avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Asociat unic care are si calitate de salariat srl cu ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Asociat unic care are si calitate de salariat srl cu obiect activitate 7022-consultanta pt afaceri

in situatia in care asociatul unic este si salariat (la aceeasi soc.)si soc are ca ob de activitate consultanta intra sub "incidenta"noilor norme pt activitati independente??Acord cosultanta pe baza unui contract ,facturez lunar,inregistrez la venituri din prestari servicii,..se poate considera activitatea mea ca "drepturi de autor"???Multumesc pt atentie.#-o
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:40, 12 August 2010
nu; deja platiti impozit pe profitul societatii
RASPUNS:
Da !

BAZA LEGALA:
Daca citim cu atentie art.7, pct.2.1. (OUG 58/2010 si HG 791/2010) , constatam ca formularea este:
CF: " Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta..."
NORMA: "O activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor de la art.7..., in cazul in care raportul juridic in baza careia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia."

In concluzie: formularea "orice activitate" include atat activitatile independente (PFA...) cat si activitatile persoanelor juridice (SRL, inclusiv ale firmei dvs.), mai ales daca:

- venitul pe firma dvs. este repeptitiv, lunar;
- nu aveti decat un singur client;
- nu aveti baza materiala;
- salariatul firmei ( adica dvs.) contribuie la contractul de consultanta cu clientul numai cu aportul fizic sau intelectual;
- orice alte elemente...

CONCLUZIE:
Eu consider ca activitatea dvs. ca SRL (persoana juridica) in care sunteti asociat unic si salariat ( probabil ca salariu este cel minim pe economie) este o activitate dependenta, indiferent daca platiti sau nu impozit pe profit, mai ales ca pana acum ati platit impozit pe venit pentru ca erati micro (probabil) !

NOTA:
Dreptul de autor nu are nimic de aface cu consultanta, dreptul de autor este reglementat de L8/1996 si se refera la creatiile artistice, intelectuale, etc.Prin urmare nu aici este problema reconsiderarii veniturilor firmei dvs. , problema este la spectele devoalate de mine mai sus.
PRECIZARE:
Raspnsul DA, nu se refera la intrarea activitati dvs. in sfera DREPTURILOR DE AUTOR.
Raspunsul DA se refera la intrarea activitatii SRL-ului dvs. in sfera reconsiderarii venitului obtinut de acest SRL ca si venit de natura dependenta al dvs. ca reprezentat al SRL-ului in raport cu firma cu care aveti contractul de consultanta.
pct 2 al art 7 :
2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;

Initiatorul precizeaza ca este vorba de un srl. Definitia de mai sus se refera la persoana fizica si la reconsiderarea activitatii persoanei fizice .
Parerea mea este ca atat timp cat un srl are contract cu orice entitate si obtine venituri impozitate cf titlului II nu ii este aplicabil pct 2.1 din og 58.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mesaj catre consultanti ! taticutzul taticutzul Sunt administrator la un srl -consultanta in afaceri si management si am un contract de intermediere vanzari platit cu comision din vanzari negociat lunar in ... (vezi toată discuția)
Pfa-acivitate dependenta rcujba rcujba In baza OUG nr.58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata dependenta. Activitatea dependenta= orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o ... (vezi toată discuția)
Activitate dependenta sau independenta ? roxanne^^ roxanne^^ ma poate lamuri si pe mine cineva care este exact diferenta intre o activitate dependenta siuna independenta, in cazul intreprinderii individuale ? in ... (vezi toată discuția)