avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata salariu mediu pentru nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata salariu mediu pentru nastere copil

Am o intrebare: daca am nascut un copil pe data de 16.02.2004 si altul in data de 01.03.2002 si am depus cerere pentru acordarea salariului mediu pe unitate pentru nastere copil, conform CCMUnic la nivel national, art 51 alin (1) la data de 30.11.2007, si nu mi s-a acordat atunci pe motiv ca nu erau bani prevazuti in buget pentru asa ceva si ca se incheia in curand anul fiscal, acum mai pot beneficia de acest drept? Sau exista o limita in timp pentru depunerea cererilor?
Va rog daca poate cineva sa-mi raspunda cat mai urgent!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 31 August 2010
Ati solicitat tarziu acest ajutor la nastere, au trecut deja 3 ani de la nasterea ultimului copil . Termenul de presctriere este de 6 luni de la data nasterii copilului .
Multumesc mult pentru raspuns, banuiam ca asta e problema, dar as fi vrut ,daca stiti, in ce lege sau ordonanta sa caut sa vad articolul respectiv, adica, ex.: art.y "cererile privind acordarea unui salariu mediu pe unitate, se depun pana la implinirea varstei de x ani /luni, a copilului".
Mutumesc inca o data !
Codul Muncii :

Art. 283
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.

Va multumesc foarte mult!
Buna ziua, revin cu intrebari, de asta data si de la colege.Cred ca acel contract colectiv unic la nivel national , este un fel de lege, dar el la alcatuirea lui, tine cont de legile statului in vigoare. Nelamurit inca imi este faptul urmator :prima de nastere data de angajator, este aceasi lucru cu indemnizatia sau prima pentru nou nascut prevezuta in legea 416/ 2002 ? ...2002 cred,la art 25 si 26?-privind venitul minim garantat-?? pt ca aici se mentioneaza si faptul ca cererile se depun in termen de 6 luni de la nasterea dreptului-copilului. Ceea ce ma intereseaza in mod clar, (si pe alte doua colege) este acel articol de lege.... care lege... stipuleaza CLAR acest termen al depunerii CERERILOR de 6 luni. Am citit si decretul 167/58 privind prescrierea extintiva. Poate nu inteleg eu .Puteti sa-mi dati un raspuns?

Alte discuții în legătură

Salar mediu pe unitate pentru nasterea unui copil BORDAS_MARIA BORDAS_MARIA FATA MEA A NASCUT UN COPIL .ARE ACUM 1,3ANI AM INTELES CA CONFORM ART.51LIT.c din contractul colectiv de munca unic la nivel national poate primi si ea aceste ... (vezi toată discuția)
Termen solicitare ajutor pentru nasterea unui copil adrianf adrianf Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie foarte importanta pentru mine.Sotia mea a nascut in luna martie 2010.Inainte de nastere a lucrat ca si ... (vezi toată discuția)
Neacordarea primei de nastere heri heri Am nascut in octombrie 2010, am depus cererea pentru prima de nastere in 15.11.2010. Mi s-a comunicat prin telefon ca nu sunt fonduri sufuciente. La ... (vezi toată discuția)