Se dau urmatoarele texte din legea 76/2002 text actualizat pina la data de 01.01.2006 . Sper ca nu sunt si alte modificari de atunci
Art. 80. - (1) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut de tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
(2) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute la alin. (1) pe o perioada de 18 luni.
(3) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2) angajatorii care au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, pentru absolventii din aceasta categorie.
.....
Art. 83. - (1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
(2) Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin. (1), sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu,
....
Art. 841. - (1) Angajatorii care, dupa indeplinirea obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1), mentin raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii incadrati in conditiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane si virate, conform legii.
(2) Ajutorul financiar prevazut la alin. (1) poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1).
Si acuma problemele :
1. Legat de articolul 80 (1) lit c :
Din lege s-ar deduce ca angajatorul primeste 1.5 salarii minim brute pe tara/luna indiferent daca incheie cu un absolvent de studii superioare CIM cu norma intreaga sau CIM cu timp partial . Alte pareri ?
2. Legat de articolul 80 (3)
Care sunt angajatorii obligati de a incadra absolventi ai instituiilor de invatamint superior ?
3. Legat de articolul 841(1)
Eu deduc urmatoarele :
a)Angajezi omul
b)Un an statul iti da o suma reprezentind 1/1.2/1.5 (dupa caz) salarii minim brute in fiecare luna pentru fiecare absolvent in timp ce tu platesti costul locului de munca in intregime mai putin contributia datorata de angajator la somaj (vezi art 80 )
c)Inca 2 ani tu trebuie sa-l mentii in functie , altfel trebuie sa platesti ce ai primit la b) + dobinda (vezi art 83 ) . Tu platesti salariul + impozit pe venit din salarii + contributiile sociale datorate de angajat si cele datoarte de angajator adica costul locului de munca in intregime fara sa primesti ceva de la stat
d) la implinirea celor 3 ani de cand l-ai angajat vei primi pentru maxim 2 ani o suma de bani echivalenta cu contributiile datorate de angajator pentru aceasta perioada . Practic platesti ceea ce inseamna salariul brut al angajatului (salariu net + impozit venit din salariu + contributia angajat)
Din lege s-ar deduce ca angajatorul primeste 1.5 salarii minim brute pe tara/luna indiferent daca incheie cu un absolvent de studii superioare CIM cu norma intreaga sau CIM cu timp partial . Alte pareri ? "
Alta parere: numai pt. CIM norma intreaga. Din practica. In plus, intentia e de a acoperi din bugetul de somaj maxim salariul minim pt. acel absolvent , nicidecum de a se subventiona o suma mai mare decat salariul brut al absolventului.
"2. Legat de articolul 80 (3)
Care sunt angajatorii obligati de a incadra absolventi ai instituiilor de invatamint superior ?"
De exemplu unitatile din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Justitiei, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului de Protectie si Paza, care au obligatia de a incadra in munca absolventi ai institutiilor militare de invatamant sau ai altor institutii similare.
Din lege s-ar deduce ca angajatorul primeste 1.5 salarii minim brute pe tara/luna indiferent daca incheie cu un absolvent de studii superioare CIM cu norma intreaga sau CIM cu timp partial . Alte pareri ? "
Alta parere: numai pt. CIM norma intreaga. Din practica. In plus, intentia e de a acoperi din bugetul de somaj maxim salariul minim pt. acel absolvent , nicidecum de a se subventiona o suma mai mare decat salariul brut al absolventului.
Deci nu dau nimic sau doar in limita salariului brut pe care-l are angajatul cu CIM partial ?
Vad ca una scrie in lege si astia fac ce vor ei
Suma de 1.5 salariu este acordata conform timpului efectiv lucrat in raport cu norma lunii.
Adica daca norma lunii este de 176 ore si el a lucrat 88 ore suma este aferenta celor 88 ore: 1.5*salariu/176*88. Este un formular care se completeaza luna.
Angajare absolventi
Vioreld
salutare. imi puteti spune si mie pashii care trebuiesc urmatzi daca firma vrea sa angajeze absolventi, in cazul carora Somajul contribuie cu un procent la ... (vezi toată discuția)