avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... delegare atributii secretar
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

delegare atributii secretar

buna seara, va rog sa ma ajutati cu doua raspunsuri:
1.sunt incadrata ca referent, grad superior, tr.1, este legal sa-mi fie delegate atributii secrerarului comunei pentru perioada in care acesta se afla in concediu de odihna, medical sau " alte situatii legale" in care secretarul nu este? se poate refuza aceasta delegare si in ce temei legal?
Personal consider ca nu pot avea calitatea de a semna pentru legalitate dispozitiile primarului sau contrasemna HCL-uri, multumesc!
2. pentru un salariat personal contractual s-a emis in 2007 o instiintare oficiala semnata de primar prin care i se aduce la cunostinta ca i s-a desfiintat postul, confom unor prevederi din codul muncii, iar acea instiintare constituie preaviz tot conforme unor prevederi din Codul Muncii .Pina in prezent nu a mai fost emis un alt document, respectiv dispozitie a primarului prin care salariatului ii inceteaza contractul de munca sau ramine in continuare. Salariatul lucreaza si in prezent. Intreabarea este : este legal ceea ce s-a intimplat, acea instiintare trebuia eventual anulata, daca persoanei nu i s-a desfiintat pina la urma locul de munca, ce ar trebui facut sau ce se mai poate face acum ? multumesc

Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 21:08, 1 Iulie 2010
Da, se poate! Va recomand sa cititi Legea nr. 188/1999 a functionarilor publici si Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale . Referitor la a doua problema , eu as lua in considerare numai Dispozitia emisa de primar , daca exista , eventual sa o pot ataca in instanta de contencios administrativ , nu instiintarea ....
neenah a scris:

Da, se poate! Va recomand sa cititi Legea nr. 188/1999 a functionarilor publici si Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale .

ia uimiti-ma si pe mine...cum se poate? :)
toate primariile desemneaza cate un fct public pentru a indeplini atributiile secretarului, pe perioada de concediu, pentru a se putea asigura continuitatea activitatii.
Insa, nici legea nr. 188/1999, si nici legea nr. 215/2001, nu prevad asemenea situatii, asa ca, toti dau cate o dispozitie in care explica pana nu se mai intelege nimic... si merje treaba.
Insa, in cazul in care se semneaza de acea persoana un act nelegal....si se ajunge pe la instante judecatoresti, parchete si alte daravele.... e bai mare.
@ avram oana - puteti contesta, in scris si motivat, dispozitia primarului, pe motivul ca nu exista prevedere legala, precum si pentru faptul ca, nu aveti studiile necesare ( cls.I). daca nu revoca dispozitia...merjeti la instanta de contencios. :)
Este adevărat că legea nu reglementează concret această situaţie, dar atunci, care ar fi soluţia în situaţia în care în primăria respectivă NU există un alt funcţionar public cu studii juridice sau administrative? Secretarul acela nu are dreptul la concediu ?? Care dintre următoarele delegări de atribuţii este mai legală ? :
a) - către un funcţionar public dintr-o calsă inferioară ( III) dar care are în fişa postului prevăzut acest lucru ( spre exemplu referentul de la registrul agricol);
b) - către un funcţionar public clasa I, dar care are studii tehnice ( ex. inginer cadastru);
c) - altă persoană care are studii juridice, dar care nu este funcţionar public ( ex. bibliotecar )
nici una din variantele enumerate mai sus, nu este legala.
cum ziceam, cam toate primariile dau o dispozitie umpluta de sange, prin care explica pana nu se mai intelege nimic, de ce trebuie sa fie delegata o persoana, cat merje secretarul la mare.Si se accepta.
Daca doriti sa vb despre legalitate, n-o problem... haideti sa vb.
varianta 1 o dau io :
se face adresa catre institutia prefectului ( si nu numai) prin care se solicita detasarea unui functionar public care sa indeplineasca cerintele de studii si de vechime in specialitatea studiilor.
deci...posibilitati legale sunt..numai ca-s costisitoare, si la noi expresia " esti frumoasa ca o lene" e la mare cautare. :)
Cu tot respectul pentru colegul @mihaicalinescu, dar secretarul comunei poate avea, prin exceptie, si studii medii (e drept, in acest caz concursul de ocupare a functiei se organizeaza o data la 6 luni), ca sa nu mai zic de faptul ca legea prevede chiar si derogare de la studiile juridice si administrative...ori pentru delegarea de atributii pe perioada concediului, aceastea pot fi transmise si unui functionar public clasa III, cat si unui fp clasa I cu alta specialitate decat drept/administratie publica.
Cat despre dispozitia de delegare de atributii...@mihaicalinescu are dreptate: nu prea are baza legala de emitere, iar daca inlocuitorul semneaza ce nu trebuie, da la explicatii ca ii iese "secretariatul" pe nas:))

Alte discuții în legătură

Concurs pentru ocuparea unui post vacant de secretar comuna bogdanmarinela bogdanmarinela La primaria de comuna unde lucrez postul de secretar este vacant.Care sunt ultimele prevederi legale privind ocuparea postului vacant de secretar comuna? ... (vezi toată discuția)
Atributiile de serviciu ale consilierului personal al primarului nikip2266 nikip2266 Buna ziua, o cunostinta care este consilier personal al primarului unei comune doreste sa afle daca in baza statutului sau de personal contractual pe care il ... (vezi toată discuția)
Organigrama si statul de functii - administratie publica mihaita10 mihaita10 Buna ziua, 1) Am fost functionar public, incadrat inspector la biroul resurse umane, mi- am dat demisia din functionar public, am dat concurs pe un post ... (vezi toată discuția)