avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

talharie

Am si eu o problema,acum 2 ani eram intr'un parc cu inca doi "prieteni " ,si 3 baieti,unul dintre asa zisii mei prieteni le'a ceurt o suma de bani,acestia nu i'au oferit bineinteles,cand acesta a dorit sa ii ia telefonul,victima s'a opus si l'a lovit pe acest "prieten",eu am intervenit si l'am impins pe acel baiat,dupa care altul din acei 3 ,mi'a oferit telefonul fara a'l ameninta ,eu am luat telefonul si i l'am dat celuilalt "prieten" spunandu'i ca nu am nici o treaba cu asta.dupa care am plecat.Acum sunt inculpat in instantsa pt fapta de talharie,ceilaltsi doi "amici " nu au fost citati dekt ca martori.tin sa mentionez k eram minor in acel moment,si ash dorii sa stiu ce urmari va avea aceasta fapta.Nu am mai avut probleme cu justitia,am avut partea mea de vina,am recunoscut si am regretat si inca regret fapta.
Cel mai recent răspuns: ahyl33 , utilizator 11:59, 9 Iunie 2010
1)Tilharia- Cod Penal
ART. 211
Furtul savirsit prin intrebuintare de violente sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 18 ani.
Talharia savarsita in urmatoarele imprejurari:
a) de o persoana mascata, deghizata sau travestita;
b) in timpul noptii;
c) intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani.
Pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 20 de ani, daca talharia a fost savarsita:
a) de doua sau mai multe persoane impreuna;
b) de o persoana avand asupra sa o arma, o substanta narcotica ori paralizanta;
c) intr-o locuinta sau in dependinte ale acesteia;
d) in timpul unei calamitati;
e) a avut vreuna din urmarile aratate in art. 182. (Alin. 2^1)
Tilharia care a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi
2)Minoritatea faptuitorului- Cod Penal
ART. 50
Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savirsita de un minor care la data comiterii acesteia nu indeplinea conditiile legale pentru a raspunde penal
Regimul de detinere
ART. 57
Executarea pedepsei inchisorii se face, potrivit dispozitiilor legii privind executarea pedepselor, in locuri de detinere anume destinate.
Femeile condamnate la pedeapsa inchisorii executa aceasta pedeapsa separat de condamnatii barbati.
Minorii condamnati la pedeapsa inchisorii executa pedeapsa separat de condamnatii majori sau in locuri de detinere speciale, asigurindu-li-se posibilitatea de a continua invatamintul general obligatoriu si de a dobindi o pregatire profesionala potrivit cu aptitudinile lor.
3) Consecintele raspunderii penale
ART. 100
Fata de minorul care raspunde penal se poate lua o masura educativa ori i se poate aplica o pedeapsa. La alegerea sanctiunii se tine seama de gradul de pericol social al faptei savirsite, de starea fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de comportarea lui, de conditiile in care a fost crescut si in care a trait si de orice alte elemente de natura sa caracterizeze persoana minorului.
Pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorului.

Masurile educative
ART. 101
Masurile educative care se pot lua fata de minor sint:
a) mustrarea;
b) libertatea supravegheata;
c) internarea intr-un centru de reeducare;
d) internarea intr-un institut medical-educativ.

Mustrarea
ART. 102
Masura educativa a mustrarii consta in dojenirea minorului, in aratarea pericolului social al faptei savirsite, in sfatuirea minorului sa se poarte in asa fel incit sa dea dovada de indreptare, atragindu-i-se totodata atentia ca daca va savirsi din nou o infractiune, se va lua fata de el o masura mai severa sau i se va aplica o pedeapsa.

