avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA-Acivitate dependenta
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA-Acivitate dependenta

In baza OUG nr.58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata dependenta.
Activitatea dependenta= orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.
Intrebare: In cazul reconsiderarii unei activitatii desfasurata de PFA aflat in relatie contractuala cu o firma/institutie bugetara, ce se intampla? Mai e posibila in acest caz, activitatea PFA cu respectivele firme/institutii? In ce conditii?
Cel mai recent răspuns: rcujba , utilizator 12:31, 2 August 2010
Este posibila desfasurarea oricarei activitati independente din care rezulta venituri:
- comerciale (autorizate conf OUG 44/2008);
- din profesii libere (autorizate in baza unor legi speciale ale profesiilor, avocat, notar, auditor, etc);
- din drepturi de proprietate intelectuala ( Legea 8/1996),

prin relatii contractuale cu orice entitate (privata, publica, etc) cu conditia, ca in desfasurarea relatiei contractuale, sa nu fie indeplinite cel putin unul din cele 6 criterii definite de OUG 58/2010 care ar putea fi baza reconsiderarii activitatii din independenta in dependenta.
Nu mai repet aceste criteri, pentru ca au ajuns sa concureze in celebritate pe Dan Diaconescu, cel care ne va scapa de calvar si va face:
- un Cod fiscal pe o jumatate de pagina;
- si in plus ne va mai da si la fiecare cate 20.000 euro.
Multumesc mult!
Totusi, inj cazul reconsiderarii activitatii ca dependenta, mai pot lucra ca si PFA? Care va fi modalitatea de plata a contributiilor si a imopzitului?
Puteti lucra ca si PFA fara nici o restrictie.
Totul este ca relatia in care sunteti cu platitorul de venit (cel cu care aveti contractul de prestari servicii, entitate privata sau publica) sa nu fie de natura dependenta.

Chiar daca dpv juridic sunteti independent, s-ar putea ca dpv economic activitatea sa fie considerata ca si dependenta in temeiul OUG 58/2010, art.7, pct.2.1. pe principiul prevalentei economicului asupra juridicului (= prin indeplinirea a cel putin unuia din cele 6 criterii referitoare la reincadrarea activitatii dvs. din independenta in dependenta).
Multumesc inca odata!
Imi pare rau ca insist, dar poate gasesc o solutie, altfel......: Sunt PFA in relatie dependenta fata de platitorul de venit. Nu pot fi angajat deorece posturile sunt blocate. Mai pot colabora cu institutia ca si PFA (adica fara contract individual de munca, institutia urmand sa-si plateasca contributiile si impozitul pentru mine, iar eu, cele care-mi revin, conform regulilor de determinare a imopzitului pentru veniturile realizate in afara functie de baza)?
Am citit in ev. zilei urmatoarele (Contribuţii sociale la activităţile dependente)-din 02.08.2010:
"În general, dacă un PFA se dovedeşte că desfăşura o activitate dependentă faţă de o societate, atunci aceste venituri pe care PFA-ul le încasează în condiţii de dependenţă de respectiva societate sunt reconsiderate ca fiind de natură salarială. Înseamnă că respectiva societate va trebui să plătească contribuţiile salariale şi impozitul pe salariu pentru venitul plătit respectivului salariat, ca şi cum ar fi fost angajatorul său (fără a exista neapărat un contract de angajare între PFA şi societate), urmând ca PFA-ul să-şi achite contribuţiile individuale: contribuţia la asigurările de sănătate, la asigurările sociale (pensie) şi şomaj."

Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norme aplicare oug 58/2010 pentru profesii libere cpatenta cpatenta Au cam trecut cele 30 zile de la publicarea in MO a OUG 58. Stiti cumva daca au aparut ceva norme metodologice de aplicare legate de activitatile ... (vezi toată discuția)
Asociat unic care are si calitate de salariat srl cu obiect activitate 7022-consultanta pt afaceri viorel_georgescu53 viorel_georgescu53 in situatia in care asociatul unic este si salariat (la aceeasi soc.)si soc are ca ob de activitate consultanta intra sub \"incidenta\"noilor norme pt ... (vezi toată discuția)
Activitate dependenta / independenta - noi criterii Popu Popu „2.1. Orice activitate independentă desfăşurată în baza unui contract/raport juridic poate fi reconsiderată de către autorităţile fiscale ca ... (vezi toată discuția)