"Infratirea este o reuniune dintre doua municipalitati care cauta
sa se asocieze pentru a actiona intr-o perspectiva europeana, avand obiectivul de a rezolva problemele cu care se confrunta si dezvoltarea unor legaturi de prietenie din ce in ce mai stranse intre acestea".
Mai mult decat un simplu parteneriat pentru realizarea unui proiect pe termen scurt, infratirile reprezinta un angajament pe termen lung intre parteneri. Ele transced schimbarile din viata politica locala si dificultatile temporare care-l pot afecta pe un partener sau altul. Ele permit acordarea sprijinului reciproc la nevoie in perioade de dificultate, spre exemplu in cazuri de catastrofe naturale. Fiind un angajament pe termen lung, infratirea trebuie revizuita cu regularitate, pentru a ne asigura ca parteneriatul este adecvat nevoilor prezente si pentru a ne asigura de dinamismul si vitalitatea acestuia. sursa:
[ link extern ]
ART. 16 din legea 215/2001
(1) Initiativa unitatilor administrativ-teritoriale de a coopera si de a se asocia cu unitati administrativ-teritoriale din strainatate, precum si de a adera la o asociatie internationala a unitatilor administrativ-teritoriale va fi comunicata Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Internelor si Reformei Administrative*).
(2) Proiectele de intelegeri de cooperare pe care unitatile administrativ-teritoriale intentioneaza sa le incheie cu unitati administrativ-teritoriale din alte tari vor fi transmise spre avizare Ministerului Afacerilor Externe, prin primari, respectiv presedintii consiliilor judetene, inainte de supunerea lor spre adoptare de catre consiliile locale sau consiliile judetene, dupa caz.
(3) Avizele prevazute la alin. (2) trebuie emise in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii. In caz contrar se va considera ca nu sunt obiectii si proiectul respectiv poate fi supus spre aprobare consiliului local sau judetean interesat.
(4) Responsabilitatea privind intelegerile de cooperare incheiate de unitatile administrativ-teritoriale revine in exclusivitate acestora.