Libertatea supravegheata
ART. 103
Masura educativa a libertatii supravegheate consta in lasarea minorului in libertate pe timp de un an, sub supraveghere deosebita. Supravegherea poate fi incredintata, dupa caz, parintilor minorului, celui care l-a infiat sau tutorelui. Daca acestia nu pot asigura supravegherea in conditii satisfacatoare, instanta dispune incredintarea supravegherii minorului, pe acelasi interval de timp, unei persoane de incredere, de preferinta unei rude mai apropiate, la cererea acesteia, ori unei institutii legal insarcinate cu supravegherea minorilor.
Instanta pune in vedere, celui caruia i s-a incredintat supravegherea, indatorirea de a veghea indeaproape asupra minorului, in scopul indreptarii lui. De asemenea, i se pune in vedere ca are obligatia sa instiinteze instanta de indata, daca minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercita asupra lui sau are purtari rele ori a savirsit din nou o fapta prevazuta de legea penala.
Instanta poate sa impuna minorului respectarea uneia sau mai multora din urmatoarele obligatii:
a) sa nu frecventeze anumite locuri stabilite;
b) sa nu intre in legatura cu anumite persoane;
c) sa presteze o activitate neremunerata intr-o institutie de interes public fixata de instanta, cu o durata intre 50 si 200 de ore, de maximum 3 ore pe zi, dupa programul de scoala, in zilele nelucratoare si in vacanta.
Instanta atrage atentia minorului asupra consecintelor comportarii sale.
Dupa luarea masurii libertatii supravegheate, instanta incunostinteaza scoala unde minorul invata sau unitatea la care este angajat si, dupa caz, institutia la care presteaza activitatea stabilita de instanta.
Daca inauntrul termenului prevazut in alin. 1 minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercita asupra lui sau are purtari rele, ori savirseste o fapta prevazuta de legea penala, instanta revoca libertatea supravegheata si ia fata de minor masura internarii intr-un centru de reeducare. Daca fapta prevazuta de legea penala constituie infractiune, instanta ia masura internarii sau aplica o pedeapsa.
Termenul de un an prevazut in alin. 1 curge de la data punerii in executare a libertatii supravegheate.

Internarea intr-un centru de reeducare
ART. 104
Masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare se ia in scopul reeducarii minorului, caruia i se asigura posibilitatea de a dobindi invatatura necesara si o pregatire profesionala potrivit cu aptitudinile sale.
Masura internarii se ia fata de minorul in privinta caruia celelalte masuri educative sint neindestulatoare.

Internarea intr-un institut medical-educativ
ART. 105
Masura internarii intr-un institut medical-educativ se ia fata de minorul care, din cauza starii sale fizice sau psihice, are nevoie de un tratament medical si de un regim special de educatie.

Durata masurilor
ART. 106
Masurile prevazute in art. 104 si 105 se iau pe timp nedeterminat, insa nu pot dura decit pina la implinirea virstei de 18 ani. Masura prevazuta in art. 105 trebuie sa fie ridicata de indata ce a disparut cauza care a impus luarea acesteia. Instanta, dispunind ridicarea masurii prevazute in art. 105, poate, daca este cazul, sa ia fata de minor masura internarii intr-un centru de reeducare.
La data cind minorul devine major, instanta poate dispune prelungirea internarii pe o durata de cel mult 2 ani, daca aceasta este necesara pentru realizarea scopului internarii.

Liberarea minorului inainte de a deveni major
ART. 107
Daca a trecut cel putin un an de la data internarii in centrul de reeducare si minorul a dat dovezi temeinice de indreptare, de sirguinta la invatatura si la insusirea pregatirii profesionale, se poate dispune liberarea acestuia inainte de a deveni major.

Revocarea liberarii sau internarii minorului
ART. 108
Daca in perioada liberarii acordate potrivit articolului precedent, minorul are o purtare necorespunzatoare, se poate dispune revocarea liberarii.
Daca in perioada internarii intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ ori a liberarii inainte de a deveni major, minorul savirseste din nou o infractiune pentru care se apreciaza ca este cazul sa i se aplice pedeapsa inchisorii, instanta revoca internarea. In cazul cind nu este necesara o pedeapsa, se mentine masura internarii si se revoca liberarea.

