Conform alin. 4 al art. 197 C.pen va puteti retrage plangerea sau va puteti impaca, doar pentru fapta prevazuta la alkin. 1 nu si pentru formele agravante.
Art. 197 C.pen - Actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă:
a) fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună;
b) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau în tratamentul făptuitorului;
b^1) victima este membru al familiei;
c) s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii.
Pedeapsa este închisoarea de la 10 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, dacă victima nu a împlinit vârsta de 15 ani, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. 1 se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Dupa ultimele modificari ale Codului Penal,a fost abrogat alin.5 de la art.197 cp cel prin care legiuitorul stipula ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala a faptuitorului.Va puteti retrage pretentiile in ceea ce priveste tragerea inculpatului la raspundere penala si civila in ceea ce va priveaste,dar legea il va sanctiona tinandu-se cont si de pozitia dvs.in aceasta situatie,in sensul ca ar fi benefic pt el faptul ca nu "il apasati"".
Retragerea plangerii penale, trebuie sa aiba loc inainte de a se fi pronuntat in cauza o hotarare judecatoreasca definitiva, sa fie facuta prin vointa expresa a persoanei vatamate sau a reprezentantului ei legal, sa fie totala si neconditionata (sa vizeze atat latura penala, cat si latura civila a cauzei).
Daca plangerea dvs. vizeaza al.1 al art.197 c.pen. si anume actul sexual, de orice natura, cu o persoana de acelasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de neputinta de a a se apara ori de a-si exprima vointa, va puteti retrage plangerea .
Daca insa discutam de al.2 si anume:
-fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna,
-victima se afla in ingrijirea,ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului,
-victima este este un membru al familiei,
-s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau sanatatii
retragerea plangerii nu opereaza., pentru ca numai pentru primul aliniat legea prevede necesitatea introducerii plangerii prealabile cu consecintele ce decurg de aici privind retragerea si inlaturarea raspunderii penale pe cale de consecinta.