In primul rand intervine medicul de medicina a muncii care are contract cu societatea. Daca acesta va considera ca sunt necesare si alte investigatii de specialitate le va solicita.
Banuiesc ca doriti sa-l concediati. Daca, printr-un examen medical, (medic de medicina a muncii si/sau medic de specialitate), angajatul face dovada ca nu-si poate indeplini sarcinile de serviciu (fara vina sa), nu puteti proceda la concedierea acestuia (din vina sa), inainte de a-i oferi alt loc de munca.
Concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
............
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
Ne mai gandim putin;se pare ca nu medicul de unitate este organul competent in acest caz de a emite decizia acesta facand doar constatari si recomandari iar decizia o poate emite o comisie.
Activitatea de expertiză medicală a capacităţii de muncă se realizează, cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii şi confidenţialităţii, de către medicul specializat în expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.
Activitatea de expertiză medicală a capacităţii de muncă se desfăşoară în cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, denumit în continuare INEMRCM, şi în cadrul serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, prin cabinetele teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii, acestea fiind singurele unităţi de profil în care se efectuează evaluarea capacităţii de muncă, stabilirea incapacităţii adaptative şi, după caz, încadrarea într-un grad de invaliditate.