avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Societate comerciala activa sau inchisa?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Societate comerciala activa sau inchisa?

Buna...
Detin o societate comerciala din 1995,in anul 1998 a-m depus o cerere la finante ptr. inchidere temporara,ulterior a aparut problema cu marirea capitalului social la 2.000 lei la Reg.Comertului,pe care nu a-m facut-o,deoarece societatea nu functiona si nu avea rentabilitate sa o redeschid.Pina in ziua de azi,nu a-m redeschis activitatea firmei,deoarece dupa cele vazute in media la data respectiva,societatile respective care nu au marit capitalul social au fost radiate.Poate,ma puteti ajuta,sa pricep,daca societatea fiind radiata a fost inchisa definitiv si la finante sau ce trebuie sa fac sa o inchid,avind in vedere ca nu a mai functionat din 1998.
Va multumes.....
Cel mai recent răspuns: Gabriel Iliescu , Consilier juridic 19:17, 11 Iulie 2010
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va interesati la ORC daca firma este sau nu radiata (din cele prezentate de dvs. nu rezulta foarte clar acest lucru).

Mare grija !
Chiar daca ati suspendat activitetea, aceasta suspendare expira in termen de 3 ani, iar chiar daca firma este suspendata obligatiile declarative exista, mai ales daca n'ati solicitat regimul derogatoriu de la obligatia depunerii declaratiilor 100,300, etc.
Nedepunerea timp de 6 luni a declaratiilor firscale se considera inactivitate fiscala, adica firma dvs. va fi declarata inactiva fiscal fapt care are ca si consecinte inscrierea in cazierul fiscal al firmei si al administratorilor a acestei fapte (= inactivitatea fiscala) .Consecintele inactivitatii fiscale sunt: interzicerea administrarii unor noi firme, etc.)
NOTA:
La Oficiul Registrului Comertului (ORC) veti obtine informatiile necesare cum ar fi:
- stare firma ( functiune, dizolvare, lichidare, radiere);
- situatie inactivitate fiscala ( daca firma sau adminitratorii ei au cazier fiscal pentru inactivitate fiscala).
... si asa cum spunea un coleg de forum, adresati-va unui avocat pentru a va sfatui ce sa faceti , iar in final va trebui sa cereti sfatul unui consultant fiscal pentru a va sfatui cum sa faceti !
Stimate domn,

Societatile comerciale care nu si-au marit capitalul social conform legii sunt radiate de drept de catre Registrul Comertului. Avand in vedere numarul de ani, societatea dv. cel mai probabil a fost radiata din Registrul Comertului.

Starea societatii se poate verifica gratuit la: [ link extern ] /,
dand click pe ACCES GRATUIT si intrand cu id: guest, parola: guest.
Aplicarea dispozitiilor art. 237 alin. (8) - (9) din Legea nr. 31 / 1990

Legea 31/1990
Art. 237. - (1) La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;
b) societatea nu a depus, în cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situaţiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comerţului;
c) societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau reşedinţa cunoscută;
d) societatea nu şi-a completat capitalul social, în condiţiile legii.
(2) Dispoziţiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile în cazul în care societatea a fost în inactivitate temporară, anunţată organelor fiscale şi înscrisă în registrul comerţului. Durata inactivităţii nu poate depăşi 3 ani.
(3) Hotărârea tribunalului prin care s-a pronunţat dizolvarea se înregistrează în registrul comerţului, se comunică direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putând să se îndrepte împotriva societăţii.
(4) În cazul mai multor hotărâri judecătoreşti de dizolvare, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în forma unui tabel cuprinzând: codul unic de înregistrare, denumirea, forma juridică şi sediul societăţii dizolvate, instanţa care a dispus dizolvarea, numărul dosarului, numărul şi data hotărârii de dizolvare. În aceste cazuri, tarifele de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.
(5) Orice persoană interesată poate face recurs împotriva hotărârii de dizolvare, în termen de 30 de zile de la efectuarea publicităţii, în condiţiile alin. (3) şi alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comerţului în care este înregistrată societatea a cărei dizolvare a fost pronunţată.
(6) La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.
(7) Dacă în termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu se procedează la numirea lichidatorului, judecătorul delegat, la cererea oricărei persoane interesate, numeşte un lichidator de pe Lista practicienilor în reorganizare şi lichidare, remunerarea acestuia urmând a fi făcută din averea persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(71) Hotărârile judecătoreşti pronunţate în condiţiile alin. (7) se comunică lichidatorului numit, se publică pe pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi se afişează la sediul oficiului registrului comerţului în care este înmatriculată societatea comercială dizolvată.
(8) Dacă judecătorul delegat nu a fost sesizat, în condiţiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (7), persoana juridică se radiază din oficiu din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu citarea părţilor, conform dreptului comun.
(9) Încheierea de radiere se înregistrează în registrul comerţului, se comunică persoanei juridice la sediul social, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe cale electronică, şi se afişează pe pagina de Internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi la sediul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, în raza căruia societatea îşi are înregistrat sediul.
(10) Bunurile rămase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comerţului, în condiţiile alin. (8) şi (9), revin acţionarilor.

Informatii privind societatile comerciale
pentru care exista o hotarare judecatoreasca de radiere
in conditiile Legii nr. 31 / 1990 - art. 237 (8) [ link extern ]
Informatii privind societatile comerciale pentru care exista o hotarare a tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea pentru neindeplinirea obligatiei de majorare a capitalului social la limita legala [ link extern ]
Cu stima,

Luisa Mitroi

Business Legal Consultant
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Foarte multumesc ptr. ajutor.La "starea societatii"din link-ul de mai sus a-m gasit asta:
- dizolvare de drept nemajorare capital cf.L314
- Bilantul anual nedepus la Registrul Comertului pe anul 2004
- certificat de inmatriculare nepreschimbat in termenul legal
- Bilantul anual nedepus la Registrul Comertului pe anul 2005
- bilantul anual nedepus la registrul comertului pe anul 2008
- Bilanţul anual nedepus la registrul comerţului pe anul 2006
- Bilantul anual nedepus la registrul comertului pe anul 2007
Poate imi spuneti ce e de facut in acest caz.Multumesc....
nu scrie RADIATA cu rosu imediat langa denumirea societatii? pe acel link dat de colega de mai sus?
nu

Alte discuții în legătură

Lichidare, insolventa....cesiune parti sociale Duddi Duddi Buna ziua In anul 2005 am infiintat o societate comerciala, SRL din care fac parte 2 asociati, ambii administratori. Eu m\'am restrat din societate pentru ca ... (vezi toată discuția)
Un raspuns pentru o firma in dizolvare marusica_2006 marusica_2006 am o firma din 2006 ,dar anul 2010 nu am avut o activitate clara si am fost pe pierdere si acum am ceva datorii,din aceasta cauza nu am depus nici o ... (vezi toată discuția)
Dizolvare societate comerciala casanova casanova Poate fi dizolvata o societate comerciala prin hotarare judecatoreasca fara a mai parcurge pasii prin Registrul comertului ? (vezi toată discuția)