.2001 în grupe superioare de muncă, ci doar pentru a atesta un fapt consumat anterior datei de 01.04.2001, prin adeverinţe eliberate conform Ordinului nr. 590/ 15.09.2008.
Buna seara,

Multumesc pentru raspuns.
Am deschis o astfel de actiune in instanta si am pierdut. Acum astept motivarea instantei.
Am facut si eu o greseala in sensul ca nu am stiut de existenta ordinului 590/2008 si am cerut in instanta nominalizarea si eliberarea adeverintei. S-ar putea ca acesta sa fie motivul pierderii procesului.

As vrea sa fac recurs in momentul primirii raspunsului detaliat.
Imi puteti da o sugestie?

Multumesc mult.
Mai intai trebuie sa ne spuneti solutia instantei si apoi care au fost motivele acesteia pentru care v-a respins cererea.
Buna seara,

Voi reveni cu motivarea instantei cand o voi primi acasa.
Multumesc anticipat de ajutor.
Buna seara,

Am primit motivarea instantei.
Redau motivarea:
"In conformitate cu prevederile pct 6 Ord 50/1990 "nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I si II de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere, tinandu-se seama de conditiile concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele re[ective", iar potrivit pct 8 "perioada de timp in care o persoana are sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca in astfel de locuri se stabileste prin dispozitia conducerii unitatii sau prin prevederile legale care reglementeaza atributiile de serviciu ce revin fiecarei persoane in raport cu functia indeplinita".
Din adresa trimisa de ICAS, rezulta ca potrivit Ord 50/1990 incadrarea in grupa de munca, in cadrul paratei, s-a facut in urma nomonalizarii persoanelor care au lucrat in aceste conditii, nominalizare aprobata de comitetul director.
Prin aceasta adrresa i s-a comunicat reclamantului ca nu figureaza in tabelul nominal cu personalul incadrat in grupa a II a de munca.
Nici din carnetul de munca al reclamnatului nu rezulta ca acesta si-a desfasurat activitatea in grupa a II a.
Fata de aceste considerente, avand in vedere ca reclamantul nu a fost incadrat in grupa a II a de munca, instanta urmeaza a respinge cererea, ca nefondata".
DEfinitiva. Executorie. Cu recurs in 10 zile de la comunicare.

Ce pot face la recurs?
Multumesc mult de tot.

Alte discuții în legătură

Adeverinta grupa a 2 a de munca ,anterior 2001 pt. dosar pensie artemita artemita adeverinta este intocmita potrivit modelului prevazut la Anexa 14 din H. G. nr 257/2011 ,art.126 (1) pe baza pontajelor lunare . Casa de pensii nu o ... (vezi toată discuția)
Realculare gradul 1 munca ,nelamurire intre casa de pensi si societatea angajatoare cristianognean cristianognean Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: Tatal meu a lucrat ca manevrant CFR in perioada 03.071978 pina la data de 15.03.1989 cind sa pensionat,in perioada ... (vezi toată discuția)
Cum se stabilesc perioadele lucrate in grupe de munca? simizbanca simizbanca pentru perioada 1980-1991 ,in ce baza se stabileste grupa de munca lucrata ca sofer pe autocamioane mai mari de 5 tone ? (vezi toată discuția)