avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta medicala inscriere admitere contra cost?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta medicala inscriere admitere contra cost?

buna ziua ,
nu stiu daca am postat unde trebuie , dar urmatoarea nedumerire : fiica mea da admitere anul acesta , intamplator si la drept . drept pentru care are nevoie de o adeverinta medicala de la medicul de familie . am sunat pentru programare la med de fam si mi s-a spus ca se taxeaza cu 40 de ron .
este legal si corect ? asta e tariful ?
si daca se inscrie la mai multe facultati platesc cate 40 de ron pentru fiecare adeverinta ?
multumesc mult pentru eventuale lamuriri !
Cel mai recent răspuns: hopeless1 , utilizator 18:07, 9 Iulie 2010
Faceti copie legalizata.
elenas68 a scris:

Faceti copie legalizata.

dar legalizarea copiilor nu costa? cat ? oricum trebuiesc copii legalizate dupa aproape toate actele ! multumesc!
iata ce am descoperit tot pe net:

Taxa perceputa pentru adeverintele medicale nu este abuziva.

Conform normelor de aplicare ale contractului, Cap I, Pachet de servicii medicale de baza, litera D, doar urmatoarele acte medicale sunt gratuite in baza asigurarilor sociale de sanatate:

D. Activităţi de suport: Eliberare de acte medicale: certificat de concediu medical, certificat de deces, cu excepţia situaţiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, certificat medical pentru îngrijirea copilului bolnav, conform prevederilor legale; adeverinţe medicale pentru copii necesare înscrierii în colectivităţi; scutiri medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri; adeverinţe medicale solicitate de personalul sanitar pentru exercitarea profesiei precum şi de celălalt personal angajat în sistemul sanitar şi al asigurărilor sociale de sănătate.

Conform L95, Sectiunea 6, Art 237, lit g) si j): Servicii medicale care nu sunt suportate din Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate – contravaloarea acestora fiind suportata de asigurat, de unitatile care le solicita, de la bugetul de stat sau din alte surse, dupa caz, sunt:

(…) g) eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sănătate a asiguratilor; (…)

j) asistenta medicala la cerere;

Prin urmare, adeverintele medicale solicitate de diverse institutii, certificate prenuptiale si orice alt act care nu este cuprins in Cap I, lit D din Normele de aplicare ale contractului sunt taxabile, in mod legal. Pentru aceste servicii medicul de familie elibereaza chitanta. In cazul in care nu primiti chitanta puteti reclama acest lucru.

ps. dupa cate am vazut si la medicul meu de familie intr-adevar taxeaza adeverintele dar cu 20ron...insa nu mai stiu acum...poate odata cu schimbarea TVA-ului...reducerile salariale..etc. s-a mai adaugat la acea suma...dar..asa e in Romania noastra scumpa si draga!
eu va doresc multa sanatate ca bani sa ne facem bine oricum nu avem...poate ne salveaza "teledon"...:P
sigur costa si acestea, dar alternativa este de 5 ron+tva/pagina fata de 40ron/adeverinta!
Eu v-am oferit o solutie. Daca nu e cea la care va asteptati, "nu trageti in mesager"!
Ii doresc succes fiicei dvs!
multumesc pentru temeiul legal ! noi ajungem mai rar la medic si acest aspect l-am neglijat !
@elenas68
nu a fost intentia mea sa va supar ! eram doar contrariata , nu vedeam solutia salvatoare , cu copiile legalizate si nu cunosteam nici tarifele pentru aceste servicii ! oricum , va multumesc din suflet !
revin cu o precizare : pentru drept pe adeverinta trebuie sa scrie " apt pentru facultatea de drept " . nu pot duce copie legalizata dupa acea adeverinta si la ase !
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
vidiva, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbare medic familie SGRU2013 SGRU2013 Va rog frumos sa imi comunicati care sunt demersurile in vigoare pt schimbarea medicului de familie. Multumesc! (vezi toată discuția)
Adeverinta de la medicul de familie stanciu mariana stanciu mariana Fica mea a avut nevoie de o adeverinta de sanatate de la medicul de familie pentru dosarul de somaj.Acesta a cerut 30 ron pentru a elibera acest document. ... (vezi toată discuția)
Adeverinta medicala andrew11 andrew11 Buna ziua De unde se poate obtine adeverinta medicala necesara pentru depunerea dosarului la ANOFM (somaj neindemnizat) si care ar fi costul aproximativ al ... (vezi toată discuția)