avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj - sarcina
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj - sarcina

buna ziua

tocmai am aflat ca sunt insarcinata si mai am doar 2 luni de somaj. (pana in 22 august) care ar fi optiunile mele sa pot beneficia de indemniazatia de crestere a copilului??? sa imi depun cartea de munca la o firma pt 2 ore/zi e suficient?? de concediu pt sarcina cu risc ce imi puteti spune, din a cata luna se poate da si pt cat timp??
va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: bb_yasmi , utilizator 13:05, 16 Iunie 2010
1. Puteti sa incheiati un CIM cu part-time (1-2 ore pe zi). Acordarea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani nu este conditionata de un program de lucru normal de 8 ore pe zi.
2. Concediul de risc maternal se acorda numai daca medicul de medicina muncii, care deserveste pe angajatorul dvs., constata ca locul de munca al dvs. prezinta risc de sarcina si face recomandarea de acordarea a concediului de risc maternal (nu conteaza din ce luna se acorda, dar este de maximum 120 de zile).
3. Daca-mi dati o adresa de e-mail va trimit actele normative necesare pentru a va informa si dvs. si a sti ce sa solicitati angajatorului dvs.
multumesc frumos de raspuns. eu sunt in somaj inca 2 luni. eventual sa imi dea dr ginecolog medical pt sarcina cu risc 120 zile (4 luni) apoi eventual o prelungire de la comisie si cu cele 2 luni ramase de somaj sa intru in prenatal. ar fi posibil??
stiti cumva ce taxe se platesc pt 1-2 ore/lucrate /zi??

va multumesc inca o data.
1. Da, este posibil si asa ceva.
2. Pentru orice fel de CIM se retin aceleasi impozite si contributii, dar cuantumul acestora nu este in functie de timpul lucrat zilnic ci de marimea salariului (care la 1 ora pe zi este, bineinteles, mai mic - minimum 75 lei pe luna).
va multumesc din suflet.
voi incerca initial cu concediu pt sarcina cu risc. sa vedem.dupa dr ginec mai trebuie aprobat de cineva acest concediu?
Daca va ajuta, va redau din OUG 158/2005:
Art. 57. - Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările ulterioare.
Art. 58. - Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
Art. 59. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de risc maternal se determină conform art. 31 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
Art. 60. - Indemnizaţia de risc maternal se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 61. - Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.

Alte discuții în legătură

Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)
Sarcina cu risc și medicina muncii Madalina Prise Madalina Prise Buna ziua! In cat timp este obligat angajatorul să anunțe medicina muncii că eu sunt însărcinată? Și dacă am o sarcina cu un risc foarte mare de a ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal alexia23 alexia23 Buna ziua! Am o intrebare referitoare la acordarea concediului maternal. As vrea sa stiu daca el se poate acorda inca din primele saptamani de sarcina, ... (vezi toată discuția)