avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inscrierea in CF nu este constitutiva de drepturi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inscrierea in CF nu este constitutiva de drepturi

Ma ajutati va rog, sa gasesc in L:7/96 articolul din care sa reiasa ca inscrierea in CF nu este constituitva de drepturi?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 15:40, 24 Mai 2010
daca nu ma inseala memoria este art. 25 si urmat. unde se precizeaza ca drepturile trebuie sa fie inscrise in cartea funciara pentru a deveni opozabile tertilor! De aici rezulta ca inscriere nu are efect constitutivde drepturi ci este necesara doar pt. opozabilitate, potrivit principiului publicitatii integrale a drepturilor reale!
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2010
INASEL ALIN - Cabinet de Avocat, Avocat
Nu cred că este un articol în lege care să stipuleze expres solicitarea d-voastzră. Din economia legii rezultă că această carte funciară este un mijloc de publicitate şi orice înscriere în conţinutul acesteia este opozabilă erga omnes.
Prin cartea funciară faci dovada că deţii un drept asupra unui imobil în temeiul unui contract legal întocmit. Dacă ulterior înscrierii în cartea funciară a acestui drept, contractul respectiv este anulat atunci consecinţa nu este alta decât radierea menţinuii din carte. Iată de ce aveţi un singur drept de proprietate ci nu două, unul conferit de contr5act şi altul conferit de înscrierea în cf.
Asta este părerea mea. Dacă mai sunt şi altele vă rog să le exprimaţi.
Multumesc.
Totusi, in sistemul D-L nr.115/38 am inteles ca inscrierea in CF era constitutiva de drepturi. De accea am pus aceasta intrebare legata de L:7/96.
Buna ziua !
Cititi cu atentie prevederile legii 7/ 1996 republicata in 2006, art. 19, alin.(1), lit. B, care prevede: "Cartea funciară este alcătuită din titlu, indicând numărul ei şi numele localităţii în care este situat imobilul, precum şi din trei părţi:
..................
B. Partea a II-a, referitoare la înscrierile privind dreptul
de proprietate, care cuprinde:

a) numele proprietarului;
b) actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului
de proprietate, precum şi menţionarea înscrisului pe care se
întemeiază acest drept;
c) stramutarile proprietăţii;
d) servituţile constituite în folosul imobilului;
e) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi
juridice, precum şi acţiunile privitoare la proprietate;
f) orice modificări, îndreptări sau însemnări ce s-ar face în
titlu, în partea I sau a II-a a cărţii funciare, cu privire la
înscrierile făcute
."
Vi se pare ca inscrierea in cartea funciara nu este constitutiva de drepturi ? Este o intrebare retorica desigur, dar cu riscul de a nu va place ceea ce cititi, trebuie sa va spun ca inscrierea in cartea funciara este constitutiva de drepturi, atat timp cat exista prevederea art. 25 , alin.(1) din lege care stipuleaza ca "Inscrierile în cartea funciară îşi vor produce efectele de opozabilitate fata de terţi de la data înregistrării cererilor...".
Cu stima !
Din textul art.25 al.1 citat de dvs. se intelege ca inscrierea in CF produce doar efect de opozabilitate fata de teri , de la data inscrierii , deci ca ar fi constitutiva de " opozabilitate" si nu de alt drept.

Alte discuții în legătură

Publicitate imobiliara pt contract de inchiriere mai mare de 3 ani - obligatorie? ionutt ionutt Buna ziua! Contractul de inchiriere intre doua persoane juridice avand ca obiect un spatiu comercial (sau birouri) incheiat pe o perioda mai lunga de 3 ani ... (vezi toată discuția)
Intabulare sau carte funciara? doru533 doru533 Intabularea este acelasi lucru cu inscrierea in cartea funciara?Daca nu atunci care este diferenta? (vezi toată discuția)