In anul 2009 unul dintre vecini a cerut acordul propietarilor de pe scara blocului pentru a se racorda la gaz. Persoana in cauza sta la etajul 4 / 4 in scara unui bloc cu 20 de apartamente. La intrebarea mea si a altor vecini cum ar urma sa platim si noi racordul pe viitor (cand vom da de bani) dansul a raspuns ca nu va fi nici o problema...se va calcula per apartament. Pana aici totul bun si frumos
Insa in urma cu o saptamana o alta vecina de la etajul 3 sosind in tara dupa mai multi ani a dorit sa se branseze si ea la gaze. Vecinul a cerut jumatate din suma investita (38 de milioane investitia per total) motivand ca altfel nu o va lasa sa se branseze la "teava lui".
Desii vecina a achitat acesti bani din frica de a nu primii aprobare, eu, urmand ca in septembrie (sper) sa ma brasez si eu la gaze am inceput sa alerg pe la asociatie si la GAZ Tulcea cu intrebari privind aceste aspecte.
De la Sucursala tulceana de gaz am primit raspunsul ca vecinul in cauza nu este propietarul de drept pe aceasta coloana de gaz ci din contra Asociatia...pe numele careia a fost intocmit contractul. Iar vecinul care a investit va trebui sa isi recupere banii de la ceilalti propietari de apartamente in functie de momentul ales de fiecare pentru bransare dar ...DAR... numai o suma reprezentand o cota parte egala per apartament desi a facut la data respectiva singur investitia. In acest caz revenind 190 de Ron per apartament. Pe langa acest aspect a mai fost instiintat ca nu am nevoie de semnatura vecinului ci din contra..de semnatura asociatiei care imi va elibera o adeverinta precum ca am platit cota parte catre acel vecin. Din raspunsurile celor de gaz am inteles (desii mai voalat date) ca nu vecinul ar fi miezul problemei ci asociatia..insa din frica sau din comoditate aceasta, asociatia, nu prea vrea sa se implice si arunca pisica in curtea vecinului..."discutati cu el"
Am primit sfatul ca sa ma duc la asociatie cu suma de 190 de ron pe care sa o inmanez presedintelui de asociatie ca apoi sa imi elibereze chitanta si adeverinta de plata a contributiei , iar aceasta sa ii dea banii vecinului
Imi poate da cineva un raspuns clar care este calea legala sau care ar fi rezolvarea acestei probleme?
Tinand cont de faptul ca vecinul ameninta pe toata lumea ca daca nu contribuie cu sumele stabilite de el...nu semneaza pentru acord.
Trebuie sa mentionez ca vecinul a inventat o "schema" de plata foarte ciudata prin care dansul dupa 5 noi bransati isi va recupera investitia ba va iesi si in castig, respectiv ...cand mai vine al treilea se imparte la trei investia si imi da o treime mie si o treime celui de-al doilea, ...cand vine al patrulea se imparte la 4 si se da la fiecare ceilalti trei "investitori" cate o patrime....cand vine al cincilea....al saselea...tot asa...sa se imparta la numarul de bransati si sa primeasca o parte. Pai in acest caz dansul isi va scoate investitia ba mai mult va mai castiga si inca 40 - 50 de milioane in plus.
Eu am considerat ca voi lua 190 de ron o voi imparti in doua si voi inmana fiecaruia dintre cei doi bransati cate 95 de ron...insa se pare ca nu sunt "unii" de acord.
Ce pot face ca sa ma pot bransa ? Ma puteti indruma?:(
Nu cred ca Asociatia este proprietara tevii resective. Asta inseamna ca Asociatia a platit instalarea tevii respective, iar costurile acesteia a fost repartizat tuturor proprietarilor, deci... nu ati mai avea ce sa platiti acum.
Cand acel proprietar si-a instalat centrala el a cerut acordul Asociatiei pentru amplasarea tevii pe proprietatea comuna.
Daca proprietarul respectiv solicita acele sume asa cum spuneti... nu va face profit deloc. Daca el a platit 5000 lei pentru teava, iar vecinul care s-a bransat a dat 2500, atunci el si-a recuperat jumatate din investitie, iar numarul proprietarilor acelei tevi a crescut la 2. Cand va veni al treilea va "cumpara" si el dreptul de proprietate pentru teava respectiva si tot asa.
