avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Curtea de justitie Luxemburg
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Curtea de justitie Luxemburg

In ce conditii o pers juridica se poate adresa unor foruri europene ?
In sensul acesta, exista competenta din partea tribunalului de la Luxemburg?
Ma poate ajuta cineva cu niste detalii concrete referitoare la procedura?(altele decit cele luate cu "copy-paste" de pe site-ul oficial)
multumesc!
Cel mai recent răspuns: clientY , utilizator 23:19, 15 August 2010
Spre exemplu,actiunea in anulare prevazuta in art.263 din TFUE (Tratatul de la Lisabona):

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene controlează legalitatea actelor legislative, a actelor Consiliului, ale Comisiei şi ale Băncii Centrale Europene, altele decât recomandările şi avizele, şi a actelor Parlamentului European și ale Consiliului European menite să producă efecte juridice faţă de terţi. Aceasta controlează, de asemenea, legalitatea actelor organelor, oficiilor sau agenţiilor Uniunii destinate să producă efecte juridice faţă de terţi.

În acest scop, Curtea are competenţa să se pronunţe cu privire la acţiunile formulate de un stat membru, de Parlamentul European, de Consiliu sau de Comisie, pentru motive de necompetenţă, de încălcare a unor norme fundamentale de procedură, de încălcare a tratatelor sau a oricărei norme de drept privind aplicarea acestuia ori de abuz de putere.

În aceleaşi condiţii, Curtea are competenţa să se pronunţe cu privire la acţiunile formulate de Curtea de Conturi, de Banca Centrală Europeană și de Comitetul Regiunilor, care urmăresc salvgardarea prerogativelor acestora.

Orice persoană fizică sau juridică poate formula, în condiţiile prevăzute la primul şi al doilea paragraf, o acţiune împotriva actelor al căror destinatar este sau care o privesc direct şi individual, precum şi împotriva actelor normative care o privesc direct şi care nu presupun măsuri de executare.

Actele de constituire a organelor, oficiilor şi agenţiilor Uniunii pot să prevadă condiţii şi proceduri speciale privind acţiunile formulate de persoanele fizice sau juridice împotriva actelor acestor organe, oficii sau agenţii care sunt destinate să producă efecte juridice faţă de ele.


Acţiunile prevăzute de prezentul articol trebuie formulate în termen de două luni, după caz, de la publicarea actului, de la notificarea acestuia reclamantului sau, în lipsă, de la data la care reclamantul a luat cunoştinţă de actul respectiv.

Tribunalul de Prima Instanta nu este acelasi lucru cu CJUE,desi ambele se afla in Luxemburg.

Dati-ne,daca se poate,mai multe detalii in legatura cu speta/problema.;)
Tin sa va multumesc pt raspuns, sincer, de o luna scriu aceasta probelma, dar poate nu la sectiunea potrivita.

Speta este cit se poate de simpla, comuna , etc intilnita in cazul abuzurilor din tara asta: decizie de impunere ANAF impotriva unei pers juridice.
Toata justificarea dinsilor sta in interpretarea abuziva , neintemeiata in drept, sau vadit tendentioasa a codului fiscal.

Ma intereseaza termenul de la care poate decurge instiintartea acestor foruri, cine anume are competenta in aceasta cauza, si concret procedura de sesizare.
Curtea pronunţă sentinţe în cazurile care îi sunt înaintate spre soluţionare. Cele cinci tipuri de cazuri întâlnite frecvent sunt:
- acţiuni pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare;
- acţiuni intentate pentru neîndeplinirea obligaţiilor;
- acţiuni în anulare;
- acţiuni în constatarea abţinerii de a acţiona;
- acţiuni în despăgubiri.

Cazurile sunt prezentate la registratură şi pentru fiecare caz este numit un anumit judecător şi un avocat general.

Procedura care urmează are loc în două etape: în scris şi apoi sub formă verbală.

În prima etapă, toate părţile implicate prezintă declaraţii scrise şi judecătorul numit pentru cazul respectiv întocmeşte un raport unde rezumă aceste declaraţii şi temeiul legal al cazului.

Urmează etapa a doua – audierea publică. În funcţie de importanţa şi complexitatea cazului, audierea poate avea loc în faţa unui complet alcătuit din trei, cinci sau 13 judecători sau înaintea Curţii reunite. La audiere, avocaţii părţilor îşi prezintă cazul în faţa judecătorilor şi a avocatului general, care le pot adresa întrebări. Avocatul general îşi susţine punctul de vedere, după care judecătorii deliberează şi pronunţă sentinţa. Aceasta nu urmează neapărat punctul de vedere al avocatului general.
OK; referitor la termenul pt a inainta o actiune in anulare apoi in despagubire (inteleg ca asta ar trebui in cazul de fata) imi puteti spune ceva? De cind decurge acesta?
Si inca ceva : uitindu-ma pe site-ul oficial la procedura inteleg ca trebuie aleasa pt comunicare o adresa in Luxemburg; este adevarat?
Si inca ceva: trebuie ales un avocat? sau un agent? Ce este acela agent?
multumesc!
Prima fază a procedurii începe printr-o sesizare a Curţii de către un stat membru, un resortisant al unui stat membru (persoană fizică sau persoană juridică), de către o instituţie sau un organ al Comunităţilor sau, mai rar, de către o instanţă naţională cu o plângere care se depune la grefier.

Plângerea este obligatorie. Termenele variază funcţie de obiectul cauzei, de la o lună la cinci ani şi care sunt prevăzute expres în textul Tratatelor.

Alte discuții în legătură

Cerere de sesizare a curtii de justitie a uniunii europene saandyf saandyf As dori sa stiu daca intr-un proces pe rol,dupa termenul in care s-au propus si incuviintat probe, daca mai poate fi primita o cerere cu intrebari preiminare ... (vezi toată discuția)
Cjue, carta drepturilor fundamentale a ue si cedo Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimati colegi, Un cetătean român (si deci european) poate conform prevederilor Tratatului de la Lisabona sa se adreseze Curtii de Justitie a Uniunii ... (vezi toată discuția)
Curtea de justitie a ununii europene clientY clientY Ma poate ajuta cineva daca as dori deschiderea unui proces pers juridica la institutia sus mentionata? Eventual orice amanunte referitoare ar fi bine ... (vezi toată discuția)