avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... sporurile si pensia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

sporurile si pensia

Buna seara,

Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca la calcularea pensiei se iau in calcul si sporurile?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: catalina76 , utilizator 12:52, 14 Iunie 2010
legea nr. 19/2000
"ART. 164
(1) La determinarea punctajelor anuale, până la intrarea în vigoare a prezentei legi, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înregistrare a acestora în carnetul de muncă, astfel:
a) salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
(2) La determinarea punctajelor anuale, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere şi sporurile care au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înregistrate în carnetul de muncă. (3) La determinarea punctajelor anuale, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent, care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înregistrate în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare. Sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor anuale este următorul:"
Studiati va rog cu atentie art. 164 din legea n,r. 19/2000, nu l-am postat integral, pentru ca e lung. Concluzia este Da, vi se iau in calcul sporurile, daca sunt inregistrare in carnetul de munca. :)
Ultima modificare: Duminică, 13 Iunie 2010
mihaicalinescu2005, utilizator
Sunt avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual sporurile:
-cu caracter permanent;
-pentru care s-a retinut si virat CAS;
-care sunt inregistrate in carnetul de munca sau pot fi dovedite cu adeverinte.

Va multumesc!
catalina76 a scris:
Buna ziua,
Dupa cum probabil stiti, nicio lege din tara asta nu e suficient de explicita pt oamenii de rand. Nu face exceptie nici legea pensiilor. Vreau sa-mi ajut mama, dar nu stiu cum. Va rog sa ma indrumati dvs pt a gasi raspuns urmatoarelor probleme:
1. Pentru perioadele lucrate la unitati ce au trecut in cartea de munca salariul (fie el brut sau net), mai trebuie sa ia adeverinta cu sporurile obtinute? Daca da, trebuie numai in cazul salariilor nete?
2. In perioada 1968-1979 a lucrat la o firma in acord (din explicatiile ei, am inteles ca depasea norma de lucru si in functie de cat lucra, lua salariu). Intrucat orele suplimentare nu au fost trecute pe cartea de munca, este necesar sa ia adeverinta pentru veniturile suplimentare?
Va multumesc.
Cu respect,
Catalina si mama

Interventie moderator Am rugamintea sa continuati discutiile deschise, nu sa deschideti altele. Multumesc!

In legatura cu intrebarile dvs.
1. Daca salariile sunt trecute in carnetul de munca, nu sunt necesare adeverinte. Daca mama dvs. a beneficiat de spor de vechime dupa data de 01.04.1992, trebuie sa solicite angajatorului adeverinta.
2. Veniturile lucrate in acord nu sunt avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual, potrivit mentiunii de la pct. VI din anexa OUG nr. 4/2005.

"Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe baza de tarife sau cote procentuale."

Va multumesc si imi cer scuze pentru ca nu am continuat discutia anterioara.

Cu respect,

Catalina si mama

Alte discuții în legătură

Spor vechime 1974-1987 lorelayold76 lorelayold76 Va rog sa ma ajutati sa gasesc procentele ce se aplicau in acea perioada pentru sporul de vechime pentru a putea intocmi o adeverinta cu sporurile in vederea ... (vezi toată discuția)
Perioade lucrate in acord divele divele As vrea sa stiu daca perioada lucrata in acord, inainte de 1990, s-a luat in calcul la stabilirea pensiei ptr. limita de varsta?In ce procent? Venitul ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei pentru grupa ii de munca, în baza legii nr. 263/2010 dmtr dmtr Din luna martie 1999, am fost pensionar pe caz de boala iar din luna februarie 2010 sunt pensionar la limita de varsta. Sunt nascut la data de 28.08.1948, ... (vezi toată discuția)