catalina76 a scris:
Buna ziua,
Dupa cum probabil stiti, nicio lege din tara asta nu e suficient de explicita pt oamenii de rand. Nu face exceptie nici legea pensiilor. Vreau sa-mi ajut mama, dar nu stiu cum. Va rog sa ma indrumati dvs pt a gasi raspuns urmatoarelor probleme:
1. Pentru perioadele lucrate la unitati ce au trecut in cartea de munca salariul (fie el brut sau net), mai trebuie sa ia adeverinta cu sporurile obtinute? Daca da, trebuie numai in cazul salariilor nete?
2. In perioada 1968-1979 a lucrat la o firma in acord (din explicatiile ei, am inteles ca depasea norma de lucru si in functie de cat lucra, lua salariu). Intrucat orele suplimentare nu au fost trecute pe cartea de munca, este necesar sa ia adeverinta pentru veniturile suplimentare?
Va multumesc.
Cu respect,
Catalina si mama
Interventie moderator Am rugamintea sa continuati discutiile deschise, nu sa deschideti altele. Multumesc!
In legatura cu intrebarile dvs.
1. Daca salariile sunt trecute in carnetul de munca, nu sunt necesare adeverinte. Daca mama dvs. a beneficiat de spor de vechime dupa data de 01.04.1992, trebuie sa solicite angajatorului adeverinta.
2. Veniturile lucrate in acord nu sunt avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual, potrivit mentiunii de la pct. VI din anexa OUG nr. 4/2005.
"Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe baza de tarife sau cote procentuale."