Dumneavoastra ar trebui sa platiti 190 de lei doar daca in acel moment s-ar "intepa" la teava respectiva toti ceilalti proprietari.
Cum nu se intampla asta, platiti si cota lor, urmand ca atunci cand un nou venit se va bransa sa va plateasca si dumneavoastra cota parte.
Pai da ..dar contractul a fost incheiat si semnat cu titular asociatia nu respectivul vecin!!! Si scuze am gresit era vorba de 38 de milioane nu 48. Iar chestia ca fiecare care intra in schema este propietar nou in comun am inteles-o...insa de ce nu a specificat atunci cand ne-a rugat sa ii semnam acest aspect...el nu ca vom plati max 2 milioane asa ne-a garantat (bine si eu acum..verbal normal):( puteam pur si simplu sa il refuz si sa nu ii dau acordul nu?
Si sincer am efectuat calcule acum si la apartamentul nr 11 care intra in schema lui de plata individul si-a scos banii!!!
Iar raspunsul cu cine este si cine nu propietar de drept pe teava (desii si eu m-am gandit ca normal dansul ar fi propietar ca a platit investitia) a venit de la SC Gaz Tulcea..ca nu domne asociatia va plati in timp prin recuperari de la vecini suma respectiva vecinului:(
Sincer birocratia din romania e imensa si te baga in ceata!!!
Mai are cineva vre-o idee va rog?
Asociatia este titularul pentru furnizarea gazului.
La bloc, bransamentul de gaze are doua coloane:
- una deserveste proprietarii la comun,
- cealalta coloana proprietarii cu centrale.
Asociatia este titularul de contract pentru furnizarea gazelor la comun, in timp ce detinatorii de centrale au contracte individuale. Dacaasociatia nu plateste gazele, dupa 46 de zile SC Gaz Tulcea vine si opreste gazele pe coloana care alimenteaza consumatorii la comun.
In cazul in care calculele dvs. indica faptul ca respectivul proprietar face profit, il puteti actiona in justitie.
In acordul dat de asociatie, proprietarul tevii si-a luat angajamentul ca nu va interzice accesul celorlalti la teava.
Sunteti sigur de acest angajament stipulat in acordul respectiv? Mi-ati dat o idee buna sa ma duc peste cele doua "doamne" comode de la asociatie sa le intreb despr acest lucru.
Intr-adevar am mai primit sfatul de a-l actiona in judecata...pentru schema impusa locatarilor...insa sincer pe "praful' asta...cam greu...
Puteti va rog un pic detalia cele specificate, respectiv..propietarii la comun si cei cu centrala?
Daca teava urca pana la mine la etajul 4 unde este bransat si ultimul apartament inainte de mine...e a respectivul teava? pentru ca mie mi s-a explicat de la gaz ca acea teava care urca pe scara blocului este comuna....:(:(
@Nicolaaev Ciprian
Ia puneti-va Dv. in locul vecinului cu teava de gaz. Dati 38 de milioane si apoi asteptati pana la calendele grecesti sa va recuperati cheltuiala!!! V-ar conveni? In mod sigur, nu.
Calculul lui este corect si are in vedere ca investitia sa si-o recupereze mai repede si de aceea face impartiri succesive. El nu va iesi in castig pentru ca la fiecare noua bransare suma care revine pe cate un coproprietar este din ce in ce mai mai mica si impartita intre proprietari din ce in ce mai multi, pana cand la conectarea ultimului dintre locatari acela va plati suma de 190 care va fi impartita intre ceilalti deja bransati, astfel ajungandu-se la final ca fiecare proprietar sa fi achitat aceasta suma finala rezultata din investitia initiala din care scadea la fiecare conectare a altui vecin contributia care ii revenea prin impartire.
Este corect cum a procedat cu calculul vecinul Dv.
Probleme cu un vecin
adelinel
Buna seara. Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea problema: Locuiesc intr-un bloc cu doua scari(cu cate 4 apartamente pe scara), acum 4 ... (vezi toată discuția)