avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventia civila-obligatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventia civila-obligatii

Conventie civila incheiata cu o persoana fizica. Obligatii societate comerciala

Justinian Cucu

Intrebare: In cazul unei conventii civile incheiata cu o persoana fizica pentru prestarea unui serviciu de formare, care sunt obligatiile societatii? Dar in cazul unui contract cu o PFA?

De la 01 iulie 2010 aceste activitati se considera dependente si se retin si contributiile salariale?

Raspuns: Codul fiscal distinge intre doua metodologii de calcul a impozitului pe venitul realizat ca urmare a conventiilor civile, cu implicatii aspra obligatiilor care incumba atat persoanei fizice cat si platitorului. Diferentierea intre aplicarea unuia dintre cele doua tratamente fiscale este data de optiunea persoanei fizice mentionata in contractul incheiat.

1. incadrarea veniturilor realizate de persoane fizice ca urmare conventiilor/contractelor civile incheiate, in conditiile art. 942 si urmatoarele din Codul civil, in vederea impozitarii, in categoria veniturilor din activitati independente potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, implica pentru platitorii de astfel de venituri obligatia sa retina si vireze impotul pe venit in cota de 10% aplicata la venitul brut. Acest impozit este considerata o plata anticipata in contul impozitului pe venit anual datorat de persoana fizica.

In temeiul art. 93 din Codul fiscal, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor pe veniturile prevazute la art. 52 din Codul fiscal au obligatia sa depuna o declaratie informativa (Declaratia 205) privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat.

2. incadrarea veniturilor realizate de persoane fizice din activitati desfasurate ca urmare conventiilor/contractelor civile incheiate, in conditiile art. 942 si urmatoarele din Codul civil, in categoria veniturilor „Venituri din alte surse”, potrivit art. 78 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, implica pentru platitorul venitului (societatea) obligatia de a retine impozitul pe venit in cota de 16% aplicata la venitul brut.

Acest impozit este un impozit final pentru persoana fizica. Optiunea de impunere cu 16% trebuie exercitata in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

In temeiul art. 93 din Codul fiscal, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor pe veniturile prevazute la art. 78 din Codul fiscal au obligatia sa depuna o declaratie informativa (Declaratia 205) privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.

Impozitul retinut la sursa de platitorul de venit in ambele situatii, potrivit art. 52 si respectiv potrivit art. 79 din Codul fiscal, trebuie declarat de catre acesta prin completarea si depunerea Declaratiei 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat.

Impozitul pe venit datorat de persoanele fizice care desfasoara activitati independente si sunt autorizate potrivit OUG 44/2008 se plateste in cursul anului de catre persoana fizica prin efectuarea de plati anticipate cu titlu de impozit urmare a depunerii declaratiei privind veniturile si cheltuielile estimate sau pe baza veniturilor din anul precedent. Impozitul pe venitul net anual impozabil datorat este declarat de persoana fizica prin completarea declaratiei de impunere 200, avand totodata si obligatia de plata a diferentelor de impozit anual datorat.

Reconsiderarea drept venituri dependente a veniturilor realizate de persoane fizice din activitati desfasurate ca urmare conventiilor/contractelor civile incheiate, in conditiile Codului civil sau a veniturilor din activitati independente de PFA se poate realiza doar in urma unei actiuni de inspectie fiscala si numai daca cel putin unul din criteriile mentionate la art. 7 alin. (1) pct. 2.1. este indeplinit.

Independent de riscul reconsiderarii veniturilor, platitorul este supus, potrivit art. III alin. (4) din OUG 58/2010, obligatiei declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate si de asigurari de somaj, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

In legatura cu aceasta obligatie, in opinia noastra sunt necesare atat clarificari in ceea ce priveste modul de aplicare la nivelul platitorului, cat si modificari in procedura completarii si depunerii declaratiilor de asigurare reglementata de Legea 19/2000, Legea 95/2006 si de Legea 76/2002, cu atat mai mult cu cat pana in prezent, potrivit acestor acte normative in vigoare, platitorul de venit nu are obligatii privind plata contributiilor individuale.

Situatia este cu atat mai neclara, in contextul nemodificarii legilor speciale de asigurari sociale, si al publicarii proiectului normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010. Potrivit acestuia din urma, se transfera obligatia declararii si platii contributiilor in sarcina persoanei fizice si nu a platitorului de venit astfel cum dispune ordonanta de urgenta intrata in vigoare la 1 iulie 2010.

sursa RS

Alte discuții în legătură

Conventii civile siberd siberd Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se ... (vezi toată discuția)
Forma legala de colaborare cu muncitori constructie casa lorelena lorelena Buna ziua tuturor, Vom incepe in foarte scurt timp construirea casutei mult visate. Ne puteti sfatui care ar fi cea mai putin costisitoare forma de ... (vezi toată discuția)
Obligatii impozite si declaratii pt conventii civile smart accounting business srl smart accounting business srl care sunt obligatiile fiscale si cele declarative in cazul conventiilor civile? o persoana fizica in cazul optiunii retinerii 16% de catre platitorul de venit ... (vezi toată discuția)