avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Statut persoana fizica cu activitate independenta
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Statut persoana fizica cu activitate independenta

Buna ziua tuturor! Am intrat intr-un impas in sensul ca doresc sa-mi dau drumul la o afacere care consta din a-mi edita singur cartile si a le vinde in format electronic pe Internet. Sunt persoana fizica, nu am nici nu contract cu nimeni pentru derularea afacerii. Intrebarea este "Unde ma incadrez in Legislatie pentru a mi se calcula impozitul?" atat timp cat NU sunt persoana juridica si nici PFA nu pot fi de vreme ce nu am un contract cu cineva. Cei de la Finante nu au stiut deocamdata unde sa ma incadreze. Mi se pare mai mult decat ciudat ca sa nu pot desfasura o asemenea activitate cu adevarat independenta. Nu fac nici comert, astfel ca situatia e oarecum netratata de Lege (ori poate nu ma pricep). Cine ma poate ajuta? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 21:52, 12 August 2010
Pentru activitatea pe care o desfasurati trebuie sa va autorizati ca PFA sau societate comerciala.
Se poate spune cu privire la intrebarea pusa ("Unde ma incadrez in Legislatie pentru a mi se calcula impozitul?") ca va incadrati ca evaziune.
Am mentionat clar ca NU am un contract semnat si nici nu intentionez tocmai pentru ca imi derulez singur afacerea; nu am nevoie sa-mi fac firma pentru ca sunt persoana fizica ce deruleaza o activitate intelectuala si nu de comert iar pentru inregistrarea ca PFA trebuie sa am un contract in derulare - ceea ce nu am. Senzatia mea este ca Legislatia se leaga mai degraba de cazurile de colaborare respectiv comert si nu de lucrul pe cont propriu care reprezinta o activitate privata, eu as denumi-o independenta. Mai mult, din noile definitii adoptate in Codul Fiscal, genul de activitate vizat de mine NU intra in categoria activitatilor dependente. Dupa cum se vede acolo, PFA intra greu pe terenul activ. dependente, deci impozitate mai mult. Mai astept pareri.
Vrei sa comercializezi pe internet cartile ce le-ai scris / le vei scrie?
Daca vrei sa le comercializezi e musai sa deschizi ceva, cel mai simplu probabil un PFA.
Vinzi pe internet, asta nu-i comert? Daca vinzi ceva mai conteaza ce anume/cum vinzi? Comert se cheama ... Pina la faza in care iti editezi cartile e activitate intelectuala, dupa aia cand treci la vanzare (indiferent de mod) pare comert (dupa mine)
Nu este adevarat. Comert inseamna sa cumperi ceva, precum materie prima sau ceva la nivel basic, dupa care sa-l vinzi mai departe intr-o forma modificata. Cumperi fier vechi si vinzi linguri. Eu nu fac decat sa-mi vand propria creatie. Deosebirea dintre mine si artisti este ca eu vreau sa fiu pe cont propriu si nicidecum sa colaborez cu edituri tocmai pentru ca ele nu ofera astfel de servicii online iar daca ofera, nu-mi convin tarifele. Atat timp cat pot sa-mi vand cartile in formatul adecvat, facut de mine si pe site propriu, nu vad ce probleme ar fi in a-mi vedea eu de afacerea mea. Chiar sunt obligat de STAT sa apelez la intermediari pentru a-mi face o asemenea afacere? Daca e asa voi ajunge sa-l dau in judecata pt ca imi interzice sa-mi dezvolt o afacere, eu o persoana fizica oarecare. In al doilea rand, nici prestare de servicii nu se cheama asa cum eronat mi-a scris pe forum. A-mi vinde eu pe Internet NU este un serviciu chiar daca vand. A administra un magazin online este un serviciu, deci nu intru nici in categoria prestatorilor de servicii... Sper sa nu fie o falsa problema.
Daca eu fac un program tot creatie proprie se cheama, statul nu poate sa imi ceara nimic in faza asta, toate bune si frumoase pina aici. Daca eu vreau sa-l vand in orice mod (folosind internetul - download direct de pe site-ul propriu, prin magazine pe CD-uri) deja intervine un castig pe care statul vrea sa-l impoziteze. Spune-i comert sau valorificare creatie, impozit datorezi la stat ...
Statul nu te obliga sa te folosesti de intermediari. Probabil cel mai indicat cod e

581 Activitati de editare a cartilor, ziarelor, revistelor si alte activitati de editare
[ link extern ]

This division includes the publishing of books, brochures, leaflets, dictionaries, encyclopaedias, atlases, maps and charts; publishing of newspapers, journals and periodicals; directory and mailing list and other publishing, as well as software publishing.

Publishing includes the acquisition of copyrights to content (information products) and making this content available to the general public by engaging in (or arranging for) the reproduction and distribution of this content in various forms. All the feasible forms of publishing (in print, electronic or audio form, on the Internet, as multimedia products such as CD-ROM reference books etc.), except publishing of motion pictures, are included in this division.

This division excludes the publishing of motion pictures, video tapes and movies on DVD or similar media (division 59) and the production of master copies for records or audio material (division 59). Also excluded is printing (see 18.11, 18.12) and the mass reproduction of recorded media (see 18.20)

Alte discuții în legătură

Pot comercializa licențe software ca persoanã fizicã? D_Adorian D_Adorian Doresc să pun la vânzare licențe de utilizare pentru un produs software dezvoltat de mine. Este legal acest lucru atât timp cât nu sunt înregistrat ... (vezi toată discuția)
Activitati specifice cod caen amalia2009 amalia2009 As dori sa stiu daca sunt descrise undeva activitatile exacte pe care un PFA le poate efectua in momentul alegerii unui anumit cod CAEN. Adica spre exemplu ... (vezi toată discuția)
Taxe si probleme pfa ContSters66930 ContSters66930 Buna ziua, Am fost astazi sa depun actele pentru infintarea unui PFA. Vreau sa imi desfasor activitatea pe cod caen 6202 sau 6203... consultanta IT... Avand ... (vezi toată discuția)