Pai spuneti initial ca politia v-a surprins ,,asupra unei infractiuni".In ce a constat infractiunea? polititistii v-au vazut lovind victima? Victima a declarat ca nu s-a intamplat nimic? cu toate ca ati fost vazut? :stunned: In acest caz sa stiti ca nu este un abuz, dimpotriva, ati fost prins in flagrant. Ca va fi mai departe, vom vedea, poate victima va fi chemata si intrebata daca depune plangere. Posibil si sa fiti sanctionat contraventional.
aveti dreptate.am fost surpsins cand il bateam.dar ulterior avndul la mana,ca sa zic asa,cu un furt calificat si vatamare corporala grava,m-am inteles cu el sa nu recunoasca nimic.la politie am declarat amandoi ca nimic din ce sustin politistii nu este adevarat.cum pot demonstra contrariul daca nu au martori.va multumesc pentru raspuns.
Fapta a fost constatata de politisti si s-a intocmit procesul verbal de constatatare a infractiunii si nu mai vad rostul martorilor. Asa cum am spus , politistii vor chema victima sa o intrebe daca doreste sa depuna plangere prealabila.Dacă aceasta va declara că face plangere prealabila,vor continua urmărirea penala .
nu cunosc foarte bine legea.dar nu mi se pare corect.daca politistii aveau boala pe el,putea sa il prinda pe drum si sa zic ca a batut pe nu stiu cine,sau ca a furat nu stiu ce?nu trebuie martori?si sunt sigur ca cei doi nu au semnat procesul verbal si nu au recunoscut ce sa intamplat.se poate da amenzi aiurea?cand si cum vrea garcea?
D-le Rus, infractiunea pe care ati savarsit-o este cea prevazuta si sanctionata de catre art.180 C.pen. (Lovirea sau alte violente), infractiune la care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, conform alin.(5) din acelasi articol.
D-voastra beneficiati de situatia juridica in care lipseste plangerea prealabila a persoanei vatamate, fiind o cauza care inlatura raspunderea penala (art.131 C.pen.). Este o exceptie de la principiul oficialitatii procesului penal.
Plangerea prealabila este acea manifestare expresa de vointa a persoanei vatamate, exprimata in forma si conditiile prevazute de lege, de a carei existenta prealabila este conditionata inceperea si desfasurarea intregii activitati procesuale. Asadar ea are o dubla natura, este o conditie de pedepsibilitate, dar si o conditie de procedibilitate.
Trebuie sa intelegeti ca sub aspectul savarsirii acestei infractiuni, nu poate sa se puna in miscare actiunea penala, deoarece nu este indeplinita conditia existentei plangerii prealabile.
Ar fi o posibilitate prin care actiunea penala sa se puna in miscare din oficiu, in situatia in care partea vatamata ar fi depus deja la dosar certificat medico-legal care sa ateste ca au fost necesare cel mult 20 de zile ingrijiri medicale, conform alin.(5) din art.180 C.pen.. Ma indoiesc totusi ca s-au depus acte medico-legale la dosar, dat fiind faptul ca acestea necesita timp si nu mai era nici cazul deoarece ati ajuns la o intelegere.
In schimb se pot lua impotriva d-voastra masuri contraventionale (avertisment, amenda) pentru savarsirea unor contraventii, situatie care nu este conditionata de plangerea prealabila.
Succes!