avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cat de bine trebuie sa justifice angajatorul ca este ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cat de bine trebuie sa justifice angajatorul ca este nevoie sa faca disponibilizari?

Altfel spus, daca o companie pierde foarte mult bani, e un argument solid sa desfiinteze posturi?

Ce spun doctrinarii in privinta acestui lucru? Cat de grava trebuie sa fie situatia financiara a firmei?

Intreb pt ca firma in care lucrez lucreaza cu bugete de zeci sau sute de milioane de euro, In 2009 a avut 80% profit si crestere iar anul acesta a pierdut sa zice, niste bani. cu toate acestea, senzatia mea e ca pierderile nu sunt atat de mari incat sa justifice desfiintari de posturi.

Credeti ca are rost sa merg in instanta? Am auzit de la o prietena avocat stagiar (deci foarte tanara) ca firma trebuie sa fie capabila sa demonstreze ca fara desfiintarea postului meu, nu s-ar putea descurca cu cheltuielile. Asa este?
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 16:40, 2 Iulie 2010
Exista undeva vreo lamurire cu referire la ce inseamna ''dificultati economice'' pt o companie? Adica ce trebuie sa se intample pt ca o companie sa fie realmente in dificultati economice, astfel incat sa fie justificat sa faca desfiintari de posturi?

exista ion codul muncii cateva adnotari cu referire la termenul de dificultati economice, insa din pacate nu am acces la adnotari. Poate cineva sa puna aici aceste adnotari?
Ultima modificare: Joi, 1 Iulie 2010
curaj, utilizator
Angajatorul isi organizeaza cum doreste afacerea ca doar sunt banii lui, important este cand face o restructurare sa respecte procedura, angajatul sa nu aiba motiv sa conteste decizia de concediere adica a suferit intr-o perioada un tratament diferit fata de ceilalti colegi, iar angajatorul sa nu angajeze imediat sa astepte macar o luna.
Raspunsul dvs este de asteptat, e din prisma angajatorului. Ei bine, trebuie sa va contrazic si sa va sfatuiesc sa cititi codul muncii, ca doar sunteti specialist HR. articolul 65 punctul 2 zice asa: Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Intrebarea mea era ce inseamna cauza reala si serioasa. Lucrez intr-o firma care extrage petrol, aur, platina si diamante. Rezultatele financiare sunt incredibile. Ce cauza reala si serioasa poate avea sa creeze someri, cand statul roman duce o politica de combatere a somajului?

As aprecia sa-mi raspunda persoane abilitate, cu studii de specialitate.
Poate nu sunt chiar persoana care doriti sa va raspunda, dar incerc sa va ajut
- dificultati economice - ''cum e Romania azi"- normal ca nu trebuie sa se inteleaga dorinta angajatorului de a realiza un profit mare pe care el nu-l mai inregistreaza azi, dar pt a obtine un profit angajatorul incearca sa diminueze alte cheltuieli - ex: desfiinteaza 5 posturi si isi cumppara un utilaj care face ce faceau 5 muncitori,
- poate nu inregistreaza pierderi azi, dar vrea sa impiedice acest lucru pt viitor
- procesul de productie a crescut si atunci incearca sa diminueze pierderile facute cu acesta diminuind alte costuri

Cauza reala - este atunci cand desfiintarea postului se bazeaza pe exemplele de sus ( acestea nefiind singurele) adica pe imprejurari reale, obiective, care au determinat angajatorul sa decurga la reducerea cheltuielilor

Serioasa - cand desfiintarea postului nu disimuleaza realitatea ci se bazeaza pe studii concrete, planuri
Ultima modificare: Vineri, 2 Iulie 2010
titiana, utilizator
si unde sunt masurile active de combatere a somajului? in tot ceea ce ati spus mai sus? cineva vrea sa evite sa aiba scaderi in viitor, ok, da oameni afara, doar asa, pe baza unor speculatii privind viitorul?

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului marian73 marian73 Postul meu sa desfiintat avind contract pe perioada nedeterminata dinduma in preaviz si colegiilor mei cu perioada determinata sa le prelungeasca contractele ... (vezi toată discuția)
Justificare concediere art. 65/66 cm suciu_diana suciu_diana Buna seara, as dori sa va intreb daca la concediere individuala (desfiintarea postului) angajatorul nu ar avea obligatia sa prevada care sunt cauzele ... (vezi toată discuția)
Concedieri snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua! incepand cu 1 ianuarie am fost anuntata ca urmeaza sa disponibilizam cativa oameni pe motive economice. Astfel, vom fi nevoiti sa desfiintam ... (vezi toată discuția)