Pedepsele pentru minori
ART. 109
Pedepsele ce se pot aplica minorului sint inchisoarea sau amenda prevazute de lege pentru infractiunea savirsita. Limitele pedepselor se reduc la jumatate. In urma reducerii, in nici un caz minimul pedepsei nu va depasi 5 ani.
Cind legea prevede pentru infractiunea savirsita pedeapsa detentiunii pe viata, se aplica minorului inchisoarea de la 5 la 20 de ani.
Pedepsele complementare nu se aplica minorului.
Condamnarile pronuntate pentru fapte savirsite in timpul minoritatii nu atrag incapacitati sau decaderi.

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei
ART. 110
In caz de suspendare conditionata a executarii pedepsei aplicate minorului, termenul de incercare se compune din durata pedepsei inchisorii, la care se adauga un interval de timp de la 6 luni la 2 ani, fixat de instanta. Daca pedeapsa aplicata este amenda, termenul de incercare este de 6 luni.

Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere sau sub control
ART. 110^1
O data cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii aplicate minorului in conditiile art. 110, instanta poate dispune, pe durata termenului de incercare, dar pina la implinirea virstei de 18 ani, incredintarea supravegherii minorului unei persoane sau institutii din cele aratate in art. 103, putind stabili, totodata, pentru minor una sau mai multe obligatii dintre cele prevazute in art. 103 alin. 3, iar dupa implinirea virstei de 18 ani, respectarea de catre acesta a masurilor de supraveghere ori a obligatiilor prevazute in art. 86^3.
Dispozitiile art. 81 alin. 3 si 4, art. 82 alin. 3, art. 83, 84 si 86 se aplica in mod corespunzator.
Sustragerea minorului de la indeplinirea obligatiilor prevazute in art. 103 alin. 3 poate atrage revocarea suspendarii conditionate. In cazul neindeplinirii masurilor de supraveghere ori a obligatiilor stabilite de instanta, potrivit art. 86^3, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 86^4 alin. 2.
Dispozitiile alineatelor precedente se aplica in mod corespunzator si in caz de liberare conditionata a minorului.
In raport de faptele savarsite, de participatia dvs.la savarsirea infractiunii,este posibil,cu o aparare eficienta,sa beneficiati de o pedeapsa sub minimul special ,din nefericire,cu executare,avand in vedere ca este vorba despre agravanta prev.de art.211 al.2 lit a c.pen(de la 7 ani la 20 de ani inchisoare).
Exista si posibilitatea minima a aplicarii unei pedepse sub minimul special,cu suspendare sub supraveghere,conf.art.86/1 c.pen
Din moment ce sunteti liber daca va angajati avocat ati avea sanse sa nu mergeti la inchisoare.
Pt talharie se aresteaza persoana acuzata f des...
Regretul se materializeaza prin inlaturarea consecintelor savarsirii faptei comise , iar in cazul dvs , prin achitarea prejudiciului produs ca urmare a deposedarii de bunul mobil precum si conduita sincera in fata instantei .
Daca nu ati fost arestat preventiv , foarte putin probabil sa fiti condamnat la pedeapsa cu executare . Insa nu e de neglijat . O aparare eficienta va poate ajuta .
Simplul fapt ca este liber nu inseamna ca nu va merge dupa gratii.
Multi fosti clienti ai mei au ajuns liberi la judecata (pentru ca se respingea arestarea preventiva) si apoi, dupa ce si-au schimbat avocatul...au fost gasiti vinovati si condamnati la inchisoare cu executare...
Cateodata lucrurile sunt inselatoare...
Dar, este adevarat daca este liber are sanse mai mari la suspendare.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Noul cod penal - raspunderea penala a minorului chitz chitz Cine ma poate lamuri in urmatorul aspect: Ce aduce nou Codul Penal 2005 in privinta aspectelor ce tin de minoritate (de la raspunderea penala a minorului pana ... (vezi toată discuția)
Amenda carmenssilva carmenssilva Poate fi sanctionat cu amenda administrativa un minor de 17 ani care lovit pe cineva pentru a se apara? (vezi toată discuția)
Condamnare-ce e de facut? monicacm monicacm Buna seara..va multumesc anticipat pt raspunsurile dumneavoastra...as vrea sa va prezint pronuntarea unei instante, si aceasta e: \" condamna pe inculpatul x ... (vezi toată discuția)